bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Příběhy, které by vydaly na knihu, aneb nedraftovaní Češi v NHL

22. července 2017, 20:00

Matěj Mayer

Draft je pro mnohé mladé hokejisty snem a vstupenkou do kanadsko-americké soutěže. Neúspěch na něm však automaticky nemusí znamenat konec nadějí. Že existuje i jiná cesta než draft, se ukazuje také v letošním létě, kdy smlouvu s klubem NHL získala šestice nedraftovaných Čechů (Jeřábek, Šimek, Šulák, Rutta, Kämpf, Kořenář). Ti by v budoucnu mohli navázat na několik úspěšných krajanů, kteří si svoji pozici za oceánem museli jako nedraftovaní tvrdě vybojovat.

Ne že by snad draft zaručoval pevné místo v NHL. Pokud však ve věku kolem osmnácti let mladík nezaujme a nikdo si jej nevybere, dostává se do mnohem těžší pozice.  Za dob komunismu byla situace ztížená o to, že podmínkou k povolení zahraničního angažmá bylo dovršení 30 let věku a určitý počet reprezentačních startů.

V minulém století navíc nebyl skauting zdaleka na takové úrovni a prvním draftovaným Čechem do NHL se stal v roce 1978 Ladislav Svozil. Následovala dvouroční pauza a na draftu 1981 už byl vybrán Jiří Dudáček jako historicky první Čech v prvním kole draftu.

Tento článek se však zaměřuje na hráče, kteří draftováni nebyli – ať už z jakéhokoli důvodu – a přesto byli v NHL úspěšní.

1.    Miroslav Fryčer

V mládí byl talentovaným hokejistou a československým reprezentantem. NHL pro draft 1979 snížila věkovou hranici z 20 let na 18, a tak Miroslav Fryčer mohl být vybrán. Na svého spoluhráče Ladislava Svozila, draftovaného o rok dříve, však nenavázal. Ve vlasti jeho talent znali velice dobře. V sezoně 1980/81 mu bylo pouhých 22 let, ale za sebou už měl sezonu, v níž jako nejproduktivnější hráč dovedl Vítkovice k zisku československého titulu.

Vzápětí odešel – nebo spíše utekl – do Quebecu, kde zahájil svou dráhu v NHL vedle bratrů Šťastných. Následně zamířil do Toronta a ve slavném klubu odehrál šest kompletních sezon. V ročníku 1984/85 byl jako historicky první Čech nominován do All-Star Game, v němž navíc vstřelil branku. „S Vítkovicemi jsem vyhrál titul, byl jsem na olympiádě, mám stříbrnou medaili z mistrovství světa, vyhrál jsem bodování v Torontu… Ale All-Star Game byl pro mě největší zážitek, největší ocenění a největší individuální pocta, jaké se mi v hokeji vůbec kdy dostalo,“ řekl kdysi pro deník Sport.

Statistiky v základní části NHL: 415 zápasů, 330 bodů (147+183)
Statistiky v play-off NHL: 17 zápasů, 11 bodů (3+8)

Jak říká název článku – příběh Miroslava Fryčera na knihu opravdu vydal

 

2.    Václav Nedomanský

Rodák z Hodonína dovršil plnoletosti roku 1962, jenže první draft NHL byl až roku 1963, a tehdy ještě Čechoslováci nikoho nezajímali. V dresu Slovanu Bratislava několikrát vyhrál střeleckou tabulku i produktivitu československé nejvyšší soutěže a spoustu dalších úspěchů slavil na mezinárodním poli. Když mu bylo 30 let, rozhodl se přes Švýcarsko emigrovat do Severní Ameriky, čímž se stal vůbec prvním špičkovým hokejistou, který něco takového podnikl.

Václav Nedomanský však nebyl prvním československým hráčem v NHL, tím se stal během sezony 1969/70 Jaroslav Jiřík. Než přešel Nedomanský do NHL, strávil tři sezony v konkurenční WHA, pak už ale válel za Detroit, New York Rangers a naposledy také St. Louis. V sezoně 1978/79 vyhrál klubové bodování Red Wings. V současnosti působí jako skaut pro Las Vegas.

Statistiky v základní části NHL: 421 zápasů, 278 bodů (122+156)
Statistiky v play-off NHL: 7 zápasů, 8 bodů (3+5)

3.    Zbyněk Michálek

Starší z bratří Michálků už sice vyrůstal v příznivější době, ale na obtížnosti jeho cesty do NHL to nic neměnilo. Z rodného Jindřichova Hradce to měl nejblíže do extraligových Českých Budějovic, tam o něj však nikdo neprojevil zájem. Dorosteneckou extraligu přešel hrát do Karlových Varů a jednou v létě, kdy jel díky bratru Milanovi na kemp do Montrealu, zaujal zástupce jedné z nejlepších juniorských lig QMJHL.

Navzdory tomu, že si jej v draftu nikdo nevybral, se mu v juniorce dařilo natolik, že s ním v roce 2001 podepsala Minnesota kontrakt jako s volným hráčem. Ani tehdy ještě neměl zdaleka vyhráno. Wild ho během tří let pustili jen do 22 zápasů a stabilním členem NHL se stal až ve svých 23 letech po výměně do Phoenixu. S pár přestupními stanicemi působil Zbyněk Michálek v Arizoně do konce uplynulé sezony. Ze všech nedraftovaných Čechů má odehráno suverénně nejvíce utkání v NHL.

Statistiky v základní části NHL: 784 zápasů, 178 bodů (42+136)
Statistiky v play-off NHL: 26 zápasů, 4 body (0+4)

4.    Jan Ludvig

Odchovanec libereckého hokeje vyhrál v roce 1979 mistrovství Evropy hokejistů do 18 let, a dokonce byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. O dva roky později – ve svých 19 letech – už jako turista emigroval do zámoří a toužil stát se dřevorubcem na Aljašce. O Janu Ludvigovi se však dověděl Glen Sather a nabídl mladíkovi zkušební kontrakt v Edmontonu. A tak započala jeho cesta do NHL.

Za Oilers si nakonec NHL nezahrál, ale šance přišla v sezoně 1982/83 v New Jersey. U Ďáblů se Ludvig osvědčil a strávil v jejich týmu pět sezon. V nejlepším ročníku nasbíral 54 bodů (22+32) v 74 zápasech a byl druhým nejproduktivnějším hráčem klubu. V letech 1987–89 působil v Buffalu, ale během dvou sezon sehrál dohromady jen 26 utkání a svou kariéru ve 27 letech po třetí operaci kolene ukončil. Nyní pracuje jako skaut pro Devils.

Statistiky v základní části NHL: 314 zápasů, 141 bodů (54+87)
Statistiky v play-off NHL: nehrál

5.    Andrej Šustr

S hokejem začínal Andrej Šustr v Plzni, než aby sebou nechal vláčet v nižších soutěžích, raději zamířil do Jihlavy, kde hrál stabilně alespoň ligu dorostu. Do mateřského klubu se v dalších letech vrátil, ale pořádnou příležitost nedostal dokonce ani v juniorce. Rozhodl se tedy k radikální změně a odchodu za moře. Z druhé nejvyšší americké juniorské soutěže NAHL se během sezony dostal do nejvyšší USHL.  Z té pak do prestižní univerzitní NCAA.

Bylo mu 20 let, v draftu o něj už dvakrát nikdo neprojevil zájem, ale hned po první sezoně na univerzitě už měl nabídku jako volný hráč podepsat kontrakt s New York Rangers. Šustr vytrval v roli studenta a o dva roky později už o něj mělo zájem 25 klubů NHL. Podepsal s Tampou Bay, kde je už třetím rokem stabilním obráncem. V sezoně 2015/16 byl nejproduktivnějším českým zadákem v lize.

Statistiky v základní části NHL: 275 zápasů, 56 bodů (8+48)
Statistiky v play-off NHL: 46 zápasů, 5 bodů (2+3)

 

Další nedraftovaní Češi a jejich statistiky

Ivan Hlinka – 137 zápasů, 123 bodů (42+81)
Jiří Bubla – 256 zápasů, 118 bodů (17+101)
Jiří Sekáč – 108 zápasů, 29 bodů (10+19)
Jaroslav Hlinka – 63 zápasů, 28 bodů (8+20)
Vítězslav Ďuriš – 89 zápasů, 23 bodů (3+20)
Roman Červenka – 39 zápasů, 17 bodů (9+8)
František Černík – 49 zápasů, 9 bodů (5+4)
Michal Kempný – 50 zápasů, 8 bodů (2+6)
Jakub Nakládal – 30 zápasů, 5 bodů (2+3)
Tomáš Nosek – 17 zápasů, 1 bod (1+0)
Vojtěch Mozík – 7 zápasů, 0 bodů
Jaroslav Jiřík – 3 zápasy, 0 bodů

Brankáři
Jiří Crha – 69 zápasů
Roman Will – 1 zápas
David Rittich – 1 zápas

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.