bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Promarněný talent? Kdepak, Mantha začal bruslit a zařadil se mezi opory Detroitu

30. ledna 2017, 20:00

Vojtěch Balon

Vedení Detroitu v čele s generálním manažerem Kenem Hollandem si od Anthonyho Manthy hodně slibovalo. Aby ne, rodák z Longueilu v juniorské QMJHL doslova zářil a ve své poslední sezóně za Val-d'Or Foreurs nasbíral v 57 zápasech neuvěřitelných 120 bodů. Manthův vývoj jako by ovšem následně zamrzl, nyní se ale zdá, že je kariéra dvaadvacetiletého útočníka zpět na správné cestě.

Po přechodu mezi profesionály se Anthony Mantha dlouho trápil. Nejprve jej vyřadila zlomená noha a když už se přeci jen dostal na soupisku farmy v Grand Rapids, rozhodně nezářil. Mantha se zařadil do průměru a začalo se o něm mluvit jako o promarněném talentu.

Kanadský útočník ale zabojoval a v loňské sezóně už poprvé nakoukl do NHL. Mantha rozhodně nezklamal a před zraky svých prarodičů vsítil svůj první gól v dresu Red Wings, jeho branka navíc rozhodla o vítězství celku z Hockeytownu nad Montréalem. Mantha začal ukazovat svůj potenciál a letos se už zařadil mezi opory jinak trápícího se detroitského týmu.

Anthonyho Manthu nezastavilo ani opětovné převelení zpět na farmu do Grand Rapids, kde navzdory povedenému přípravnému kempu začal letošní sezónu a povolání do NHL se dočkal až po deseti zápasech ve farmářské AHL. Tu vzal mladý útočník doslova útokem, v těchto deseti utkáních vsítil osm gólů a nahlas si řekl o další šanci v prvním týmu Red Wings.

Ta zaslouženě přišla, možná i díky rozsáhlé marodce Red Wings, ale Mantha popadl svou příležitost za pačesy. V detroitském dresu letos vsítil už 11 gólů, což mu stačí na třetí místo v týmové tabulce střelců. „Hodně mi pomohlo, že jsem v létě nabral svalovou hmotu, díky pár zápasům v NHL na konci minulé sezóny jsem si navíc začal víc věřit,“ přiznal Mantha.

„Pořádně zesílil, navíc zapracoval i na svém bruslení,“ vyjmenoval trenér Jeff Blashill důvody, proč se Anthony Mantha konečně prokousal do nejlepší ligy světa. „V juniorce skoro nemusel bruslit, protože věděl, že bude stejně excelovat. Po přechodu mezi profesionály si ale pomalu uvědomoval, že na svém pohybu bude muset zapracovat,“ dodal Blashill.

Dva roky mu to trvalo, nakonec se však Anthony Mantha úrovni NHL přizpůsobil a pochybovačům ukazuje, že žádným promarněným talentem není. A jeho vrchol prý ještě nepřišel. „Hráči jako Anthony hrají svůj nejlepší hokej, když jim je šestadvacet osmadvacet,“ pravil generální manažer Holland. A jestli má pravdu, příznivci Red Wings se mají na co těšit. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.