bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Průměr bodu na zápas! Veterán Židlický v Detroitu září jako v dobách největší slávy

17. března 2015, 12:00

Vojtěch Balon

Detroit Red Wings těsně před uzávěrkou přestupů získali tolik kýženého beka-praváka. Generální manažer Ken Holland původně toužil po Tyleru Myersovi, ten ale zamířil do Winnipegu, a tak se protřelý funkcionář zaměřil na zisk Marka Židlického. Osmatřicetiletý český reprezentant v dresu s rudým křídlem na hrudi září a sbírá kanadské body jako na běžícím páse.

Rodák z Mostu – i s ohledem na svůj poměrně vysoký věk – nestál Red Wings mnoho, Holland za něj obětoval jen volbu ve třetím kole draftu 2016. Pokud Detroit postoupí do finále Východní konference, do New Jersey navíc poputuje i výběr v pátém kole 2015 a když se celek z Hockeytownu probojuje do „opravdového“ finále, třetí kolo se změní v kolo druhé.

Pakatel za obránce, který tráví na ledě kolem 18 minut na zápas a chodí na přesilovky po boku největších hvězd týmu…

Pravoruký ofenzivní zadák Detroitu scházel od dob Briana Rafalskiho, akvizice Marka Židlického byla skutečně trefou do černého. „Takový hráč nám dlouho chyběl, jsme nadšení z toho, že je Marek v týmu,“ pravil Niklas Kronwall, proslulá mašina na hity a stálice zadních řad Rudých křídel.

Židlický před několika lety patřil mezi nejlepší zadáky na světě, byl základním stavebním kamenem defenzivních valů Nashvillu a Minessoty, spoustu kanadských bodů sbíral i po trejdu do New Jersey. U Ďáblů ale neměl tolik prostoru pro své útočné choutky, Devils totiž dlouhodobě vyznávají styl „obrana především“. Českému zadákovi se v probíhajícím ročníku nedařilo, za 63 zápasů nasbíral na své poměry podprůměrných 23 kanadských bodů (4+19) a 7 mínusů.

Vše směřovalo ke změně angažmá. Kolem Židlického před uzávěrkou přestupů kroužilo hned několik týmů, kladenský odchovanec vzhledem k no-trade klauzuli ve své smlouvě musel k trejdu svolit. To také udělal – pod podmínkou, že jej GM Lamoriello vymění do Detroitu.

Veterán Židlický v průmyslovém pupku Spojených států pookřál. Už se nemusí tolik soustředit na hru ve vlastním obranném pásmu, v útočně laděném mužstvu Red Wings nezřídkakdy plní roli čtvrtého, falešného útočníka. Služby českého obránce si pochvaluje i přísný trenér Mike Babcock. „Jeho střela je skvělá, puk dokáže trefit jako málokdo. Navíc se nebojí jít do souboje a přesně přihrává.“

S příchodem rodáka z Mostu se razantně zlepšily detroitské přesilovky. Není náhodou, že Red Wings skórovali alespoň jednou v početní převaze ve všech sedmi (!) zápasech se Židlickým v sestavě. Nevysoký bek za tu dobu nasbíral stejný počet kanadských bodů (3+4), což je na obránce fantastické číslo.

„Je zábava s ním hrát, klid a rozvaha z něj přímo čiší a vždy udělá to, co má,“ nešetřil chválou kapitán Henrik Zetterberg.

Zábava je to bezpochyby i pro příznivce Red Wings, o něco menší radost prožívají fanoušci českého národního týmu – Židlický totiž s nejvyšší pravděpodobností nestihne domácí šampionát, účast v play-off by Detroit neměla minout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.