bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Průšvih ve Vancouveru. Dohrají Canucks vůbec sezónu?

7. dubna 2021, 12:00

Jiří Lacina

Noční můra vedení NHL se naplňuje. Paradoxně tam, kde mají z covidu největší obavy a aplikují nejtvrdší opatření. V Kanadě. V provincii Britská Kolumbie, kde působí celek Vancouver Canucks, bojují s „exponenciálním“ nárůstem nových záchytů i úmrtí.

Nákaza se tentokrát přes všechna přijatá opatření nevyhnula ani profesionálním hokejistům. Seznam infikovaných hráčů roste. Až dosud se ocitali hokejisté na covid listině obvykle hlavně z preventivních důvodů, po několika negativních testech se často rychle vraceli do hry. Nakažení samozřejmě byli. Jen z Čechů Tomáš Hertl nebo Tomáš Nosek. Přestože se hrací kalendář vinou odložených zápasů zahušťuje, stále vypadalo reálné základní část odehrát kompletní.

Po dopsání Nilse Hoglandera měli v pondělí Canucks na covid listině 17 hráčů. Nils Hoglander, Jalen Chatfield, Marc Michaelis, Travis Boyd, Bo Horvat, Jayce Hawryluk, Tyler Motte, Brandon Sutter, Tyler Myers, Thatcher Demko, Alex Edler, Quinn Hughes, Zack MacEwen, Antoine Roussel, Braden Holtby, Adam Gaudette a Travis Hamonic.

Od té doby přibyl Jake Virtanen, čili už 18. Nakažení jsou také tři členové trenérského štábu. Vážnost situace dokreslují čísla. Na covid listu je v rámci NHL momentálně 23 hráčů, z toho 18 ve Vancouveru. Obavy násobí fakt, že Britskou Kolumbií se šíří agresivnější forma brazilské mutace viru. Jak dlouho bude třeba hráče izolovat? Kdy se vrátí do hry?

Situací v klubu se začínají věnovat i lékařské autority, ačkoli se s ní teprve seznamují. „Nejsem si vědom, že by zachycené případy u Canucks byly brazilská mutace,“ řekl provinční hygienik Dr. Bonnie Henry. „Virus se ale navzdory testovacímu protokolu šíří velmi rychle.“

NHL věří, že Canucks budou schopni dohrát sezónu. Upíná se k příkladům z jejího průběhu. Před dvěma měsíci odpadlo New Jersey Devils 17 hráčů, tým byl odstaven na dva týdny. V Dallasu prošlo promořením už v přípravném kempu 17 hokejistů. První zápasy Stars byly odloženy.

Tisk ve Vancouveru zdůrazňuje, že brazilská P1 mutace je až třikrát nakažlivější a postihuje hlavně mladé lidi ve věku 20-39 let. Je otázkou, do jaké míry je toto tvrzení vypovídající v době, kdy je čím dál víc starší populace proočkováno. Každopádně s virem teď na západě Kanady bojují hlavně mladší.

Vancouver zatím přišel o čtyři zápasy. Předvídat nikdo nechce, ale z Canucks je nyní pro zdravotní autority dobrý studijní vzorek. „Učme se kvůli budoucnosti,“ cituje list Vancouver Sun epidemiologa Dr. Briana Conwaye.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.