bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

První hokejová superstar! Zlatý Tryskáč proslul coby kanonýr, idol i pionýr

31. ledna 2023, 17:00

Tomáš Zatloukal

"Ta fotka mě proslavila." Tak Bobby Hull glosoval snímek, na kterém svlečen do půli těla háže seno, z časopisu Time. Dokonale na něm vynikla obří muskulatura, kterou by mu mohl závidět kdejaký akční hrdina. Psal se rok 1961 a Zlatý Tryskáč, jak se mu přezdívalo kvůli plavým vlasům a rychlosti střelby i bruslení, byl na vrcholu. Právě získal svůj první (a poslední) Stanley Cup, tou dobou byl už jednou korunovaným králem produktivity NHL. Další trofeje přišly vzápětí.

Hull se na počátku šedesátek stal první hokejovou superstar.

Frajerem obdivovaným daleko za mantinely, s přesahem do zámořské společnosti i dál.

Byl milován všude, jen ne doma, tuto třináctou komnatu kanadské legendy ale odemkne na NHL.cz až povolanější klíčník.

V tuto chvíli zůstane u náznaku, citace jedné z Hullových žen Joanne.

"Na ledě byl Bobby skutečným gentlemanem. Ale nevím, jestli bylo pro rodinu dobré, že si tuhle image zlatíčka, ba učiněného anděla držel celou svou kariéru. Mám pocit, že jsme na to dopláceli. Já i děti."

Včetně toho nejslavnějšího ze synů – Bretta. O tom všem ale bude zítra přemítat Jiří Lacina, mimochodem autor několika knih o NHL.

Pokud odhlédnete od osobního života, Hull byl totální ikonou. Patrně nejlepším hokejistou šedesátých let, rovnat se mu mohl snad jen spoluhráč a parťák už od útlého mládí Stan Mikita. 

Hrávali spolu jako teenageři i jiné sporty, jejich chemie byla úžasná, byť mezi hokejovou elitou využívána po hříchu málo.

Svůj status nejzářivější hvězdy NHL potvrdil, když jako první dal přes 50 branek za sezonu (54). Pak svůj rekord ještě vylepšil na 58 zářezů.

I díky vytesané figuře přitahoval sponzory, zdobil obálky magazínů, známé jsou jeho fotky pro výrobce plavek Jantzen. Ostatní sportovci na nich vedle něj vypadají jako žokejové.

Na ledě byl skutečným postrachem gólmanů, protože jeho rána byla prudká a také nepřesná. Bolavá kombinace, obzvlášť když si vybavíte tehdejší výstroj a po dlouhou dobu i absenci ochrany obličeje.

Jak sám Golden Jet s nadsázkou řekl, nevěděl, jestli puk skončí ve vinglu, nebo poletí na druhou řadu balkonů na stadionu.

K prudkým střelám mu pomáhal i fígl, který před ním testovalo pár hráčů v dvacátých a třicátých letech a jen těsně také Andy Bathgate. Ano, zahnutá čepel. S Mikitou, slovenským rodákem s kanadskou výchovou, jí říkali "banánovka".

Mikita objevil kouzlo této čepele omylem. To když mu na tréninku ta rovná rupla, ale nerozlomila se na kusy. Kotouče poté létaly lépe, a tak přišla na řadu "sériová výroba". Esa chicagských Black Hawks ohýbala hokejky o dveře.

Postupně, krůček po krůčku, až do požadované vrtule.

Díky této vychytávce měli před soupeři další náskok (byť se jej NHL pokoušela zmírnit novými regulemi), byli průkopníky. Jenže už se nikdy poháru nedočkali, i kvůli tomu, že Hull byl jednoduše svéráz.

Postavil si v roce 1972 hlavu, tou dobou už měl na kontě dva Hartovy trofeje, tři Art Ross Trophy i cenu Lady Byngové pro největšího gentlemana, a nechtěl kývnout na novou smlouvu.

Přišel si nedoceněný, při jednání byl tvrdý.

Místo setrvání v Chicagu a NHL dal nakonec přednost vábení konkurenční WHA. Vskutku mocnému, vždyť na nevídaný kontrakt ve výši 2,75 milionu dolarů se částečně skládaly všechny kluby "pirátské" soutěže.

Stal se jedním z nejlépe placených sportovců světa.

S Černými jestřáby se rozloučil se 604 góly na kontě, výkonem, co je dodnes klubovým maximem. Jeho stopa mohla být ještě hlubší, ale na kdyby se nehraje.

Jen aby nevznikla mýlka, bombarďák s devítkou byl později svým osudovým celkem zbaven role ambasadora ze zcela jiných příčin než kvůli zmíněnému trucu skrz peníze. Hledejte je za oponou, v soukromí.

Za kariéru na bruslích si každopádně Hull zaslouží respekt, právem je v Síni slávy, má vyvěšený dres a nechybí v žebříčku TOP100 hráčů NHL. Přes vše (ne)vyřčené, odešla legenda.

 Psali jsme také k tématu:

Třináctá komnata Bobbyho Hulla: Domácí násilí a studený vztah se synem

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.