bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Realita nad očekávání. Platový strop se konečně pohne, ale až napřesrok

6. června 2023, 10:00

Jiří Lacina

V době covidu liga krvácela. Pokud jsou lidé nuceni šetřit, škrtají především v tzv. zbytných statcích, kam patří hlavně zábava. NHL navíc vůbec nešlo nějakou dobu provozovat. Na jaře 2020 zavřela předčasně krám, další ročník byl zkrácený.

Při pohledu na každoroční evaluaci ceny klubů a hospodářských výsledků z té doby jednoho bolí oči. Je to skoro jako v roce 2004. Nezávislý renomovaný finanční auditor tehdy nazval NHL „džunglí“. Také před třemi lety na tom byla slavná liga bídně. Skoro půlka klubů ve ztrátě.

To už je naštěstí minulost, bilance předešlé sezóny 2021-22 vypadala mnohem lépe. Forbes si troufnul odhadnout, že žádný klub v minusu neskončil, byť to asi letos minimálně pro Arizonu nebude platit. Pětitisícovým stadiónkem rozpočet organizace NHL nenakrmíte.

Je to dobré, rosteme!

Celkově jsou ale hospodářská čísla National Hockey League povzbudivá. O přestávce prvního finále Stanley Cupu se Gary Bettman tradičně vyjádřil k některým otázkám a stran celkových tržeb měl pozitivní zprávy.

Ještě není všechno definitivně sečteno, nicméně tzv. „hockey-related revenue“, jež jsou základem pro výpočet platového stropu, by měly za ročník 2022-23 dosáhnout 6 miliard dolarů.

Loni byly na 5,3 miliardy, čili výrazný nárůst.

Realita tak přestřelila plány. V ani ne dva roky starém výhledu NHL odhadovala pro loňskou sezónu HRR 4,8 miliardy dolarů a pro tu letošní si přála 5,4 miliardy. Zhruba jako u nás, kdy někdo před pár lety neuměl odhadnout příjmy státního rozpočtu a pak se chlubil překvapivým přebytkem.

Férově dodejme, že odhadovat ekonomickou budoucnost bývá ošidné; je ctností těch nejlepších ekonomů tuto disciplínu zvládnout.

Přes poměrně dobrá letošní čísla naroste platový strop NHL v příští sezóně nejspíš jen o 1 milión na 83,5 mil. (letos 82,5 mil., loni 81,5 mil.). Bettman připomněl, že hráči pořád dluží do escrow fondu. Jejich podíl na ztrátách z covidové éry není zcela splacen. Až se dluhy srovnají, strop poroste rychleji.

V sezóně 2024-25 už by mohl vyšplhat na 87,5 miliónů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.