bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

RETRO: Proč na Floridě létají krysy? Za vše mohou Beezer a Mellanby!

26. května 2023, 14:00

Tomáš Zatloukal

Floridským hokejistům se momentálně říká Cats & rats. Tedy Kočky a krysy. Samozřejmě, jde o vtipnou narážku na klubový název (Panthers) a dlouholetou tradici s házením plastikových hlodavců na ledovou plochu. Ale dobře to vystihuje i fakt, že mančaft pod vedením Paula Mauriceho sází na bojovný, nepříjemný a kousavý hokej. A má na to i ty pravé typy, jako třeba Matta Tkachuka či Radko Gudase. Mimochodem, víte, jak se zrodil výše zmíněný zvyk?

Rat trick.

Žertovná hříčka, která se zrodila v hlavě Johna Vanbiesbroucka. Ikonického amerického gólmana, v zámoří přezdívaného "Beezer", v Česku "Brouček."

Právě tímto spojením Vanbiesbrouck glosoval, co se 8. října 1995 přihodilo v kabině a na ledě Miami Areny, tehdejšího útočiště Panterů. Floridu k triumfu 4:3 po prodloužení v zahajovacím zápase sezony nad calgarskými Flames dovedl Scott Mellanby.

Dvakrát skóroval, navíc se postaral o likvidaci hlodavce, který se objevil v domácí šatně.

Krysu nelítostně napálil hokejkou proti zdi, spolu s párem tref na ledě to byly tři přesné zásahy. A tak Vanbiesbrouck s narážkou na tradiční pojmenování třígólového představení (hat trick) přišel se zábavným názvem pro Mellanbyho počínání.

„Na celé angažmá na Floridě vzpomínám rád, přišlo v pravou chvíli. Nejvíc mě těší, že jsem se tam stal produktivním hráčem, třicetigólovým střelcem,“ říká Mellanby, který dokonce jeden čas nosil u Cats céčko, s odstupem.

Fanoušci se jeho nekompromisní "deratizace" chytili a od té doby házeli po každé brance svých favoritů na plochu Miami Areny krysy, gumové, plyšové, všelijaké.

Vše se ustálilo u těch plastikových a vyvrcholilo v play-off. Mellanby, Vanbiesbrouck a spol. se probili až do finále Stanley Cupu, po vstřelených brankách hlodavci na led doslova pršeli, přilétali z tribun v tak ohromujícím množství, že NHL posléze přijala nové pravidlo.

To umožňovalo za vhazování předmětů na kluziště uložit domácím hokejistům dvouminutový trest.

Že by to ale znamenalo smrt floridské tradice? Ale kdepak, krysy se sem tam objeví na stadionu Cats coby oslava gólu či vítězství dodnes. V právě probíhajícím play-off dokonce dopadly mezi hokejisty v Carolině. Pro Hurikány jízlivá připomínka porážky. A teď už i vyřazení.

Krysy zdobí i čerstvou fotografii, na níž jsou Panteři zachycení s trofejí pro šampiony Východní konference.

Budou i na další, té se Stanley Cupem? Finálová série se kvapem blíží, Florida ji zažije poprvé od památné sezony 1995/96. Sezony, kdy se zrodil rat trick.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.