bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rodící se dynastie van Riemsdykových

11. listopadu 2014, 17:40

Daniel Polách

Jsou to bratři a všichni tři jsou jiní. Ačkoliv James, Trevor a Brendan van Riemsdykové spolu vyrůstali, cesta každého z nich do NHL byla, je a zřejmě i bude jiná. Zatímco dvojku draftu 2007 Jamese si už teď fanoušci NHL pamatují, Trevorovo jméno se ještě budou muset chvíli učit a nejmladší Brendan bojuje o svou šanci na univerzitě.

Děti jsou radost. To dobře ví i rodiče výše zmiňovaných bratrů. Když se v neděli James van Riemsdyk gólově prosadil proti Ottawě, měli jeho rodiče jeden důvod ke spokojenosti. Když se o pár minut později proti San Jose prosadil i jeho mladší bratr Trevor, měli důvod k oslavám ještě větší. A nic na tom nezměnilo ani to, že později byla Trevorovi připsána jen asistence, protože jeho střelu tečoval Kris Versteeg. Ostatně, Blackhawks tím přišli o první třetinu, v níž by se prosadili gólově tři obránci od 27. listopadu 1992, kdy výsledkem 8:1 rozdrtili Edmonton.

I tentokrát utkání dotáhli do vítězného konce. Trenér Joel Quenneville v posledních utkáních experimentoval se sestavou a po špatném výkonu se rozhodl přeložit Brenta Seabrooka do třetího obranného páru k Davidu Rundbladovi. Místo něj do prvního páru putoval mladý Trevor van Riemsdyk. Proti ofenzivě Sharks poměrně velký risk. Avšak zatímco Seabrook zaznamenal nejhorší ice-time sezony (17:13), van Riemsdyk si připsal úspěšnou premiéru po boku zkušeného beka. "Je pro mě opravdu výborné, že jsem mohl nastoupit vedle jednoho z nejlepších obránců planety," hýřil nadšením po utkání.

Radost mu nezkazil ani fakt, že mu nakonec nebyl připsán premiérový gól. "Příliš jsem tu střelu neviděl. Zaslechl jsem jen něco o tom, že pravděpodobně byla tečována. Moc jsem se o to nestaral. Gól platil a bylo jasné, že konečně vymažu nulu ze statistik," usmíval se van Riemsdyk, jenž tak při svém patnáctém utkání v NHL zaznamenal první bod a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Je to tak pro něj úžasná šance, jak na sebe ještě více upozornit. Když jej v březnu generální manažer Stan Bowman podepsal, málokterého fanouška Blackhawks to vzrušilo. Play-off bylo za rohem, Toews s Kanem zranění, navíc tu byla zkušenost s Drewem LeBlancem. Ten přišel jako velká hvězda univerzitního hokeje, jenomže vstup do NHL se mu nepovedl a dosud v ní odehrál jen dva zápasy. I van Riemsdyka provázela skvělá pověst - v dresu University of New Hampshire nastřádal za tři roky 102 zápasů a 75 bodů.

Již první zápasy ukázaly, že by van Riemsdyk do NHL mohl zapadnout. Kromě své hry upoutal i součinností s Michalem Rozsívalem či Davidem Rundbladem ve třetím obranném páru - v něm nastupovaly dva praváci a van Riemsdykovi musela sednout pozice, která je určena spíše pro leváky. Vyrovnal se s ní skvěle a mnozí jej začínají připodobňovat k Niklasi Hjalmarssonovi, jenž byl za podobné umění chválen v posledních letech. "V prvních zápasech ukázal, že do naší hry zapadá. Odehrál pár skvělých zápasů, je si jistý na puku a dokáže jej poměrně dobře rozdávat," chválil svého nového kolegu sám Duncan Keith.

Chvála přišla i od brankáře Coreyho Crawforda, jemuž se zamlouvá hlavně jistota, s jakou hraje. Sám van Riemsdyk ale dobře ví, že je před ním ještě dlouhá cesta. "Cítím se dobře a jsem se svou hrou poměrně spokojen. Pořád je ale co zlepšovat a já na sobě musím pracovat. Hlavně v závěru utkání jsem udělal několik chyb," pravil po zápase zcela sebekriticky.

Ona zmiňovaná cesta je ale rozhodně kratší, než byla v dobách, kdy se svým bratrem Jamesem zápolil ve sklepě jejich rodinného domu. Kdybyste do sklepa přišli, podle stěn hned poznáte, že v něm vyrůstali hokejoví bratři. "Stěny to hodně odnesly. Jednou jsem na stěně skončil já, jednou zase moje nebo bratrova hokejka. Házeli jsme jimi, když jsme prohráli. Oba to nesnášíme úplně stejně," přiznal před prvním vzájemným zápasem obou bratrů v NHL Trevor, jenž i díky Jamesově zásahu byl po prohře 2:3 tím smutnějším.

Hokejové nadšení museli pochopitelně sdílet i rodiče. "Občas dělal jeden z nich rozhodčího," přiznal Trevor. Do podvědomí hokejových fanoušků se navíc tlačí i nejmladší z bratrského trojlístku, jenž nečekaně nastoupí na univerzitu v New Hampshire a nemohl chybět na prvním vzájemném utkání jeho bratrů. "Nakoupil si věci od Blackhawks. Myslím, že mu to vyhovuje. Je nejmladší a z našeho neštěstí může hodně profitovat," rýpl si do svého nejmladšího bratra pro změnu James.

Zdá se, že po bratrech Millerových, Plagerových, Staalových, Brotenových anebo Šťastných by se NHL mohla dočkat dalšího bratrského triumvirátu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.