bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rozprodaný tým bez ambicí. Mrázka čeká v Chicagu těžká práce

4. srpna 2022, 16:00

Jiří Lacina

Poslední dobou je v souvislosti NHL velmi oblíbený výraz „přestavba“; v souladu s praxí zamořovat český jazyk angličtinou rovněž hojně užíváme „rebuild“. Úspěchu je zapotřebí ihned, trpělivost z vrcholového sportu vyprchává, v NHL se proto „přestavuje“ prakticky neustále. To, co aktuálně probíhá v Chicagu, je ale bohapustá devastace, totální výprodej, jehož smysl mnohým uniká.

Nový generální manažer pustil prakticky bez náhrady několik hráčů, naprosto v rozporu s obvyklými postupy se zbavil i perspektivních hokejistů v nejlepším věku. Na prodej už jsou údajně i klubové legendy Patrik Kane a Jonathan Toews, jejichž omezujícím faktorem jsou obří smlouvy. Oba mají ještě na rok kontrakt se stropovou zátěží 10,5 miliónu.

Znovu na začátku

Do toho všeho přichází Petr Mrázek. Hájit brankoviště klubu bez ambicí, bez cíle. Klubu, který jeho vlastní novináři v Chicagu podezírají, že míní v nadcházející sezóně „tankovat“, tedy záměrně prohrávat, aby se přiblížil vysokým pozicím na draftu. První kolo muselo za Mrázka obětovat i Toronto, aby se Čecha vůbec zbavilo. Dubas totiž brankoviště opět úplně překopal.

Třicetiletý gólman by přitom rád dokázal, že na NHL stále má a za těch 3,8 mil. ročně, které mu loni Dubas nadělil, reálně stojí. Za oslabeným mužstvem ho ale čeká hodně těžká rachota. „Jsem vždycky motivovaný, každý rok, každý zápas,“ rozpovídal se minulý týden ve video rozhovoru pro chicagský tisk. „Nemyslím, že je tady co dokazovat. Jsem v téhle lize dost dlouho. Vím, jak se připravit na sezónu i na jednotlivé zápasy.“

Podstatný bude zdravotní stav. Neustálé výpadky poškodily Mrázkovu reputaci. Bude konečně delší časový úsek v pořádku? „Letní prioritou číslo jedna je příprava, být zdravý a chytat tak, jak to mám rád a jak to umím,“ dodává český brankář.

Před čtyřmi lety byl v podobné pozici. Odepsaný, jednou nohou mimo NHL. V Detroitu ho nechtěli, Philadelphii nestál ani za kvalifikační nabídku. Spousta fanoušků už ho v diskuzích posílala do KHL. Podle Chicago Sun Times, kteří se odvolávají na The Athletic, údajně sám bez vědomí agenta zavolal generálnímu manažerovi Donu Waddellovi a nabídl se za 1,5 mil. ročně. Agent Gerry Johannson byl prý rozčarován, že šel tak „pod cenu“.

Mrázkovi se iniciativní risk vyplatil. V Carolině znovu nastartoval kariéru. Během tří let vykázal bilanci 50 výher, 40 porážek (z toho 8 v prodloužení) a procento zákroků 91,1. To byl odrazový můstek k loňské tříleté smlouvě na 11,4 mil. s Torontem.

Mezi současným a tehdejším postavením přesto vidí rozdíly. „Být zraněný je náročnější než končit špatnou sezónu,“ říká. „Mám za sebou dvě sezóny lemované zraněními, chci to hodit za hlavu. Zranění nejsou legrace. Člověka to štve.“

Lékařů a fyzioterapeutů objel v létě několik. V přípravě ale nic neměnil. „Vím, co potřebuji. Hlavní bylo najít nejlepšího specialistu, aby mi odhalil příčiny.“ Hawks ho budou potřebovat zdravého. V Chicagu může reálně plni roli jedničky, dvojka bude zřejmě veterán Alex Stalock, který poslední roky bojoval rovněž víc sám se sebou než se soupeři.

Jestli rodilý Ostravák na nové adrese znovu nakopne kariéru, ukáže čas. „Cítím se právě teď opravdu, opravdu dobře. Chci chytat tolik zápasů, kolik to jen půjde a od toho se odrazíme,“ hlásí před novou sezónou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.