bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

S NHL se loučí další velikán. Vincent Lecavalier oznámil konec

22. června 2016, 14:05

David Zlomek

Svět NHL nyní žije blížícím se draftem nadějných mladíků, všemožnými spekulacemi o výměnách a v neposlední řadě i koncem Pavla Dacjuka. Po ruském kouzelníkovi, jenž místo hůlky ke své magii používal hokejku, se s nejlepší hokejovou ligou světa loučí další významná osobnost. Vincent Lecavalier včera oznámil po sedmnácti letech konec své hokejové kariéry.

Šestatřicetiletý Lecavalier strávil čtrnáct sezon v dresu Tampy Bay Lightning, kde dosáhl na vrchol v podobě Stanley Cupu a pozice kapitána, i když na poprvé v ní moc dlouho nevydržel. V sezoně 2006/07 se stal nejlepším střelcem ligy, takže za 52 branek dostal Rocket Richard Trophy, v té následující zase trofej Kinga Clancyho za přínos a rozšíření hokeje v oblasti Tampy.

Před sezonou 2013/14 podepsal smlouvu s Philadelphií Flyers, kde strávil tři sezony (včetně jedné hororové, ve které si zahrál jenom v sedmi zápasech). Kvůli té poslední se Letci rozhodli vyměnit ho do Los Angeles Kings, čímž mu svým způsobem dali poslední šanci sáhnout si na hokejový grál. Tam oznámil, že po sezoně skončí kariéru. A jak řekl, tak učinil.

„Jak jsem veřejně prohlásil po výměně do Los Angeles, sezona 2015/16 pro mě byla poslední v NHL,“ uvedl Lecavalier v oficiálním prohlášení, které vydali LA Kings. „Nedávno jsem organizaci oznámil, že opouštím hokej a už ho nebudu hrát na profesionální úrovni. Je mé přání a úmysl odejít do hokejového důchodu. Hokej mi toho v mém životě poskytl tolik, ale vyžadoval neuvěřitelné odhodlání. Teď je na čase, abych se více věnoval své rodině.“

Za klub z Los Angeles odehrál 42 zápasů, v nichž vstřelil 10 branek a přidal 7 asistencí. Zastával pozici centra v třetí lajně a hrál v přesilovkách. V playoff vydržel se svým týmem jenom v prvním kole, v pěti zápasech jednou skóroval a jednou nahrál.

Jednička draftu 1998 odehrál v základní části dohromady 1212 zápasů, v nichž vstřelil 421 gólů a na 528 pomohl nahrávkou. V 75 utkáních ve vyřazovací části dal 26 branek a na 30 asistoval. V roce 2004 vyhrál s Kanadou Světový pohár a o dva roky později si zahrál na turínské olympiádě.

Tradičně se dostalo také k dopisu "na rozloučenou":

„Chci využít této příležitosti k poděkování lidem, kteří mi v průběhu kariéry pomohli a tuhle cestu se mnou sdíleli. V první řadě bych chtěl poděkovat mým rodičům, ženě Carolině, bratrovi Philippovi, sestře Genevieveně a celé rodině. Nedokázal bych to všechno bez vás a vaší podpory.

Děkuji Tampě Bay Lightning za to, že si mě vybrali v draftu a že mi poskytli příležitost hrát NHL. Nikdy nezapomenu, jak jsme spolu vyhráli v roce 2004 Stanley Cup, jak moc nás fanoušci podporovali. Los Angeles Kings děkuji za to, že mi dali příležitost končit kariéru v pozitivním duchu. Trenéři, kteří jste mě vyvíjeli a vyzývali mě k lepším výkonům – udělali jste mě lepším člověkem a hokejistou. Mému agentovi Kentu Hughesovi děkuji za všechno jeho úsilí a podporu během celé kariéry.

Hokej je nejlepší týmový sport na světě. Není nic víc, než sdílet šatnu se svými spoluhráči a konkurovat si každý den. Udělal jsem si přátele na celý život a rád bych jim poděkoval za tuto nezapomenutelnou cestu.

Děkuji.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.