bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šampionát juniorů startuje! Kdo z mladíků si už zahrál v NHL?

26. prosince 2017, 8:00

Matěj Mayer

Vánoční svátky jsou tradičně spjaty s nejprestižnější událostí mládežnického hokeje. Mistrovství světa juniorů – tedy hráčů do dvaceti let – letos hostí Buffalo, kam se sjedou nejlepší mladí hokejisté z celého světa. Ovšem s výjimkou těch, kteří již pravidelně nastupují v NHL, a jejich týmy je nepustí. Každoročně se na šampionátu objeví také hráči, kteří se slavnou soutěží již mají zkušenost. Letos jich bude osm a jedná se pochopitelně také o pravděpodobné největší hvězdy turnaje.

Victor Mete – Kanada

„Juniorský šampionát je elitní turnaj, kde je obrovská konkurence, a může to být velice užitečná zkušenost pro vývoj mladého hráče,“ odůvodnil GM Montrealu Marc Bergevin, proč umožní svému stabilně hrajícímu zadákovi start na turnaji. Victor Mete v této sezoně nastoupil za Canadiens ve 27 zápasech s bilancí 0+4. Není zvykem, aby byl hráč s tolika odehranými duely uvolněn na šampionát. Obránce draftovaný až ve čtvrtém kole v roce 2016 bude logicky hlavním stavebním kamenem kanadského výběru.

Kailer Yamamoto – USA

Drobný, leč neuvěřitelně šikovný devatenáctiletý útočník se trochu překvapivě už letos probojoval na zahajovací soupisku Edmontonu. Kailer Yamamoto předčil například nejlepšího hráče juniorského mistrovství světa 2016 Jesse Puljüjarviho. Oilers však po devíti odehraných zápasech (0+3) usoudili, že ještě jedna sezona mezi juniory jeho vývoji prospěje. Pravý křídelní útočník, který oficiálně měří jen 173 centimentrů, má ve WHL za Spokane Chiefs 12 bodů (2+10) ve 13 utkáních a na turnaji bude určitě hodně vidět. 

Logan Brown – USA

Jeho krajan Logan Brown měl podobný osud. Draftovaný byl však již o rok dříve (2016) a v prvním mužstvu vydržel v úvodu aktuální sezony jen čtyři utkání (0+1). Poté ho Ottawa poslala zpět mezi juniory do OHL, kde exceluje v dresu Windsoru Spitfires. Na svůj věk nevídaně urostlý střední útočník (198 cm, 100 kg) má 24 bodů (13+11) za 15 zápasů a je pátý nejlepší v lize v průměru bodu na utkání. Pro USA bude klíčovým útočníkem.

Alexander Nylander – Švédsko

Mladší syn Michaela Nylandera si na mistrovství světa juniorů zahraje už potřetí! Alexander Nylander je osmičkou draftu 2016 a jako jediný účastník letošního turnaje si zahrál NHL už v sezoně 2016/17. Za Buffalo odehrál čtyři zápasy, během nichž zaznamenal jednu asistenci, a zbytek sezony dohrál na farmě. Celek AHL Rochester Americans je působištěm švédského šikuly také v této sezoně, kdy má na kontě šest bodů (2+4) v 15 odehraných duelech. Měl by být jednou z největších hvězd šampionátu, už loni se dělil o první místo v bodování a dostal se do All-Star týmu.

Janne Kuokkanen – Finsko

Devatenáctiletý mladík draftovaný v roce 2016 ve druhém kole Carolinou se po jediné sezoně v juniorské OHL probojoval na soupisku hlavního týmu. Po čtyřech zápasech, v nichž si finský útočník Janne Kuokkanen bod nepřipsal, byl odeslán na farmu do Charlotte Checkers. Kamarád Martina Nečase se v AHL prosazuje solidně – 19 utkání a 14 bodů (3+11). Na dvacítkách si zahrál už loni, kdy zaznamenal v šesti duelech jedinou asistenci. Letos bude mít ve finském mančaftu daleko významnější roli.

Filip Chytil – Česká republika

Nebývá zvykem, že se hokejista z druhé desítky na draftu prosadí rovnou do NHL. Filipu Chytilovi se to povedlo, i když si za Rangers vyzkoušel jen dvě utkání. Místo extraligového Zlína nechali zástupci newyorského klubu 18letého mladíka rozvíjet na farmě v AHL, a zatím se to jeví jako správný krok. Český reprezentant má 12 bodů (5+7) v 15 zápasech a vstřebává severoamerický hokej. Na turnaji v něm budou mít Češi jednu z největších útočných zbraní.

Martin Nečas – Česká republika

Spolu s Chytilem by měla česká ofenziva stát právě na Martinu Nečasovi, který v této sezoně také nakrátko okusil NHL. Nejvýše postavený Čech letošního draftu měl úžasný přípravný kemp, ale poté byl několikrát mimo sestavu a v Carolině dostal příležitost v jediném utkání. Následně se vrátil do extraligy, kde jeho vývoj pokračuje v Kometě Brno. Za 12 duelů v nejvyšší soutěži nakupil pět bodů (3+2). Na šampionátu by měl patřit k největším osobnostem.

Alex Formenton – Kanada

Být draftovaný jako 47. v pořadí a ještě v tomtéž roce si zahrát NHL? To není obvyklé. Alex Formenton přesvědčil v předsezonním kempu vedení Ottawy, aby mu dalo příležitost alespoň se sklouznout po ledě v utkání NHL. Za co jiného považovat jeho necelých pět minut, které strávil na ledě v jediném zápase. Poté jej Senátoři odeslali zpět do juniorské OHL, kde dosud posbíral 21 bodů (9+12) ve 20 duelech za London Knights.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.