bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sedlák dobyl Calder Cup. Nyní je na řadě Columbus

12. června 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

„Chceme to ukončit. Ale dobře víme, že poslední krok bývá nejtěžší,“ hlásil před čtvrtým finále AHL český útočník Lukáš Sedlák. A měl pravdu, Hershey Bears statečně bojovali o prodloužení sezóny o další večer, Justin Peters dlouho odolával palbě Lake Erie Monsters a rozhodnout musela až „náhlá smrt“. A jedním z hrobníků se stal právě i Sedlák.

To on bral asistenci u jediného gólu, který viděla druhá nejvyšší návštěva v dějinách AHL. Natěšení fanoušci ve vyprodané The Q Areně mohli vybouchnout nadšením, když Oliver Bjorkstrand podesáté rozsvítil červené světlo a svým šestým vítězným gólem ukončil 52 let dlouhé čekání na Calderův pohár. Příšery jej získaly stylově, ve vyřazovacích bojích prohrály jen dvakrát.

Sedlák si připsal 16. bod, stejně jich nakupil i oslavovaný střelec Bjorkstrand, jemuž přiřkli cenu pro nejužitečnějšího hráče play-off. Třiadvacetiletý forvard platil za jednoho z klíčových hráčů Lake Erie, Jared Bednar, hlavní kouč Monsters, jej opakovaně chválil. Za góly i poctivé bránění. Sedlák si svými výkony si řekl o novou roční smlouvu s Columbusem Blue Jackets.

Sedlák si zisk Calder Cupu užil před zrakem své rodiny, podle jeho slov měla dorazit matka a bratr. K zatím životnímu úspěchu přispěl bývalý juniorský reprezentant opravdu výtečnými výkony, stal se (spolu s Bjorkstrandem) třetím nejproduktivnějším mužem play-off, přičemž o bod porazil svého krajana a finálového soupeře Jakuba Vránu. Mezi střelci byl druhý.

Povedenými vyřazovacími boji navázal na dosud nejlepší sezónu, kterou přesvědčil nejednoho zámořského novináře o svých kvalitách, ti nyní píší, že by si Sedlák zasloužil šanci v hlavním mužstvu Modrokabátníků, nebo alespoň to, že bude v příští sezóně bude mezi farmáři, kteří budou bojovat o povolání „nahoru“, do Columbusu. Nebyl by to špatný scénář, že?

Přehled českých vítězů Calder Cupu v AHL

1993 – Vladimír Vůjtek (Cape Breton Oilers)
1995 – Jaroslav Modrý (Albany River Rats)
1996 – Václav Varaďa (Rochester Americans)
1997 – Josef Marha (Hershey Bears)
2000 – Milan Hnilička, Tomáš Klouček, Pavel Brendl (Hartford Wolf Packs)
2002 – Libor Ustrnul, Zdeněk Blatný, Kamil Piroš (Chicago Wolves)
2003 – Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek (Houston Aeros)
2004 – Libor Pivko (Milwaukee Admirals)
2006 – Jakub Čutta, Tomáš Fleischmann, Jakub Klepiš (Hershey Bears)
2008 – Ondřej Pavelec, Karel Pilař (Chichago Wolves)
2009 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2010 – Michal Neuvirth (Hershey Bears)
2012 – Radko Gudas, Ondřej Palát (Norfolk Admirals)
2013 – Petr Mrázek, Andrej Nestrašil (Grand Rapids Griffins)
2014 – Radek Faksa, Matěj Stránský (Texas Stars)
2015 – Patrik Bartošák (Manchester Monarchs)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.