bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Shrnutí draftu: Překvapení, opomenutí, krádeže, nadvláda Kanaďanů a další

9. října 2020, 11:00

Jakub Hromada

Draft NHL 2020 je konečně u konce, svou první a doufejme i poslední online podobou v historii se protáhl na neuvěřitelných 12 hodin. Vybráno bylo osm Čechů, někteří ale zůstali v zapomnění. Kdo draftoval nejlépe, kdo nejhůře, kteří hráči se nejvíce lišili pozicí výběru od očekávání? To všechno se dočtete níže.

Češi na draftu 2020

Nečekalo se, že letošní draft bude pro české barvy výrazně úspěšný. Vědělo se ale o těch největších talentech a čekalo se, kdy je konečně někdo vybere. Jan Myšák byl predikován na hranici prvního a druhého kola, nakonec jeho jméno dlouho svítilo v tabulce „best player available“, až si ho na 48. pozici vybral kanadský Montreal.

Podobné čekání musel vydržet také Jaromír Pytlík s Pavlem Novákem. Právě oni dva měli být dalšími v pořadí. Pytlík se dočkal na konci první stovky, Novák až o necelých 50 pozic později.

Překvapením byl výběr Michaela Krutila. Zda se vejde mezi draftované se do poslední chvíle nevědělo, o zájmu některých organizací se ale mluvilo. Nakonec se stal nejvýše draftovaným českým obráncem, a bohužel také jediným. Ve 4. kole si ho vybralo pro Čechy oblíbené Chicago.

Očekávaný byl souboj brankářů Bednáře s Malíkem. Bohužel na druhého jmenovaného se vůbec nedostalo, a tak Bednář vyhrál takřka kontumačně. Jakub Dobeš ale čest národní brankářské škole zachránil. 

V sedmém kole se ještě dostalo na dvojici Adam Raška – Jakub Konečný. Oba byli vybráni na poslední chvíli, především sparťan Konečný, jenž čekal až do předposlední volby.

Až nespravedlivě opomenut byl tedy Nick Malík, ale především Šimon Kubíček. U něj se očekával výběr ve 4. kole a byl to Kubíček, jenž byl nejnadějnějším českým obráncem jak v draftu, tak při všech mezinárodních akcích. Karel Klikorka, Šimon Kučeřík, Tomáš Chlubna, Michal Gut, Ivan Ivan a Jakub Málek byli dalšími, kteří měli naději, ale bohužel ani na ně se nedostalo.

Jan Myšák

  • 2. kolo, 48. volba, Montreal Canadiens

Jaromír Pytlík

  • 4. kolo, 99. volba, New Jersey Devils

Jan Bednář

  • 4. kolo, 107. volba, Detroit Red Wings

Michael Krutil

  • 4. kolo, 110. volba, Chicago Blackhawks

Jakub Dobeš

  • 5. kolo, 136. pozice, Montreal Canadiens

Pavel Novák

  • 5. kolo, 146. pozice, Minnesota Wild

Adam Raška

  • 7. kolo, 201. pozice, San Jose Sharks

Jakub Konečný

  • 7. kolo, 216. pozice, Buffalo Sabres 

Draftovaní hráči dle zemí

Kanada – 73
USA – 51
Švédsko – 32
Rusko – 23
Finsko – 17
Česko – 8
Rakousko – 3
Německo – 3
Bělorusko – 2
Slovensko – 2
Lotyšsko – 1
Norsko – 1

Posedmé v řadě patří Češku šestá příčka v počtu draftovaných. Tento trend tedy podporuje tvrzení, že velká pětka nám utíká, ale před ostatními pronásledovateli máme pořád náskok.

Rekord zaznamenali Švédové, kteří svých rekordních 30 hráčů z roku 2018 ještě o dva vylepšili.

Poprvé od roku 2006 se ke slovu dostali Rakušané, kteří se třemi draftovanými hráči obsadili skvělou sedmou příčku. Už v prvním kole na deváté pozici vybrala Minnesota Marca Rossiho, později se dostalo také na Thimo Nickla a Benjamina Baumgartnera.

Naopak Švýcaři hlásí nulu. Stalo se tak poprvé od roku 2009. V letech 2008, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 a 2017 přitom vždy měli jednoho hráče v prvním kole, v roce 2018 se stal Nico Hischier dokonce celkovou jedničkou. Od té doby ale hlásí propad a oproti loňskému jedinému hráči (až v sedmém kole) si ještě pohoršili. 

Draftováno letos bylo 135 útočníků, 61 obránců a 20 brankářů. Jde tak zhruba o totožná čísla jako v minulém roce, tehdy byl poměr draftovaných hráčů na pozicích 129-66-22. 

TOP3 Nejlépe draftující týmy

1. Carolina Hurricanes

  • 13. Seth Jarvis, 41. Noel Gunler, 53. Vasilij Ponomarjov, 69. Alexander Nikišin, 115. Zion Nybeck, 159. Lucas Mercuri, 199. Alexander Pašin, 208. Ronan Seeley

Carolina opět ukázala, jak skvěle jsou její odborníci připraveni. Pravidelně se nesvazují potřebami na daných pozicích a berou nejlepší dostupné hráče. Později se ukáže, že slabiny vlastně tým nemá žádné, a i proto se Hurricanes tak daří. Za zmínku stojí hlavně zvolení Rusové a Švédové, kteří se až nechápavě propadali dolů, až Carolina je zachránila.

2. Toronto Maple Leafs

  • 15. Rodion Amirov, 59. Roni Hirvonen, 64. Topi Niemelä, 106. Artur Achťamov, 122. William Villeneuve, 137. Dmitrij Ovčinnikov, 168. Veeti Miettinen, 177. Axel Rindell, 180. Joe Miller, 189. John Fusco, 195. Wyatt Schinghoete, 213. Ryan Tverberg

Toronto klidně může být na prvním místě. Skvěle se chovalo i během draftu, kdy se například ve druhém kole vzdalo své volby a posunulo se o pár míst dolů, aby rozšířilo počet výběrů na hranici druhého a třetího kola. Z té vzali dvojici Finů a právě tento krok se zdá být vůbec nejlepším ze všech. I další volby ale dávají velký smysl a Kyle Dubas ukázal, že se svým týmem přes rok tvrdě pracoval.

3. Minnesota Wild

  • 9. Marco Rossi, 37. Marat Chusnutdinov, 39. Ryan O’Rourke, 65. Daemont Hunt, 146. Pavel Novák

Wild neměli příliš draftových voleb, ovšem byli velmi efektivní. Každý jejich výběr je mimořádně chválen, a to včetně toho posledního. V pátém kole ukázali na Pavla Nováka, který je i v zámoří považován za jednu z největších krádeží draftu. 

„TOP3“ Nejhůře draftující týmy

1. Boston Bruins

  • 58. Mason Lohrei, 89. Trevor Kuntar, 151. Mason Langenbrunner, 182. Riley Duran

Boston neměl zrovna obsáhlé konto s draftovými volbami, ovšem na rozdíl od Minnesoty ho nedokázal efektivně využít. Především výběr ve druhém a třetím kole se zdá být zpackaný a je velmi kritizován hokejovou veřejností. Je brzo na to hodnotit největší přešlapy, ovšem horké kandidáty najdeme právě u Bruins.

2. Pittsburgh Penguins

  • 52. Joel Blomqvist, 77. Calle Clang, 108. Lukas Svejkovsky, 149. Raivis Ansons, 170. Chase Yoder

Ano, ani Tučňáci neměli voleb na rozdávání, ovšem nedá se říct, že by pět voleb sklidilo úspěch. Pens potřebují po odchodu Murrayho gólmana, přestože zůstal Jarry. Avšak využít dvě své nejvyšší draftové výběry na brankáře se nezdá býti moudré. Obzvláště pro tým jako je Pittsburgh, který má list prospektů zcela vyprahlý. 

 3. St. Louis Blues

  • 26. Jake Neighbours, 86. Dylan Peterson, 88. Leo Lööf, 119. Tanner Dickinson, 150. Matt Kessel, 163. Will Cranley, 194. Noah Beck

Neighbours a Peterson jsou dobří hráči, ovšem odhadování byli někam doprostřed třetího kola. Jsou to dva nejlepší draftovaní Bluesmany a tím pádem není draft z hlediska St. Louis brán za úspěšný. Ze sedmi picků mohla organizace z Missouri vytřískat víc.

Trojice zraněných

Jak už to tak ve sportu bývá, sportovci často musí řešit ve svých kariérách problémy spojeny se zraněními. A někdo má tu smůlu, že se s nimi musí vyrovnat již v útlém věku. V prvním kole letošního draftu najdeme hned dva hráče, kteří jsou extrémně talentovaní, ale četná zranění je stála lepší umístění.

Hendrix Lapierre mezi loňským únorem a říjnem, tedy v rozmezí osmi měsíců, utrpěl tři otřesy mozku, které mu výrazně zkrátily sezónu. Nakonec odehrál pouze 19 zápasů se ziskem 17 bodů a přestože mohl v poklidu atakovat elitní desítku, zůstal volný až na 22. místo, kde si ho vybral Washington.

Mnoho expertů ho řadilo až na začátek druhého kola, nakonec ale Capitals jeho výkony přesvědčily a trochu zariskovali. Lapierre má to štěstí, že hraje quebecskou juniorku, která již pár dní běží, a proto mohl ve dvou zápasech ukázat, co v něm doopravdy je. Skvělou hrou, kterou doplnil pěti body, si vysloužil výběr v prvním kole.

Takřka podobný příběh píše Justin Barron. Rok zpátky kandidát na umístění v nejlepší patnáctce, před draftem najednou jistý druhokolař. Sezónu mu předčasně zkrátila krevní sraženina, kvůli které se na ledě neobjevil zhruba tři měsíce. Nemůže být hůř? Může. Na konci října musel Barron podstopit operační zákrok ramene, jenž navazoval na onu krevní sraženinu.

Přesto nakonec kanadský obránce skončil v prvním kole draftu. Možná měl trochu štěstí, že to bylo zrovna Colorado, které vlastnilo pick na konci kola a vzalo si jej. Tým je totiž zaplněn mladými talenty, a Barronovi tak dá spoustu času na doléčení a vyhrání se ať už v juniorce, nebo na farmě. 

Třetí, naštěstí ne tak závažný případ, je Anton Johannesson. Miláček evropských skautů postupem roku šplhal žebříčky vzhůru, seč mu síly stačily. Někde se probojoval až do druhého kola, ovšem v reálném draftu si na ohlášení svého jména musel počkat.

Z 133. pozice si ho vybral Winnipeg, propad může být odůvodněn aktuálním poraněním nebo parametry mladého Švéda. Se 175 centimetry a 70 kily vypadá nevýrazně, ovšem Jets si získal svým neuvěřitelným bruslením. Švédský obránce může být pro tým z Manitoby skvělou volbou. 

Trojice největších překvapení

71. Leevi Meriläinen

Finský brankář vůbec nebyl veden v průzkumech NHL, přesto byl vybrán na draftu, a to dokonce velmi brzo. Již zkraje třetího kola si jej vybrala Ottawa a Meriläinen se stal čtvrtým draftovaným brankářem. 

58. Mason Lohrei

Boston neměl mnoho voleb, přesto hned svou první využil dost překvapivě. Padla na Masona Lohreie, amerického obránce, jenž je o rok starší než ostatní draftovaní. Je urostlý a produktivní, ovšem hrát už by měl o úroveň výš, než je USHL.

21. Jegor Činachov

Několikrát zmiňovaný a médii propíraný výběr Columbusu se dostal i do naší trojice. Činachovovy šance na zvolení byly velké, ovšem ve trojciferných číslech. První kolo je velkým šokem i o dva dny později. 

Tři krádeže draftu

199. Alexander Pašin, Carolina Hurricanes

Kdo jiný než Carolina a kdo jiný než Rus může hrát roli u sekce krádeží. Pašin neustále sklouzával níž a níž až do sedmého kola, kde ho vysvobodili Hurricanes. Ruský útočník není vysoký, ovšem jeho pracovitost a především kombinace rychlosti a hokejových dovedností může být velmi nebezpečná i v NHL.

168. Veeti Miettinen, Toronto Maple Leafs

Zdá se, že výška je pořád trochu stěžejní. Finský talent naprosto dominoval v tamní juniorce a během roku si vyjednal stipendium na St. Cloud State University. Hrát tak nyní bude oproti starší hráčům a především ve zcela jiném prostředí. Pokud přechod do zámoří zvládne, rýsuje se Torontu skrytý jackpot.

128. Martin Chromiak, Los Angeles Kings

Podobně jako Češi s Janem Myšákem, i Slováci si museli počkat na vybrání svého nejperspektivnějšího hráče. Toho dokonce přeskočil krajan Samuel Kňažko. Chromiak se svého výběru dočkal o zhruba tři kola později, než bylo původně plánováno. Očekává se od něj dominantní rok v OHL a za pár let naskočení do NHL. 

Zapomenutí

James Hardie zůstal mimo draftovaný seznam vcelku nechápavě. V dresu Mississauga Steelheads bodoval více než jednou na zápas a byl nedílnou součástí týmu. V jeho hře nenajdeme nic, v čem by vyloženě strádal, proto se zdá až nechápavé, proč si ho žádný tým nevybral. 

Šimon Kubíček se dostal jako český zástupce i mezi mezinárodně opomenuté. Byl totiž takřka jistým výběrem, avšak nakonec se mezi 216 draftovaných hráč Seattlu nedostal. Osmnáctiletý obránce navíc prožil povedený vstup do sezóny, když v dresu druholigových Litoměřic zaznamenal čtyři body v šesti zápasech.

Ruben Rafkin, Fin s ruskými kořeny, je velmi zodpovědným obráncem ve vlastní obranném pásmu a velmi výjimečně v něm chybuje. Navíc v Ontariu produkoval slušná čísla, ani to mu však k draftu nestačilo. Nyní hraje Liigu za TPS. Dva zápasy, 1+1.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.