bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Skvělý hráč, špatný investor. Messier utopil půl milionu dolarů v konopné společnosti

22. prosince 2020, 20:00

Patrik Czepiec

Pokud strávíte nějaký ten čas v NHL, přijdete si na slušné peníze. Ta rovnice zkrátka platí. Hvězdy ledového sportu disponují kapitálem, na který většina běžných smrtelníků nikdy nedosáhne. Proto není nikterak zvláštní, když se rozhodnou vytěžené finance po konci kariéry investovat. Občas ale šlápnou pořádně vedle. Tak jako legenda Rangers Mark Messier, který před týdnem přiznal, že se stal obětí podvodu.

Z pozice kapitána šéfoval Oilers, Rangers i Canucks. Za čtvrt dekády, kterou strávil v profesionálním hokeji, dokázal hned šestkrát vyhrát Stanley Cup a v tomto ohledu je na dělené desáté pozici historických tabulek. K tomu se chlubí trojnásobným zlatem z tehdejšího Canada Cupu a třemi nejcennějšími individuálními trofejemi v NHL – Hart, Ted Lindsay a Conn Smythe Trophy. První dvě získal hned dvakrát.

Když ale přejde řeč na investice, není Mark Messier poradcem k nezaplacení. Jeho cit pro hru na tomto poli jednoduše nefunguje. V květnu 2019 uzavřel dohodu se společností z provincie Alberta zvanou Destiny Bioscience, která se zaměřovala zejména na konopné produkty. O rok a půl později devětapadesátiletý Kanaďan tvrdí, že ředitel zmíněné firmy Ed Moroz zneužil jeho jméno a dobrou pověst, aby si vydělal 30 milionů dolarů. Spor se již projednal soudní cestou.

Někdejší vynikající centr měl u Destiny Bioscience působit v roli jakéhosi ambasadora a coby vlivná osobnost zprostředkovávat komunikaci s obchodními partnery. Navíc sám prostřednictvím své holdingové společnosti Mar-Lyon USA odkoupil akcie podniku v hodnotě 400 tisíc dolarů, tedy v přepočtu při současném kursu zhruba 8,65 milionu korun. Věřil slibu, že své peníze dostane zpátky.

Špatná pověst pro „pár šupů”  

„Moroz to prezentoval tak, že má investice je tutovka, nemůžu na ní prodělat. Proto jsem prakticky okamžitě souhlasil. Důvěřoval jsem jeho podmínce,” přiznal se Messier ve vyjádření pro hokejového experta Ricka Westheada.

Osobní záruka Eda Moroze měla znít takto: pokud akcie jeho společnosti klesnou do konce roku na nulu, sám vyplatí Messierovi tři čtvrtě milionu. Soudu se toto tvrzení nepodařilo doložit, Messier si nicméně dále stojí za svým. „Dočkal jsem se přesně opačného scénáře, než jaký mi Moroz svými bláhovými sliby nabízel. Byla to úplně bezcenná firma,” čertí se rodák z Edmontonu.

Faktem zůstává, že v květnu tohoto roku Destiny Bioscience propadla do nucené správy a její dluh činil 42 milionů dolarů. Na prodej je zázemí společnosti pro pěstování konopí. A Mark Messier? Toho zlobí spíše pošramocená pověst než výrazná ztráta peněz. Investice v podobě 400 tisíc činí asi 0,68 % z jeho celkových zisků během kariéry v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.