bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Strůjce šampiona! Jak Plekanec vycepoval Lehkonena v rozhodujícího muže finále

29. června 2022, 19:37

Patrik Czepiec

Zatímco jeden v NHL pomalu dosluhoval, ten druhý měl zámořské dobrodružství teprve před sebou. Český útočník Tomáš Plekanec se s čerstvým šampionem z Colorada Artturim Lehkonenem v jednom týmu setkal poprvé před šesti lety. Strávili spolu pouhé dvě sezony, přesto kladenský rodák stihl finskému útočníkovi předat několik zásadních rad. Právě Plekanec byl důležitým mentorem Lehkonena během jeho začátku v Montrealu.

„Pleky! Pleky!“ křičel Lehkonenův otec Ismo, když se po konci finálové série mezi vítězným Coloradem a Tampou Bay setkal s českým novinářem Zdeňkem Matějovským. Okamžitě si vzpomněl na chvíle, kdy jeho synek nepatřil k rozhodujícím postavám ligové scény. V nejlepší soutěži světa se hledal a pomocnou ruku mu ochotně podal Čech Tomáš Plekanec.

„Neznám ho osobně, ale vím, jak velký je to profesionál a komplexní hráč. Zároveň i jeho lidské kvality jsou stejně skvělé jako ty hokejové. Když jdete do těžší ligy, potřebujete mentora a Plekanec tuto úlohu zastal u Artturiho,“ prozradil pyšný otec už před pěti lety kanadským webům RDS a La Presse. 

Česko-finská spolupráce fungovala na jedničku, Plekanec si mladého křídelníka vzal pod svůj drobnohled a pomohl mu sžít se s nástrahami NHL. Sezonu 2017/18 začali po svém boku společně s Charlesem Hudonem a na jejím startu tvořili statisticky vůbec nejlepší útok tehdejšího Montrealu. Jenže ještě v průběhu ročníku kladenský odchovanec zamířil do Toronta a za Canadiens následně odehrál už jen tři zápasy, kterými dovršil bájnou tisícovku.

Přesto Lehkonenovi ohromně ulehčil adaptaci mezi opravdovými profesionály. „Plekanec syna naučil správně trénovat a pomohl mu vyrovnat se s nároky, které jsou kladeny na mladého hráče. Artturi se učil také následováním dobrého příkladu, který mu Plekanec dával mimo led,“ doplnil v roce 2017 Ismo Lehkonen.

Pouto jeho potomka s Tomášem Plekancem totiž nefungovalo jen na ledě. Po konci vzájemného angažmá se nadále kamarádili. Když si Artturi před třemi lety postěžoval, že si s Plekancem nestihl v Kanadě zahrát tenis, pozval ho tehdejší útočník kladenských Rytířů do Česka. Po prvním setu vedl 6:1 a mladšímu parťákovi se škodolibě posmíval.

„Taková zbytečnost letět si pro to až z Finska, co?“ ptal se Lehkonena. 

Ten skromně naslouchal, přijímal poznámky zkušenějšího matadora a snažil se je zapracovat do své hry. Z vyjukaného benjamínka se postupem času stal lídr a po přesunu z Montrealu do Colorada to bylo znát jako nikdy předtím. Rodák z finské obce Piikkiö, kterou už dnes ani nenajdete na mapě, vyrostl v šampiona.

U Stanley Cupu se nenachomýtl náhodou. Při postupu z konferenčního semifinále zazářil třemi body, první duel s Lightning rozsekl v prodloužení a ještě vstřelil vítězný gól, který rozhodl o osudu celé sezony. Vůči Avalanche žádné dluhy nemá.

Znovu je tak na místě věta, kterou Ismo Lehkonen vyslovil během posledních let hned několikrát. „Díky, pane Plekanče!“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.