bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Suchánek jako Malík? Senzační rok ho přece jen může vystřelit na draft

29. května 2023, 3:41

Martin Voltr

Zatím se na draftu NHL dvakrát nedočkal. Promění třetí „pokus“? Český brankář Tomáš Suchánek patří mezi žolíky, kteří by mohli některou z organizací zaujmout jako overage hráči.

Tenhle příběh velmi dobře zná Nick Malík.

Dvakrát prožil velké zklamání, když si ho na draftu nikdo nevybral. Dočkal se až napotřetí, po skvostné premiérové sezoně ve finské lize po něm sáhla Tampa Bay.

Tomáš Suchánek – shodou okolností další gólman, který se do zahraničí odrazil z třinecké organizace – může klidně „dopadnout“ stejně.

Ještě před rokem se o něm moc nemluvilo. I přesto, že měl na kontě bronz z neoficiálního mistrovství sedmnáctek, ve Frýdku-Místku prorazil mezi dospělé a pak velmi dobře zvládl první sezonu ve WHL za slabým týmem Tri-City.

Všechno změnil poslední ročník. Na prázdninovém MS dvacítek Suchánek ohromil jako žolík, který dotáhl Čechy na dosah k medaili. Za pár měsíců se z žolíka stala jasná jednička, jeden z hrdinů stříbrného tažení a člen All-Star týmu.

A ve Western Hockey League mezitím prochytal Tri-City do play off. S úspěšností zákroků 91,2 procenta byl šestým nejlepším gólmanem soutěže, s 27 výhrami třetím „nejvítěznějším“, s 2618 minutami osmým nejvytíženějším podle času a s 1516 střelami soupeřů pátým nejvytíženějším podle práce.

Ve dvanácti zápasech (včetně play off) čelil čtyřiceti a více ranám. V sedmi z těchto dvanácti případů stejně slavil vítězství. Sociální sítě několikrát oběhly jeho neuvěřitelné kousky v brankovišti.

„Čím větší výzvě čelí, tím lépe chytá,“ napsal na zámořském webu Daily Faceoff reportér Steven Ellis, jenž zařadil Suchánka mezi 15 overage hokejistů, jejichž jméno by na nadcházejícím draftu mohlo zaznít.

V závěrečném žebříčku Centrálního skautingu NHL se přerovský odchovanec dostal na deváté místo mezi brankáři ze Severní Ameriky. To je další znamení, které říká: Může se dočkat, ale taky vůbec nemusí.

Tak už to u starších hráčů na draftu chodí. Přidejte obří faktor náhody u brankářů a asi máte Suchánkovy aktuální vyhlídky.

„Je toho hodně, co se vám na Suchánkovi může líbit. Vzhledem k tomu, že brankáři se vyvíjejí pomaleji než hráči v poli, je rozumné věřit, že si ho některý z týmů vybere v pozdějších kolech,“ uvedl Rachel Doerrie pro The Hockey News, kde má Suchánka mezi „svou“ desítkou adeptů.

Není to ale tak, že by NHL českého pohodáře zatím úplně přehlížela. Tomáš Suchánek už na začátku uplynulého ročníku absolvoval nováčkovský kemp Buffala.

Mimochodem – za semifinalisty posledního MSJ chytali v medailových bojích tři nedraftovaní brankáři (včetně Treye Augustina, jenž tu možnost zatím neměl) a jeden, který byl vybrán až v sedmém kole. Mimo Suchánka by se teď měl rozhodně dočkat i stejně starý Thomas Milic.

Po zlatu s Kanadou pro sebe „ukradl show“ ve WHL, kde fantastickými výkony dovedl Seattle až na Memorial Cup. Za celou sezonu prohrál jen šest (!) zápasů. Draftem dosud neprošel zřejmě vinou trochu slabších fyzických dispozic.

Zmiňované zámořské severy dále mezi overage prospekty věří i Slováku Adamu Gajanovi, Finovi Juhovi Jatkolovi či Švédovi Alexanderu Hellnemovi.

A když opustíme brankoviště? The Hockey News dávají značnou šanci i Gabrielu Szturcovi.

„Menší centr, který při napadání způsobuje soupeřům svou předvídavostí a houževnatostí noční můry. Progresem v této sezoně rozptýlil obavy ohledně svých útočných schopností,“ napsal Doerrie na adresu dalšího juniorského vicemistra světa, jenž měl 16. nejlepší bodový průměr ve WHL a od návratu z MS vedl Kelownu jako kapitán.

Centrální skauting NHL do svého závěrečného žebříčku umístil i Aleše Čecha (103. mezi evropskými bruslaři) nebo Jiřího Ticháčka (129.) a v zámoří hned za Suchánka ještě Jana Špunara.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.