bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Telefon, co zachránil Montreal. Perry se málem stěhoval, teď si zahraje druhé finále za sebou

27. června 2021, 11:00

Tomáš Zatloukal

Po roce zase válí v těch nejdůležitějších chvílích. Corey Perry loni vydatně pomohl dallaským Hvězdám do finále Stanley Cupu, letos má snad ještě zásadnější zásluhu na spanilé jízdě montrealských Canadiens. V 17 zápasech se blýskl devíti body. Bojuje, cloní, tvoří šance i zakončuje. A je také mentorem pro mladičkou kometu Colea Caufielda. Za 750 000 dolarů ročně bezva kauf. Nechybělo ovšem mnoho a Perry by strávil tuto sezonu jinde.

Dostal by se Montreal bez Perryho tak daleko?

Kdo ví. Pravdou ovšem je, že přínos šestatřicetiletého veterána jednoduše nepřehlédnete. Bývalá superhvězda na stará kolena a po četných zraněních stále zůstává hráčem, který umí rozhodovat zápasy. A k tomu dokonale pasuje do kabiny.

Předává zkušenosti, hecuje, strhává ostatní. Třeba i tím, že i přes zakrvácený obličej zůstane na střídačce a slaví s ostatními vítězství.

Vybavíte si tu chvíli? Perry dostal ve třetím kole play-off sekeru od Jonathana Marchessaulta. Rozhodčí si ji nevšimli. Karma zafungovala dokonale, Habs o chvíli později rozhodli a člen Triple Gold Clubu se tetelil blahem.

Perry hrává s dalším ostříleným borcem Ericem Staalem a někdejší gólman Jose Theodore k tomu podotýká: "Nemůžete od nich čekat, že budou táhnout mančaft celou základní část, ale ten měsíc, dva, co trvá play-off, je pro ně ideální doba."

Montrealský GM Marc Bergevin udělal dobře, když doplnil talentované jádro osvědčenými šampióny. O Perryho ovšem málem přišel ještě dřív, než stihl vítěz Hartovy trofeje za rok 2011 odehrát za Canadiens jediný zápas.

Perry v Montrealu začínal jako cestující náhradník. Aby ovšem mohl být na takzvané taxi squad, musel projít přes listinu nechráněných hráčů. V tu chvíli se objevilo vícero zájemců o vyhlášeného válečníka, co se umí soupeřům dostat pod kůži.

Habs uchránil od Perryho ztráty telefonát. Respektive několik telefonátů. Agent Pat Morris vzal mobil a pro jistotu začal obvolávat kluby, o nichž si myslel, že by mohly mít o jeho klienta zájem. Žádal je, aby respektovaly Perryho úctyhodnou kariéru a nesáhly po něm.

"Zástupci dvou oslovených klubů mi řekli: Nebýt tohoto hovoru, tak bychom si Coreyho stáhli," popsal Morris pro The Athletic.

Nestalo se, a tak mohl nejlepší střelec NHL z roku 2011 přispět k montrealské pohádce. Canadiens byli před startem play-off v ligové tabulce až osmnáctí. I kvůli tomu sílily hlasy, že z kanadská divize byla slabá a play-off si opravdu zasloužili jen Maple Leafs.

Nejen oni pak poznali, že podceňovat Habs se nevyplácí.

A odepisovat Perryho už vůbec ne. Byť v základní části bral jen 21 bodů a párkrát se nevešel do sestavy, je v klíčových okamžicích znovu vidět. Vždyť Toronto srazil vítězným gólem v sedmém mači.

Teď se opět postaví proti Tampě ve finále Stanley Cupu. Bude tentokrát po konci série slavit?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.