bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ten ve stínu Giordana. Brodie je zpět a míří mezi hvězdy NHL

3. listopadu 2015, 18:00

Michal Muška

Když se na konci února zranil kapitán Flames Mark Giordano a vyplavalo na povrch, že přijde o celý zbytek sezony 2014-15, většina fanoušků i expertů měla jasno – Calgary svojí jízdu nedotáhne a o Stanley Cup si opět nezahraje. Flames měli v tu chvíli stejně bodů jako osmé Los Angeles a opravdu se zdálo býti nemožné, aby vyrovnaný závod o play-off zvládli i bez svého kapitána, který prožíval fenomenální sezonu a byl jasným adeptem na Norris Trophy pro nejlepšího obránce soutěže.

Jak známo, Calgary nakonec na úkor Kings do play-off opravdu postoupilo a po skalpu Vancouveru skončilo až na hokejkách Anaheimu ve druhém kole. Do role lídra obrany se posunul nyní již 25letý Kanaďan T.J. Brodie, a svou přítomností pozvedl výkony i svého nového kolegy v obranném páru, jinak velmi kritizovaného Deryka Engellanda.

Vyvstává tu tedy zajímavá, leč složitá otázka. Je důležitější Brodie pro Giordana, nebo Giordano pro Brodieho? Ač by se to ještě loni zdálo jako holý nesmysl, vše nasvědčuje tomu, že právě T.J. Brodie vyzdvihl svojí hrou kapitána Calgary mezi nejlepší beky soutěže posledních dvou let.*

Důkazem budiž úvodní měsíc nové sezony. Sezony, která začala pro Flames tak špatně. Jedním z důvodů tragického vstupu do sezony mohlo být i Brodieho zranění na konci přípravy, které ho vyřadilo z úvodních devíti zápasů. Calgary v nich uhrálo pouhé čtyři body za dvě výhry v prodloužení. Matná ofenzíva spoléhající pouze na první útok, mizerná defenzíva v čele s nevyrovnanými výkony všech brankářů. Obranné dvojice se neustále měnily, Giordano začal ve slibně vypadající dvojici s očekávanou posilou Dougiem Hamiltonem. Páru to ale vůbec nešlo, neúspěšně podporoval útok a především inkasoval velké množství branek. Netrvalo dlouho a dva nejlépe placení hráči Flames tak šli od sebe. Giordano pak zažil fantastický zápas po boku Dennise Widemana proti Detroitu, který prakticky sám pro Flames vyhrál, na následném tripu po východním pobřeží však šly jeho výkony opět mírně dolů. Je tedy na místě tvrzení, že Mark Giordano je oním elitním bekem NHL pouze po boku Brodieho?

T.J. Brodie naskočil bez jediného tréninku do zápasu v Ottawě a na hře Calgary to bylo ihned znát. I přes prohru na nájezdy bylo k vidění spousta pozitiv, především čtyři branky v síti Andersona a předvedená hra. Po kolapsu s Montrealem pak přišlo derby v Edmontonu, kde Brodie (1+1) spolu s Frolíkem režírovali divokou výhru 5:4. Ve všech třech zmíněných zápasech navíc Flames své soupeře přestříleli. Kanaďanovi se sedmičkou na zádech neuškodil ani fakt, že jej trenér Hartley po debaklu s Canadiens přesunul k tápajícímu Krisu Russellovi, který letos zatím nemůže najít formu z loňské sezony a jeho -14 je nejhorším číslem v rámci celé NHL. První zápas v plusu zažil Russell až na ledě Edmontonu právě po boku Brodieho, kdy zápas zakončil s bilancí +2. Náhoda?

Zdá se, že Brodie dělá lepším každého beka, vedle kterého ho Bob Hartley nasadí. Mark Giordano byl po jeho boku loni možná nejlepším obráncem soutěže, Deryk Engelland odehrál po bídné základní části solidní play-off a o Russellovi už řeč byla. Fanoušci Flames tak nyní volají po složení obranného páru Brodie-Hamilton. Letní akvizice Plamenů nevstoupila do nového angažmá vůbec dobře, Hamiltonovi je stále ale teprve 22 let a má ohromný potenciál. Je dost možné, že vedle Brodieho by mohl procitnout a v budoucnu by spolu mohli utvořit jeden z nejlepších párů v lize.

25letý rodák z Chathamu hraje pravidelně přes 25 minut za zápas, je výborným bruslařem a umí jak přihrát, tak nebezpečně vystřelit. Zapracovat by snad Brodie mohl ještě na hře tělem, a pak už nic nebrání tomu, aby se v příštích letech zařadil mezi adepty na Norrisovu trofej. Pokud se Flames dokáží oklepat z mizerného října a budou chtít obhájit svoji účast v play-off, tak v tom bude Brodie téměř jistě hrát klíčovou roli.

A to nejlepší na konec? T.J. bude až do svých 30 let ukrajovat z platového stropu Calgary „směšných“ 4,65 milionů dolarů ročně.

*Graf nám ukazuje, jak si ve statistice Corsi (střelecké pokusy pro a proti) vedli v uplynulých letech Giordano a Brodie ve společné obranné dvojici v porovnání s jinými obránci po svém boku. Giordano byl v plusu (nad 50%) pouze s Brodiem, který ale tuto hranici překonal i ve dvojicích s Corym Sarichem a Dennisem Widemanem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.