bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Těžký úděl vítězů, Tampu Bay čeká boj s platovým stropem. Kdo je priorita?

4. října 2020, 2:55

Martin Schwarz

Konečně to zvládli. Nadupaný tým Tampy Bay se letos dočkal Stanley Cupu a naplno rozjel oslavy. Jenže vítězství v NHL s sebou nese také jednu starost – podpisy nových kontraktů. Vedení organizace musí už nyní řešit, se kterými hokejisty prodlouží smlouvu a které naopak pošle o dům dál. Kdo je na seznamu priorit hodně vysoko?

Stejně jako šampioni v předešlých letech, tak i Lightning to budou mít s prodlužováním smluv svých borců zapeklité. Ba možná ještě o něco těžší, vzhledem ke zmrazenému platovém stropu a těžkým časům koronavirové krize. Jisté je pouze jedno: čerství držitelé stříbrného grálu současnou podobu soupisky nezachovají.

Generální manažer týmu Julien BriseBois má pro letošní podzim tři priority, jeho přáním je pojistit si tři omezeně volné hráče: obránce v rozkvětu Michaila Sergačjova, slovenského zadáka Erika Černáka a útočníka Anthony Cirelliho. Všichni jsou stále na začátku svých kariér a pro budoucnost klubu mohou hodně znamenat.

„Čeká nás těžké rozhodování, ale tyto tři kluky chceme podepsat,“ ujistil stratég BriseBois ve vyjádření pro server nhl.com. „To nejlepší mají stále před sebou, ale jejich rostoucí gáže – pochopitelně zasloužené – nám ukrojí hodně místa z platového stropu. Nemáme moc manévrovacího prostoru, udržet současný kádr nebude snadné,“ nezastíral.

Dvaadvacetiletý Sergačjov za sebou má nejlepší sezonu kariéry, v základní části posbíral 34 kanadských bodů a během play-off patřil ke klíčovým mužům sestavy. V důležitých momentech dostával od trenérů spoustu času na ledě. Erik Černák brankami a asistencemi nezářil, ale poctivě plnil své obranné povinnosti, ve statistice plus-minus skončil na kladných hodnotách. Cirelli se zase přehoupl přes hranici 40 bodů a dalšími devíti pomohl ve vyřazovací části, což je jeho osobní maximum. Zkrátka všichni tři plnili svou roli tak, jak měli.

„Abychom získali Stanley Cup, museli hráči i trenéři tvrdě dřít. Pokud chceme vyhrát další pohár, je potřeba, abych teď udělal nesnadná rozhodnutí. Mám za úkol zvýšit šance na úspěch týmu v příštích letech, abychom i nadále patřili k favoritům,“ pokračoval BriseBois.

Manažer Bolts také podotkl, že u žádného hráče neočekává vyplacení ze smlouvy a zároveň že s případnými změnami na soupisce nechce příliš otálet, protože i ostatní kluby budou na trhu nebývale aktivní.

Klauzule ve smlouvách a Vasilevského gáže

Nejen Tampa ještě před pár měsíci počítala, že platový strop pro příští ročník vzroste, kvůli neočekávané situaci ve světě ale všechno dopadlo jinak. Týmy se s platy hráčů opět musí vlézt do částky 81.5 milionu dolarů.

Do této sumy by Lightning potřebovali nacpat kromě tří výše zmíněných i další borce. Omezeně volnými hokejisty se stanou taktéž Mitchell Stephens a Carter Verhaeghe. Obránci Jan Rutta, Kevin Shattenkirk, Luke Schenn a Zach Bogosian společně s forvardem Patrickem Maroonem mohou vyzkoušet trh volných hráčů. Kdo ví, kolik z nich obleče dres s bleskem na prsou i v sezoně 2020/2021.

Situaci komplikuje několik záležitostí. Mimo jiné fakt, že řada hráčů má ve smlouvách klauzule o nevyměnitelnosti do některých klubů. Jmenovitě Ondřej Palát, Yanni Gourde, Tyler Johnson, Ryan McDonagh, Braydon Coburn a Alex Killorn. Brankář Andrej Vasilevskij navíc od následujícího ročníku začne pobírat 9.5 milionu dolarů a ukrojí z koláče platového stropu výrazný kus.

Vskutku nezáviděníhodná startovní pozice.

„Vždycky dochází k nějakým změnám. Tou letošní je, že spousta kluků, kteří tady strávili spoustu času a pomohli nám vyhrát Stanley Cup, se nebudou moci vrátit,“ zakončil upřímně BriseBois.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.