bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TOP 10 hokejistů pro Vstupní draft NHL 2019. Bude jedničkou Hughes nebo Kakko?

20. března 2019, 10:00

Jiří Sameš

Vstupní draft NHL 2019 je na programu 21. – 22. června ve Vancouveru, konkrétně v Rogers Areně. Od jeho začátku nás tak dělí ještě dlouhé tři měsíce. Jména kterých mladých hokejistů však velmi pravděpodobně zazní v první desítce? A bude jedničkou americký útočník Jack Hughes či finský útočník Kaapo Kakko?

Draft 2019 bude celkově 57. výběrem nováčků v historii National Hockey League. K dispozici zde budou hokejisté narození v období od 1. ledna 1999 do 15. září 2001.

1. Jack Hughes

Národnost: USA
Pozice: centr
Tým: USA U-18 (NTDP)

Očima skautů: Hughes je výborným bruslařem. Má neuvěřitelné zrychlení, které jej zcela odlišuje od ostatních. Navzdory nižšímu vzrůstu (179 cm) je nesmírně talentovaný. Má šikovné ruce, skvěle si na ledě hledá volný prostor. Trochu připomíná útočníka Chicaga Blackhawks Patricka Kanea.

Pár slov: Sedmnáctiletý Američan 16. března vytvořil rekord produktivity v amerických reprezentačních výběrech. Ke zmiňovanému datu za poslední dvě sezony zapsal celkem 190 kanadských bodů. Pokořil současného útočníka Arizony Coyotes Claytona Kellera (2014-2016, celkem 189 kanadských bodů).

Zajímavost: Jeho bratr, obránce Quinn Hughes nedávno podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s Vancouverem Canucks. Kanadský klub jej draftoval v roce 2018, jako celkově sedmého v pořadí.

2. Kaapo Kakko

Národnost: FIN
Pozice: pravé křídlo
Tým: TPS Turku (Liiga)

Očima skautů: Kakko je hokejista, který čte mimořádně dobře hru a rychle přemýšlí. Na kotouči si věří a už nyní vypadá, že je všude o krok napřed. Na ledové ploše působí vyspěle, je dost silný na to, aby mohl soupeřit s muži ve finské nejvyšší lize. 

Pár slov: 14. března rodák z Turku vytvořil ve finské nejvyšší hokejové soutěži rekord, co se vstřelených gólů od hokejisty prvně způsobilého pro draft týče. Za 45 zápasů nasázel v dresu TPS 22 gólů a překonal současného kapitána, útočníka Floridy Panthers Aleksandera Barkova (sezona 2012-2013, 21 gólů).

Zajímavost: Počtvrté v řadě Fin na pomyslných stupních vítězů? 2016 útočník Winnipegu Jets Patrik Laine (2.), 2017 obránce Dallasu Stars Miro Heiskanen (3.), 2018 útočník Montrealu Canadiens Jesperi Kotkaniemi (3.).

3. Vasilij Podkolzin

Národnost: RUS
Pozice: pravé křídlo
Tým: Něva Petrohrad (VHL)

Očima skautů: Podkolzin je kompletním křídelním útočníkem. Má všechny vlastnosti, které od hokejisty požadujete. Je velmi silný na puku, hraje tvrdě, ale disciplinovaně. Zdobí jej rovněž šikovné ruce a dobrá rychlost.

Pár slov: Ruský mladík naskočil v dresu SKA Petrohrad do třech zápasů v Kontinentální hokejové lize, avšak nebodoval. Převážnou část sezony strávil ve VHL, druhé nejvyšší ruské soutěži, kde při 14 zápasech zapsal dva góly a celkem pět kanadských bodů. S Ruskem na letošním MSJ vybojoval bronz.

4. Dylan Cozens

Národnost: CAN
Pozice: centr
Tým: Lethbridge Hurricanes (WHL)

Očima skautů: Cozens je silným bruslařem. Je vysoký a v útočném pásmu se často pohybuje před bránou soupeře. Má velkou sílu, což způsobuje soupeři problém. Díky tomu také dokáže vytvořit hodně šancí pro spoluhráče.

Pár slov: Osmnáctiletý Kanaďan letos hrál druhou kompletní sezonu ve WHL, přičemž za právě uplynulou základní část zaznamenal 34 gólů a celkem 84 kanadských bodů. Byl jedenáctým nejproduktivnějším hokejistou soutěže a v tabulce pravdy měl 32 kladných bodů.

5. Trevor Zegras

Národnost: USA
Pozice: centr
Tým: USA U-18 (NTDP)

Očima skautů: Zegras je lehce zastíněn Hughesem, s nímž hraje v týmu. Ať už ale nastupuje s ním nebo bez něj, pokaždé je úspěšný. Skvěle bruslí, na kotouči je trpělivý. Umí nebezpečně vystřelit, zejména na přesilovce.

Pár slov: Co se letošních statistik týče, vede si rodák z Bedfordu o něco hůře než Hughes. Aktuálně za 73 zápasů vstřelil 32 gólů a nasbíral celkem 104 kanadských bodů. Hughes má za 57 zápasů 31 gólů a celkem 118 kanadských bodů. Čísla jsou to však stále výborná.

6. Bowen Byram

Národnost: CAN
Pozice: obránce
Tým: Vancouver Giants (WHL)

Očima skautů: Byram je chytrý, silný obránce, který v neutrální a v obranné zóně využívá velmi dobře svou hokejku. Ofenzivně je na tom také skvěle. Vyniká ve všech situacích a zvládne odehrát velkou porci minut.

Pár slov: Za 67 zápasů 26 gólů, celkem 71 kanadských bodů a 33 kladných bodů v tabulce pravdy. Pro obránce výtečná vizitka. Co se vstřelených gólů týče, jednalo se ve WHL o suverénně nejlepší výsledek mezi zadáky. Hned devět z nich mimochodem bylo vítězných.

7. Alex Turcotte

Národnost: USA
Pozice: centr
Tým: USA U-18 (NTDP)

Očima skautů: Turcotte je spolehlivým středním útočníkem, jehož dovednosti jsou možná trochu podceňovány. Má šikovné ruce, efektivně rozdává kotouče. Zvládne tvořit hru i ve velké rychlosti. 

Pár slov: Začátek sezony dost promarodil kvůli zranění v dolní části těla. Vrátit se ovšem dokázal neskutečně silný, když k dnešnímu dni zaznamenal 33 gólů a celkem 85 kanadských bodů ve 44 zápasech. 

8. Peyton Krebs

Národnost: CAN
Pozice: centr
Tým: Kootenay Ice (WHL)

Očima skautů: Krebs je velmi kreativním hokejistou v útočném pásmu, který dobře využívá své rychlosti. Svou práci odvede na jedničku na obou stranách kluziště. Můžete jej použít jako útočnou hrozbu nebo klidně i na osobku.

Pár slov: Mladý Kanaďan je skvělým tvůrcem hry. 49 asistencí (a celkem 68 kanadských bodů) v 64 zápasech hovoří za vše. Navíc přitom nastupoval v týmu, jenž byl druhý nejhorší ve WHL.

9. Kirby Dach

Národnost: CAN
Pozice: centr
Tým: Saskatoon Blades (WHL)

Očima skautů: Dach je silovým útočníkem. Je vysoký a má velmi dobrý čich na góly poblíž brány soupeře. Je hrozbou pokaždé, kdy hraje s toušem na své hokejce. Umí tvořit hru i za plné rychlosti. 

Pár slov: Osmnáctiletý Kanaďan zvládl v 62 zápasech nastřádat za 25 gólů a 48 asistencí celkem 73 kanadských bodů. Z toho si celkem 26 kanadských bodů připsal při početní převaze.

10. Thomas Harley

Národnost: USA
Pozice: obránce
Tým: Mississauga Steelheads (OHL)

Očima skautů: Harley odehraje při každé herní situaci velké množství minut. Dokáže dobře vystřelit i dobře nahrát. Malým mínusem jsou občasné chybky v obranné třetině.

Pár slov: Šikovnost a útočné vlohy mladého Američana dokazuje 11 gólů a celkem 58 kanadských bodů v 68 zápasech. Občasná zaváhání v defenzivní zóně jsou důsledkem 15 záporných bodů v tabulce pravdy.

Další hokejisté, kteří by mohli proniknout do TOP 10:

Matthew Boldy

Národnost: USA
Pozice: levé křídlo
Tým: USA U-18 (NTDP)

Hokejista s dovednostmi na vysoké úrovni. Nedávno však byl zaznamenán při jeho hře mírný pokles.

Alex Newhook

Národnost: CAN
Pozice: centr
Tým: Victoria Grizzlies (BCHL)

Navzdory tomu, že hraje na trochu nižší úrovni, podává poslední dvě sezony neuvěřitelně konzistentní výkony.

Victor Söderström

Národnost: SWE
Pozice: obránce
Tým: Brynäs IF (SHL)

Další z dílny velmi kvalitních švédských zadáků. Sice nevyniká v žádném aspektu hry, podává ale slušné výkony na obou stranách kluziště.

Arthur Kaliyev

Národnost: USA
Pozice: pravé křídlo
Tým: Hamilton Bulldogs (OHL)

Jakmile fyzicky a psychicky vyzraje, stane se s největší pravděpodobností rozdílovým hráčem.

Cole Caufield

Národnost: USA
Pozice: pravé křídlo
Tým: USA U-18 (NTDP)

Cílem hry je vstřelit více gólů než soupeř. Uvedený hokejista patří mezi ty nejlepší na letošním draftu, co se nálepky střelce týče.

Nejlepší brankář pro draft:

Spencer Knight

Národnost: USA
Pozice: brankář
Tým: USA U-18 (NTDP)

Knight se úplně klidně může stát nejvýše draftovaným gólmanem od doby, co byl v roce 2010 zvolen z celkového 11. místa současný brankář Los Angeles Kings Jack Campbell.

Jak vypadalo elitní pořadí hokejistů pro letošní draft začátkem ledna? Na to se můžete podívat, když si rozkliknete níže přiložený odkaz.

Na závěr si znovu zopakujme, že Vstupní draft NHL 2019 se bude konat od 21. do 22. června ve Vancouveru, Rogers Areně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.