bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TRIPTYCH: Žraloci ulovili Heatleyho! Místo kritizovaného kapitána se poroučí Michálek

28. března 2021, 10:55

Tomáš Zatloukal

Když se řekne triptych, vybavím si fenomenální obraz Hieronyma Bosche. Zahradu pozemských rozkoší, před níž mi spadla čelist v madridském muzeu El Prado. Skládá se ze tří částí, jež společně tvoří skutečné mistrovské dílo. Podobně vnímám výměny mezi třemi kluby NHL. Jako obdivuhodný majstrštyk. V novém seriálu TRIPTYCH se zaměřím právě na tyto výjimečné obchody, které pokaždé budí pozornost a otřásají hokejovým světem. Tentokrát se podíváme na přestup Danyho Heatleyho.

Totální hovadina.

To byla slova, jimiž 11. září 2009 okomentoval Dean Lombardi, tehdejší generální manažer Los Angeles, zprávu respektované televizní stanice ESPN.

O co šlo? John Buccigross, jeden z jejích novinářů, přišel s obrovskou senzací. Králové měli získat Patricka Marleaua! Tou dobou stále ještě kapitána divizního rivala ze San Jose.

Jak? Díky trejdu mezi třemi kluby NHL.

Buccigross informoval, že Ottawa přenechá Žralokům Danyho Heatleyho, ti vymění do LA Marleaua a Kings obratem pošlou Senátorům Alexandera Frolova s Jarretem Stollem.

"Jde o naprostý výmysl," volil umírněnější slovník než Lombardi Doug Wilson, GM Sharks. Buccigrossovo tvrzení bylo dementováno také Ottawou. Zkrátka ho smetly ze stolu všechny tři strany.

O den později, 12. září 2009, už Buccigrossův text nikoho nezajímal. Heatley totiž skutečně přestoupil do San Jose. Ale za zcela jiných podmínek. Sens k němu přibalili volbu v pátém kole draftu 2010.

Co získali?

Kromě výběru ve druhém kole v témže draftu také dva schopné střelce: Jonathana Cheechooa a Milana Michálka. Los Angeles vůbec ve výměně nefigurovalo, z trojstranného obchodu se stal klasický bilaterální.

Heatleyho první hattrick na nové adrese:

Onen TRIPTYCH přitom rozhodně nepůsobil jako úplné sci-fi.

Minimálně kvůli tomu, že Marleau čelil po brzkém vyřazení z play-off kritice a zpochybňovaly se jeho vůdčí kvality. San Jose mělo za sebou hořkou sezonu, poté co vybojovalo Presidents' Trophy, vypadlo v 1. kole

Přes léto se živě spekulovalo, že by mohl přijít výrazný řez kádrem. A Marleau se jevil jako možný kandidát na odchod jinam. Kdo ví, jak blízko bylo k tomu, aby skutečně přestoupil k divizním rivalům.

Možná byla výměna připravená, ale z určitého důvodu z ní na poslední chvíli sešlo. Třeba měl Wilson rozjednáno více variant, jak Heatleyho přivést. Vše zní pravděpodobně.

Marleau každopádně zůstal. Jeho pozice v týmové hierarchii se ale změnila, jen pár dní po příchodu vyhlášeného kanonýra přišel o kapitánské céčko. Novým lídrem se stal Rob Blake.

Možná si říkáte, proč se Ottawa Heatleyho zbavila. Vždyť v jejím dresu odehrál výjimečné sezony, býval klíčovým mužem slavné "The Pizza Line".

Rodák z německého Freiburgu si o trejd řekl sám.

"Hraju málo." Tak prosté bylo vysvětlení, jímž před novináři hájil touhu vydat se o dům dál. "Chtěl bych nastupovat za každé herní situace. Moje postavení v klubu se zhoršilo, ubyl mi čas na ledě," dodával.

Zůstává otázkou, zda právě ubrání zhruba jedné minuty na zápas bylo jeho skutečnou motivací. Vždyť ze všech forvardů Senátorů hrál víc jen Daniel Alfredsson. Patrně si také nesedl s novým koučem Corym Cloustonem.

Ať už je pravda jakákoliv, v San Jose zvládl jen dvě sezony. Obstojně, byť po té premiérové, v níž dal 39 gólů a sbíral bod na zápas, přišel lehký útlum. Poté zamířil do Minnesoty.

Ve výměně dvou hvězd, od nichž se čekalo malinko víc. Wild se zřekli služeb Martina Havláta. Heatleyho bývalého spoluhráče z Ottawy.

V seriálu TRIPTYCH již vyšlo:
1. díl: Když Berardovo ego rozhýbalo veletoč. Stěhovali se Straka, Redden i ukřivděný šampion
2. díl: Jak Toronto stvořilo nejlepší tandem v NHL. Co mělo z Lehnerovy výměny?
3. díl: Pepe míří do Colorada pro třetí Stanley Cup! Oklikou přes Long Island
4. díl: Když Havlátovi narostla křídla. Věčné spory s Ottawou vyřešil transfer do Chicaga
5. díl: Zrada od Arizony, Scott se stěhuje! Přijde obrovitý bitkař o All-Star Game?
6. díl: Vyměnit Šatana a zabalit sezonu? Jak Buffalo ukázalo kuráž a změnilo plány

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.