bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Turris řádí a boduje. Posila Nashvillu skvěle zapadla k Fialovi se Smithem

13. prosince 2017, 15:30

Martin Schwarz

Mohl vůbec Kyle Turris po výměně do Nashvillu začít lépe? Odpovíme si sami. Nemohl. Osmadvacetiletý útočník působí u nového zaměstnavatele jako politý živou vodou, ve 14 zápasech za Predators nastřádal 13 kanadských bodů. Přitom z nedávného přestupu netěží jen on sám, ale celý tým. Turrisova formace vstřelila od jeho příchodu už 15 branek. Jaký to kontrast s posilou pro Ottawu, kterou se v rámci stejného trejdu stal Matt Duchene.

Kanaďan za Predátory vyrukoval poprvé 12. listopadu, při odvetě jarního finále Stanley Cupu proti Pittsburgh Penguins. Výsledek? Diváky pozdravil jedním gólem a jednou nahrávkou. A pak už to šlo jako po másle. Od zmíněné partie proti Tučňákům Nashville vyhrál 10 ze 14 klání v základní hrací době, nelze se ubránit dojmu, že mimo jiné díky Kyleu Turrisovi. Jen připomeneme, že do města country muziky zavítal jako součást směny tří týmů: Colorada, Ottawy a Nashvillu. Zatím není pochyb o tom, který mančaft z trejdu těží nejvíc. Predators za Turrise obětovali obránce Samuela Girarda, forvarda Vladislava Kameneva a druhé kolo následujícího draftu.

Zlepšila se celá formace

Hokejista s číslem 28 na zádech dal zatím ve žlutém trikotu 3 góly a na dalších 10 přihrál, ještě o něco zajímavější je pohled na výkony celé jeho útočné trojice. Tu tvoří složení Kevin Fiala - Kyle Turris - Craig Smith. Od Turrisova listopadového příchodu vyprodukovala 37 kanadských bodů, z toho poslala patnáct puků do sítí soupeřů. Jako by se tihle tři hledali tak dlouho, až se našli pod střechou Bridgestone Areny. Někdy zkrátka stačí citlivá manažerská ruka, dobrý čich na výměnu a na ledě se pak mohou dít věci. Což je přesně případě bývalého Senátora.

„Něco málo jsem o nich věděl,“ odpovídal Kyle Turris novinářům z nhl.com na otázku, jak je možné, že k sobě zapadli, jako by spolu předtím dlouhá léta hrávali. „Bylo mi jasné, že jsou oba velmi dobří hokejisté. Jméno Craiga Smithe je v NHL už docela známé a Kevina Fialu klub vybral v prvním kole draftu. Ale teprve když s nimi hrajete, uvědomíte si, jaké kvality mají. Oba umí vyvinout neskutečnou rychlost a zvládají i technické dovednosti.“

Rovnou pojďme k dalšímu srovnání: Craig Smith měl před angažováním Turrise na kontě 5 bodů (1 + 4), po jeho stěhování 12 (7 + 5). Stejně tak si polepšil Kevin Fiala. V „období před Kylem“ stihl pouze 7 nahrávek a na vstřelení gólu stále marně čekal. Potřeboval jakýkoli impuls. Jakmile se na centru útoku objevil Turris, nasázel švýcarský šikula s českými kořeny 5 branek, k nim dodal 7 asistencí. Náhoda? Rozhodně ne. „Je super hrát s Kylem i Craigem,“ pochvaluje si Fiala. „Druhého z nich znám už od loňska a Turrisem mi vyhovuje i jako nová posila. Umí poslat přesný pas a zároveň skórovat.“

Budujeme chemii

Muž, jehož roku 2007 draftovali Arizona (tehdy ještě Phoenix) Coyotes, dával od začátku znát, že bude pro Nashvillské tím pravým ořechovým. V úvodních třech kláních bodoval třikrát. Potom sice dvě utkání mlčel, leč vzápětí se znovu utrhl ze řetězu. A v prosinci doposud pokaždé odešel se zápisem do statistik. Ze střetnutí proti Bostonu a Dallasu dokonce se dvěma. „Hodně nám pomohlo, že jsme společně začali bodovat hned od prvního společného zápasu,“ tuší Craig Smith. „Potom těžíme i toho, že jsme typově podobní hráči, všichni milujeme rychlý hokej.“

Trenéři Preds mohou údernou lajnu plácat pořádně po ramenou ještě z jednoho důvodu. Během předchozích třech zápasů týmu chyběl, vinou krátkodobého zranění v horní polovině těla, hvězdný center Ryan Johansen. Zásluhou Fialy, Turrise a Smithe se tato obtíž na výsledcích neprojevila. „Ale i když se nám daří, budujeme na trénincích i nadále společnou chemii,“ vysvětluje Kyle Turris. Dodal, že i když už se cítí daleko komfortněji a více v pohodě než těsně po příchodu k týmu, pořád je na čem pracovat. Skromnost především, tak to má být.

Nashville nyní užívá čtyřdenní pauzu, poslední utkání sehrál v sobotu proti Vegas Golden Knights (3:4 po samostatných nájezdech) a další jej čeká až zítra (ve čtvrtek 14. prosince). Predators začnou třízápasový trip po Kanadě duelem ve Vancouveru. Dá o sobě znovu vědět formace Kylea Turrise?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.