bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V Bostonu chci zůstat, za penězi se neženu, hlásí Rask. Kdy se vrátí do brány?

26. srpna 2021, 10:36

Daniel Fekets

Po loňském odchodu Zdena Cháry a letošním návratu Davida Krejčího na Hanou se Boston bude muset minimálně na začátku sezony obejít bez své další dlouholeté stálice. Brankář Tuukka Rask je v tuto chvíli nechráněným volným hráčem. Navíc se ještě několik měsíců bude zotavovat po operaci kyčle.

„Pokud se rozhodnu pokračovat, což bych chtěl, rád zůstanu v Bostonu. Slevil bych ze svých platových požadavků a stal bych se levným brankářem pro Bruins,“ řekl čtyřiatřicetiletý finský strážce svatyně.

Je však stále ve hvězdách, kdy se do brány vrátí. Nejpravděpodobnější variantou je, že plnou zátěž bude moci absolvovat zhruba v lednu. Pět až šest měsíců k zotavení z operace je dle doktorů potřeba.

Rodák ze Savonlinny se netají tím, že by v barvách Bostonu rád svou kariéru dokončil: „Ve Finsku jsem také hrál za jeden tým, což bylo Ilves. Měl jsem to štěstí, že jsem součástí jednoho týmu i v NHL. Pro mě je nejdůležitější hrdost. Hrdost znamená hrát za jeden tým a být mu maximálně věrný,“ prozradil.

„Nemám jediný důvod z Bostonu odcházet a honit se jinde za penězi. Boston je mým domovem, vždy jsem v takové organizaci chtěl hrát. Po sezoně jsme se sešli s generálním manažerem Donem Sweeneym, se kterým nebude problém se dohodnout.“

Stálou jedničkou v Bostonu je Tuukka Rask od sezony 2012/2013. Ve zmíněném ročníku probíhala v zámoří výluka, při které odchytal 17 zápasů v barvách extraligové Plzně. Následně už na klubové úrovni ze sebe dres Medvědů nesundal. Zachytal si i na olympijských hrách, světovém poháru a třikrát na mistrovství světa.

V sezoně 2013/2014 se kromě olympijského bronzu dočkal Vezinovy trofeje, která je každoročně udělována nejlepšímu brankáři NHL. V historických statistikách vychytaných výher je bostonským lídrem, ve své kariéře dovedl svůj celek ve 306 případech k vítězství. V počtu získaných čistých kont je v klubové historii druhý za legendárním Tinym Thompsonem.

V roce 2013 Rask podepsal osmiletou smlouvu, která mu dohromady vynesla 56 milionů dolarů. „Rozhodně už nevyhledávám kontrakt za velké peníze. Rád pomáhám týmu. Přišli noví mladí kluci a já jim vždy budu nápomocen,“ doplnil.

Pakliže po úspěšné rehabilitaci podepíše novou smlouvu, o místo mezi třemi tyčemi bude bojovat s Linusem Ullmarkem a Jeremym Swaymanem. Druhý jmenovaný naskočil poprvé do NHL v uplynulé sezoně. Dvaadvacetiletý brankář odchytal deset zápasů se skvělou bilancí 94,5 %.

Co řekl Rask o svém možném nástupci? „Je to skvělý brankář, talentovaný kluk a výborný člověk. Loni jsem ho poznal a mám z něj velmi dobrý pocit. Věřím, že má před sebou skvělou budoucnost.“

Švéd Ullmark začne nový ročník s největší pravděpodobností v roli jedničky. Ostatně tuto pozici si vyzkoušel už v Buffalu. Bostonský kouč Bruce Cassidy prozradil, jaké má plány s gólmany: „Cítíme, že Linus může být opravdu dobrým startérem. Dále tu máme Swaymana, který se v loňské sezoně ukázal ve výborném světle. Na farmě budeme mít připravené Grosenicka a Bootha. Navíc je tu Tuukka, od něhož očekáváme návrat zhruba v lednu nebo únoru.“

Krátce po novém roce by chtěl nastoupit i sám Rask. „Pokud vše půjde dobře, tak okolo Vánoc se zapojím do tréninků. Snad budu připraven chytat už někdy na začátku ledna,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.