bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Veteráni, kteří by mohli zamávat na rozloučenou. Ale možná to neudělají

27. listopadu 2016, 14:00

Martin Schwarz

Před startem letošního ročníku skončili s profesionálním hokejem například Vincent Lecavalier, Brad Richards, Dan Boyle či Barret Jackman. Uvedený výčet jmen jen potvrzuje, jak moc se NHL zrychlila. Mladí hráči dostávají výsostný prostor ve hře a starší borci, jež by před pár lety neměli problém přidat ještě nějaký rok v nejlepší lize světa navíc, věší brusle na hřebík. S vědomím, že produktivní léta sportovního života mají za sebou. Těžké rozhodování zanedlouho čeká i další hrající veterány.

Jejich kariéry pomalu píšou poslední řádky a je téměř jisté, že alespoň část z nich to brzy – lidově řečeno – zabalí. Přesto ostřílení snaživci (mluvíme o pětatřicetiletých a starších), skrývají někde v hloubi duše motivaci, proč pokračovat. Web espn.com vybral pět veteránů, kteří se nacházejí na sklonku kariéry a budou stát tváří v tvář velkému dilema.

Jarome Iginla (Colorado Avalanche)

Jeden z nejzkušenějších hokejistů současné National Hockey League. Jarome Iginla měl před nedělním utkáním proti Vancouveru na kontě 613 vstřelených branek a pár dalších jistě přidá. Leč jeho produktivita postupně klesá a je jasné, že nejlepší období kariéry má v devětatřiceti letech za sebou. Útočníkovi Avalanche po sezóně končí smlouva, jestliže Colorado nepronikne do play-off, zase se ztenčí Iginlovy šance na zisk Stanley Cupu.

Od konce jej může odradit právě fakt, že mu ve sbírce chybí nejcennější hokejový pohár. Pomýšlet by na něj mohl kupříkladu v Chicagu, jenže Blackhawks tíží platový strop. Nabízí se i cesta do rodného Edmontonu, Olejáři herně vzkvétají a kdo ví, co za takové dva roky předvedou. Iginlovo rozhodnutí příští rok jaře (případně v létě) o pokračování či nepokračování v hokejovém životě naznačí, jak moc stále věří snu o stříbrném grálu. Je Stanley Cup dostatečnou pobídkou?

Shane Doan (Arizona Coyotes)

Když Doan nasázel v minulé sezóně téměř třicet branek, moc jsme se nestrachovali o Kanaďanovo náhlé loučení. Jenže v té letošní sesbíral během prvních devatenácti utkání šest bodů za dvě branky a čtyři nahrávky, což není převratný výkon. Jeho pravidelné příspěvky Arizoně chybí a podepisují se na postavení Coyotes v tabulce Pacifické divize. Podobně jako Iginla, ani rodák z Halkirku nikdy nepotěžkal Stanleyův pohár.

Vzhledem k tomu, že Doan celou kariéru strávil pod křídly organizace Coyotes (původně Jets), není tolik pravděpodobný jeho posezónní trejd. Ke klubu jej upíná obrovské pouto, pokud bude pokračovat dál, nejspíše nadále v Arizoně. Vědomi si toho, že šance Kojotů na vítězství - minimálně v blízké budoucnosti - nejsou veliké.

Radim Vrbata (Arizona Coyotes)

Na rozdíl od výše zmíněných má nějaké ty roky k dobru (je mu 35 let). Český útočník čítá od října na kontě už šest gólů, a navíc užívá lukrativní jednoletý kontrakt z letošního léta, který mu kromě základní gáže jednoho milionu dolarů může přinést i pořádné bonusy. Vždyť jen dalších 250 tisíc obdrží na účet za to, když nastoupí alespoň ke třiceti zápasům. Ještě stále živí naději na povedené play-off, které by skončilo nejlepším možným koncem. Ale tím pádem bude nucen změnit působiště.

Ideálně vypadá následující scénář: Vrbata na jeden či dva roky odejde do týmu s ambicemi na Stanley Cup, tam si možná oslavy s pohárem užije. A pak oznámí další, celkově už čtvrtý návrat ke Coyotes. Samozřejmě hodně šílená představa, ale možné je vše. Co se týče konce kariéry, zatím odchovanec mladoboleslavského hokeje nemá kam spěchat. Zatím.

Brian Gionta (Buffalo Sabres)

Někdejší kapitán Montrealu a současný vůdce kabiny Buffala oslaví v lednu osmatřicáté narozeniny. Přesto se zdá, že má energie na rozdávání. Až nastane červenec roku 2017, vyprší mu stávající smlouva a na řadu přijde zvážení, co dál. Tempu dnešního hokeje stačí, uplatňuje skvělé bruslařské schopnosti. Kdyby pokračoval u Sabres, organizace bude chtít těžit hlavně z jeho zkušeností a nejspíš mu předloží skromnější finanční nabídku.

Giontova vůdčí role pomáhá formovat mladé týmové talenty, i proto o něj Buffalo má důvod usilovat. Kdyby přeci jen mančaft z Východní konference opustil, uplatnění jistě najde jinde, možná i u zaměstnavatele s většími šancemi na výhru ve Stanley Cupu. Zatím to vypadá, že pravý křídelník má pořád co nabídnout a po konci nynějšího ročníku pravděpodobně nepověsí brusle na hřebík.

Ryan Miller (Vancouver Canucks)

Jako by to bylo včera, když gólman Canucks bojoval s americkým výběrem o zlato na olympiádě ve Vancouveru. Jenže teď je Ryanu Millerovi šestatřicet a u Kosatek mu zdatně konkuruje Jacob Markström. I brankáři, který odchytal v NHL hodně přes šest stovek duelů, končí následující léto smlouva. Spíše než otázka ohledně konce kariéry, se nabízí spekulace, zda nepřejde jinam.

Pokud zůstane ve Vancouveru (ten mimochodem nepatří mezi hlavní favority), tak hlavně v roli Markströmova učitele, Švéd možná již za rok převezme roli jasné jedničky. Rozhodnou i výkony kanadského klubu. Když do konce přestupového období nebude na pozicích pro vyřazovací boje, klidně čekejme i Millerovu výměnu. Ročník 1980 toho v NHL předvedl dost, ale možná ne všechno. Kdo se jej ujme?


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.