bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

VIDEO: Ovečkin a jeho 275 přesilovkových tref. Střely všeho druhu i dorážky

6. ledna 2022, 12:00

Jiří Lacina

O ten nejcennější rekord stále usiluje, jedno prestižní maximum už mu ovšem patří. Už několik dnů trůní Alexandr Ovečkin na čele nejlepších přesilovkových střelců historie NHL.

Následující sestřih všech jeho 275 přesilovkových branek budiž zajímavou historickou sondou. Dominuje samozřejmě střela, kterou ruský kanonýr fascinoval komentátory od vstupu do NHL. Bez přípravy, po zastavení puku. Golfákem, švihem. Z vrcholu kruhu, prostoru pod ním, i od modré. Ze stoje, z jízdy, z otočky.

Prostě střely všeho druhu.

Rusův rejstřík se ale zdaleka neomezuje jen na prásknutí do puku. Góly na přesilovce vydatně sázel také dorážkami v okolí branky, ze samostatných akcí, tečí. Forhendem, bekhendem.

Populární „onetimer“ nicméně sestřihu jednoznačně dominuje.

Stejně jako obvyklá exploze radosti po dosažené brance.

Historický kontext

„Velká osmička“ se prosazuje vzdor tomu, že v posledních letech počet vyloučených klesá. Zatímco v 80‘ a 90‘ letech hrálo každé mužstvo v průměru kolem 4-5 přesilovek v utkání, těsně po výluce 2005-06 v rámci ligou dané „očisty“ dokonce rekordních 5,85, cca od roku 2010 klesl průměr pod 4 a poslední čtyři sezóny dokonce pod 3 přesilovky na tým a zápas.

Zajímavé je, že maličko narostlo proměňování, z obvyklých 15-17% lehce přes 20%, což je nejvíc od roku 1990. Ovečkin má tu výsadu, že často neslézá z ledu celé dvě minuty. I ve svých slabších sezónách se mohl o přesilovku vždycky opřít.

Historicky mu může konkurovat jen Mario Lemieux, který drží průměr 0,257 přesilovkového gólu za večer (236 / 915), Ovečkin má průměr 0,223 (275 / 1231). Na srovnatelné úrovni s ním je Brett Hull 0,208 (265/ 1265). Ostatní elitní snajpři sehráli většinou výrazně víc zápasů nebo nebyli tak přesní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.