bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

VYKLÁDÁNÍ Z KARET: Životní zásah! Cujo zvrátil barbarskou bitvu, Hitchcock měl noční můry

8. února 2021, 11:00

Tomáš Zatloukal

Byly fenoménem devadesátých let, teď jsou opět v kurzu a jejich ceny boří rekordy. Hokejové karty. Ať už vás nechávají chladným, nebo patříte mezi vášnivé sběratele, zveme vás ke sledování seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET. Rozhodli jsme se na tento tradiční suvenýr podívat jinak a najít zajímavé příběhy, jaké hokejové karty zachytily a vyprávějí. Každé pondělí vám Tomáš Zatloukal jednu takovou historiku naservíruje a zároveň přidá i lehké zasvěcení do svého oblíbeného hobby.

NHL opouští Quebec.

O svůj klub záhy přichází také Winnipeg.

Edmonton šetří, kde může. Na platy nedává ani 20 milionů dolarů.

Doba je pro kanadské kluby zlá. Druhá polovina devadesátých let jim i kvůli slabé měně nepřeje. Právě v takové atmosféře se Oilers postarají o prvotřídní senzaci, když z play-off vyřadí opravdovou těžkou váhu.

Silný a bohatý Dallas.

Lví podíl na tom má muž, co na masce nosí šelmu. Krvelačného psa z Kingova hororu. Cuja. Mrštného Kanaďana se stejnou přezdívkou patrně netřeba představovat, jmenuje se Curtis Joseph. Celou sérii zvrátí jediným zákrokem.

"Nejlepším v mé kariéře," povídá posléze.

Skok proti ráně Joea Nieuwendyka dokonale zachytí jeden z fotografů. Snímek se o pár měsíců později s všeříkajícím textem "29. dubna 1997 - Cujo předvádí nejlepší zákrok playoff 1997" objeví na hokejové kartě.

Na kartě se stříbrnou ražbou GD. Dvěma písmeny, co odkazují na název Game Dated, někdy také uváděný jako Game Dated Moments.

V sérii Upper Deck 1997/98 jich s tímto razítkem najdete celkem 60. Stejně jako ta Josephova zachycují důležité okamžiky a milníky. Mnohdy přímo ikonické chvíle.

Mezi českými sběrateli se pro tyto karty rychle vžilo pojmenování "gédéčka". A dnes si vyložíme příběh, který vypráví to s Josephem a pořadovým číslem 273. 

Pointu už znáte. Joseph svým zákrokem zachrání jasného outsidera a Todd Marchant poté rozhodne o postupu Olejářů.

Chcete vědět víc? Přečtěte si o momentu, který dlouhé roky budil ze spaní tehdejšího dallaského kouče Kena Hitchcocka.

Byl tam jen vzduch a pak Cujo!

Reunion Arena. Čtvrtfinále Západní konference. Sedmý zápas. První prodloužení. 3:3.

72. minuta se právě stává minulostí, když se za edmontonskou branku vydává Darryl Sydor. Bek Stars objíždí klec a zkouší překvapit Josepha. Brankář úřadujících vicemistrů světa je pozorný, ale nedokáže získat puk do své moci.

Kotouč se odráží před brankoviště, na hraně modrého půlměsíce přetlačí tahoun Hvězd Nieuwendyk zadáka Lukea Richardsona. A pálí. Do odkryté klece.

Z edmontonské střídačky není na celou situaci dobrý výhled, hráčům nezbývá než doufat, že Joseph vše vyřeší. Ten také nemá příliš na vybranou. Nezbývá mu nic jiného než skočit. Skáče. A tutovku likviduje!

"Úžasný zákrok, neskutečné! Věřili byste tomu?," huláká komentátor. Na lavičce domácích kroutí Hitchcock hlavou a upírá zrak, a s ním třeba také kousek vedle sedící Mike Modano, na kostku nad ledem  Zírá na opakovačku. Nechápe, jak mohl Joseph zasáhnout.

"Byl tam jen vzduch a pak najednou Cujo," slyší diváci u televizních obrazovek komentátorovu glosu.

O pár chvil později ujíždí Marchant a překonává Andyho Mooga. Pečetí tím nejen postup Oilers, ale také angažmá zkušeného gólmana u Hvězd. Silný klub si raději o pár týdnů později přivede Eda Belfoura.

"Bruslil jsem co nejrychleji a poslal jsem to Moogovi pod vyrážečku," vypráví pak šťastný střelec zámořskému tisku.

Když později na mač vzpomíná, říká: "Byl to barbarský hokej, celá ta série. Prostě se tak tehdy hrálo. Tak nějak přirozeně jste si vypěstoval nenávist proti soupeři, postupně mezi oběma týmy vznikla silná nevraživost."

A co si vybavuje sám Joseph? "Málokdo nám věřil a ani my jsme si nebyli jistí, zda na Dallas máme. Pak jsme ale zjistili, že s nimi můžeme hrát. A že můžeme postoupit."

Nejeden novinář se samozřejmě "Cuja" ptal na onen výjimečný zákrok, z odpovědí snad zaujme tato. "Hrál jsem se svými rukavicemi skořápky. Nevěděl jsem, kde ten puk je. Měl jsem jedinou jistotu: Podíval jsem se do branky a tam kotouč nebyl."

Ten pohled ho tehdy uklidnil, zato na řadu let narušil spánek domácího trenéra Hitchcocka.

"Měli jsme ze střídačky perfektní výhled, viděli jsme to. A já osobně to pak viděl mnohokrát ve svých nočních můrách," podotkl muž, jehož jmenovec paradoxně horrory točil.

Fotka rozhoduje, ta přenáší emoce

Karty Game Dated Moments vycházejí dodnes a těší se mezi sběrateli značné oblibě. Ty z roku 1997 byly průkopnické a ke konci milénia působily (nejen) na kluky a holky na českých sídlištích jako zjevení.

Mají svůj půvab, některé použité záběry se vryjí do paměti jako kýčovité srdce do březové kůry. Třeba klečící Mike Richter nebo Dominik Hašek s Vezinovou trofej. K tomu ony popisky upozorňující na cosi významného.

Navíc mají mimořádně vzácné paralelní verze. Mohli jste otevřít tisíce balíčků a nenarazit na jedinou. Jsou tak raritní, že ukázku té Josephovy se mi sehnat nepovedlo. Podívejte se tak aspoň na stejnou kartu s Josephovým bývalým parťákem Brettem Hullem.

Lesklou krasavici vytištěnou na pěkně tlustém papíru.

Sběratelský slovníček dnes zůstane ochuzen, zato přidám drobný pohled za oponu. Game Dated Moments vychází také v sériích od Moje Kartičky. Jsou na nich zachyceny nezapomenutelné chvíle českých reprezentantů.

Jak takové karty vznikají?

"Chceme předávat emoce, vzpomínky. Někdy veselé, jindy palčivější. Základem všeho tak je výběr fotky. Někdy po nich pátráme dlouho, občas marně. A tak, když vidím parádní snímek, hned vím, co s ním," říká Lukáš Kopp z Moje Kartičky.

Právě harmonické spojení obrazu a textu dělá z "gédéček" výjimečnou záležitost.

I v tom je krása má hobby, kterému se autor seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET věnuje přes 20 let. Od časů, kdy se z těch nevelkých a nablýskaných kartonků učil první anglická slovíčka.

V seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET vyšlo:

1. díl: Když šestiletý Kane jásal nad uměním Dominatora a gólem Šmehlíka
2. díl: Zázračný Kanaďan málem Králem, rebel se obrátil na Nejvyšší soud USA
3. díl: Proč německý obr Kölzig pózoval ve výstroji s hot dogem?
4. díl: Jak překonat Haška a zastavit Jágra? Své tipy prozrazuje Messier

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.