bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vzpoura otloukánků. Buffalo vyhrává, sráží favority a stoupá tabulkou

1. prosince 2014, 17:00

Tomáš Zatloukal

"Možná jsem na ně málo přísný," dumal na konci října Ted Nolan nad příčinou, proč Buffalo Sabres vstoupili do nové sezóny naprosto tragicky. Z úvodních deseti zápasů odešli jeho svěřenci poraženi hned osmkrát, jen dva večery pro ně skončily radostným pokřikem. Není divu, že se objevily různé narážky na bídnou výkonnost nezkušeného mužstva. Ta nejpovedenější zněla: "Connor McDavid se může těšit na buffalský dres." Sabres totiž nevyhnutelně směřovali k zisku jedničky příštího draftu.

Od té doby se kurz Nolanem dirigovaného korábu zásadně obrátil, mladá posádka přestála několik bouří, ve kterých nabrala cenné poznatky, a v polovině listopadu začala vyhrávat. Nolan evidentně přitvrdil a vštípil talentovanému mančaftu vítězné návyky. Vše odstartovalo senzačním triumfem 6:2 nad Torontem Maple Leafs, o které se postaralo především trio Zemgus Girgersons, Tyler Ennis a Michal Neuvirth. Odraz k lepším zítřkům mělo zastavit zranění českého gólmana hned v následujícím zápase se San Jose Sharks, jež navléklo do brankářského Arturse Irbeho (více zde), ale Jhonas Enroth byl zásadně proti.

Do té doby zoufale průměrný brankář chytil šanci za pačesy a Neuvirtha výborně zaskočil. Nejen ve zmíněném mači, ale také v dalších týdnech. Za pět utkání inkasoval pouhých osm branek, což je v kleci Šavlí opravdu husarský kousek. Obzvlášť když uvážíme, že dvakrát čelil 44 střelám! Z kanonády v podání Washingtonu Capitals i Montrealu Canadiens vyšel vítězně, což mu vyneslo zajímavý primát. V aktuálním ročníku jako první vyhrál dva duely, ve kterých čelil alespoň 44 ranám. Další důkaz jeho formy? Statistiky mluví jednoznačně, z posledních pěti vystoupení si odnesl úspěšnost zákroků přes 95 procent!

 "Je to tím, že jsme se zlepšili ve hře pět na pět," odmítá zásluhy. Samozřejmě, díl pravdy v jeho výroku najdeme, Buffalo skutečně vypadá herně lépe než dříve. Proč tomu tak je, vysvětluje Nolan. "V prvních deseti zápasech jsme se nepříznivého stavu vzdávali. Utkání pro nás končilo, jakmile jsme prohrávali o gól. Nevěřili jsme, že se dokážeme vrátit do hry a otočit skóre. Postupně jsme se ale dali dohromady. Hráči makají, nekoukají na skóre a věří, že pokaždé mohou zvítězit," hlásí spokojený kouč, který v roce 1997 získal Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra NHL. Zatímco před měsícem se pod ním houpala židle, nyní sklízí pochvaly .

Skvěle pracuje se slibnými mladíky a nebojí se jim dát dostatečný prostor. Někteří z nich mu vzkvétají pod rukama jako kdysi Brian Holzinger, Mike Peca nebo Derek Plante. Za zmínku určitě stojí Girgersons, přímočarý Lotyš se probil do prvního útoku a na současné jízdě Šavlí (pět triumfů z šesti mačů) se podílel pěti kanadskými body, hned třikrát skóroval. V elitní formaci mu zdatně sekunduje Tyler Ennis, další "tvárný" forvard. Nolan se navíc čím dál více může spolehnout na zkušené útočníky, špatné rozjezdy hodili za hlavu Matt Moulson i Brian Gionta. Právě buffalský kapitán se stává velmi inspirujícím mužem pro zbytek kádru.

Ne, Gionta každý večer nenasází hattrick. Před dvěma týdny ale srazil San Jose Sharks tříbodovou show, vidět byl také ve dvou po sobě jdoucích duelech s jednoznačně favorizovanými Canadiens. Aby ne, proti Montrealu jej hnala speciální motivace, vždyť tam ještě donedávna hrál a dokonce nosil céčko. Na ledové ploše zase připomíná lídra, frustrace, kterou prožíval zkraje sezóny, zmizela. Jako by Šavle nakopla, výkonnostně rostou od chvíle, kdy naštvaný Američan vzteky rozsekal na střídačce hokejku. I takový impuls je někdy potřeba. Živou krev dodal Nolanovým učňům rovněž kontroverzní navrátilec Patrick Kaleta, byť je jeho role prozatím marginální.

Buffalo se díky současné fazóně vydrápalo na 14. místo Východní konference, nechává za sebou Carolinu Hurricanes i Columbus Blue Jackets. Za výhry vděčí Nolanovi, Enrothovi, nabytému sebevědomí a možná také Giontově rozštípané hokejce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.