bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Wizard končí. Po 22 sezónách a s vyrytým jménem na Stanley Cupu

22. ledna 2015, 14:04

Tomáš Zatloukal

Báječná pouť hokejovým světem v podání Raye Whitneyho je u konce, 42letý Kanaďan nesehnal pro sezónu 2014-15 práci, a tak se po půlročním čekáním na případnou nabídku rozhodl pověsit brusle na hřebík. Mohl to udělat s hrdostí, v NHL zanechal opravdu silnou stopu - jen 50 hráčů odehrálo více zápasů a 62 zaznamenalo více kanadských bodů. Whitney během své kariéry prošel osmi kluby, naposledy nastupoval za Dallas Stars.

Subtilní muž, kterému se díky geniálním přihrávkám přezdívalo "Wizard", v NHL nastoupil do 1330 utkání a jeho produktivní účet se zastavil na čísle 1064. "Dlouhých 23 let jsem měl výsadu živit se ledním hokejem v NHL. Během této cesty jsem získal mnoho cenných vzpomínek a přátelství, za které budu vždy vděčný. V každém městě, kde jsem působil, se mně i mé rodině dočkalo otevřené náruče od fanoušků, vřelého přijetí. Za to jim patří ohromný dík."

Whitney postupně oblékl dresy San Jose Sharks, Edmontonu Oilers, Floridy Panthers, Columbusu Blue Jackets, Detroitu Red Wings, Caroliny Hurricanes, Phoenixu Coyotes a Dallasu Stars. Nejlepší časy zažil v Carolině, u Hurikánů se mu vedlo jak po individuální, tak kolektivní stránce. V roce 2006 dosáhl na životní úspěch, když výrazně přispěl k zisku Stanley Cupu. V play-off nakupil 15 bodů, vedle Erica Staala či Roda Brind'Amoura patřil k hlavním tahounům. 

O sezónu později si užil parádní základní část a poprvé a naposledy se přehoupl přes průměr jednoho bodu na zápas. Skončil na 83 bodech (32+51) v 81 utkáních. Tou dobou mu bylo, dámy a pánové, 34 let! Ne nadarmo se o něm říkalo, že zraje jako víno. Věčný šprýmař, jehož si všude vážili jako vzorového pracanta a týmového hráče, s každým přibývajícím rokem více a více udivoval hokejovou veřejnost. Jako by nestárl. Až loni jej dohnal neúprosný čas.

V poslední sezóně se herně trápil, nebodoval, sbíral mínusy. Takové už ovšem bývají závěrečné chvilky i těch největších velikánů NHL. Sympatický útočník odchází se statusem legendy, vrchovatě naplnil potenciál, který v sobě skrýval (v roce 1991 byl 23. mužem draftu). Respekt, jaký si vydobyl, asi nejlépe dokumentuje fakt, že si čtyřikrát zahrál na mistrovství světa a jednou dokonce plnil roli reprezentačního kapitána. To se poštěstí jen málokomu.

Stejně jako brát v 41 letech 4,5 milionu dolarů. Tak moc si jej cenili. Whitney platil za výjimečného forvarda. Druhou polovinu kariéry měl lepší než tu první, postupně rostl v oceňovanou osobnost. Dokonce do takové míry, že se o něm mluví, a nyní, kdy se rozloučil s dráhou hokejového profesionála, tato debata získává na aktuálnosti, v souvislosti s uvedením do Hockey Hall of Fame. I kdyby se tam "Wizard" nedostal, musíme před ním smeknout.

Klobouk dolů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.