bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zamrzlý trh s volnými hráči. Proč zůstávají Kadri a spol. stále na ocet?

16. srpna 2022, 14:00

Tomáš Zatloukal

Psát se téměř jakýkoliv jiný rok než 2022, nejspíš by už dávno měli v kapse báječnou smlouvu. Možná by podepsali hned v prvním týdnu po otevření hráčského trhu, někteří dokonce hned v úvodní den. Teď ale Nazem Kadri, Paul Stastny či Evan Rodrigues stále čekají na chvíli, až najdou nového zaměstnavatele. Od 29. července, kdy získal flek John Klingberg, se žádné podobně zvučné jméno se statusem UFA, až tedy na Davida Krejčího, nikde neupíchlo.

Na konci července vyšel na NHL.cz seznam nejzajímavějších volných hráčů na jednotlivých postech.

Po dvou týdnech zůstává takřka do puntíku stejný.

Braden Holtby s Andrewem Hammondem mezi gólmany, z beků P.K. Subban, Calvin de Haan, Jack Johnson, Anton Stralman a Andy Greene. A vějíř forvardů v čele s Kadrim, Stastnym, Rodriguesem či Philem Kesselem. 

Zmizelo jediné jméno, Johan Larsson si to namířil domů do Švédska, zato zámořský trh je zamrzlý. 

Ano, u některých najdete specifický důvod, proč nejsou ještě podepsáni. Jako třeba u Subbana, jehož agent tvrdí, že kanadská sportovní celebrita nechce podepsat jen tak někde a že má díky své kariéře privilegium si vybírat.

Nazem Kadri zase má mít po životní, 87bodové sezoně přemrštěné nároky a pokukovat po ročním platu přes devět milionů dolarů. Kessela zase možná brzdí pověst borce, který si z pojmu životospráva příliš vrásky nedělá.

Jenže co ti další jako Rodrigues, nebo třeba veteráni Paul Stastny se Samem Gagnerem? Takoví hráči zpravidla touhle dobou už k dispozici nebývají, tentokrát je ovšem situace jiná. Výstižně ji popsal Jarmo Këkälainen, GM columbuských Blue Jackets.

"Jakmile začne napříč ligou mizet místo pod platovým stropem, je nenávratně pryč," míní. Pouze 13 klubů v NHL má alespoň dvoumilionovou rezervu, stejný počet (!) je jich přes limit. To je alrmující zjištění a nedobrá zpráva pro všechny "nezaměstnané."

Zatímco požadavky hráčů se rok od roku zvyšují a spousta generálních manažerů ve snaze za každou cenu alespoň o píď vylepšit kádr rozdává velmi štědré pakty, strop de facto stagnuje. A tak tu najednou máme plejádu machrů bez angažmá.

A také hokejisty, co vybírali nové působiště tak dlouho, až přebrali. Jen si vzpomeňte, na jaké podmínky musel přistoupit John Klingberg. Anaheimští Ducks ho ulovili na rok a to za pouhých sedm milionů.

Trh může částečně rozmrznout díky výměnám, nicméně ty otevřou jen pár okének. Třeba pro Kadriho, který prý čeká, až si kluby, kde by si uměl představit svou budoucnost, uvolní prostor pod platovým stropem.

Několik mezírek na soupiskách se objeví také díky dalším tvářím, co budou mít namířeno na listinu dlouhodobě zraněných hráčů. Jednou takovou se před pár dny stal Nolan Patrick. Ani tak se ale nemusí dostat na každého z plejerů hledajících novou štaci.

A to ani v případě, že by třeba kývli na velmi skromné podmínky, ba dokonce zkušební kontrakty. Strop je v kombinaci s rozhazovačností a roztočenou platovou spirálou zkrátka nemilosrdný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.