bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zazáří v Dallasu nová hvězda? Janmark prožívá snový vstup do NHL

11. října 2015, 18:45

Matěj Mayer

Jamie Benn, Seguin, Spezza, Sharp, Hemský... K hvězdným jménům v sestavě texaského klubu by mohlo zanedlouho přibýt další. Kromě supertalentovaného Valerije Ničuškina se totiž v tichosti do sestavy Dallasu probil jiný mladík - Mattias Janmark. Dvaadvacetiletý švédský talent, který zůstal na draftu hned dvakrát opomenut! Na draftu 2013 nenašel jehlu v kupce sena nikdo jiný než Detroit Red Wings.

Od dorosteneckého věku působil Janmark v klubu Allmänna Idrottsklubben, nijak výraznou produktivitou ale neoplýval a zůstal tak bez povšimnutí všech kategorií mládežnických reprezentací. Nebylo tedy divu, že si ho žádné z mužstev NHL na draftu roku 2011 nevybralo.

Zlom nastal v ročníku 2011-12. Mattias Janmark Nylén, jak zní jeho celé jméno, si podmanil švédskou elitní juniorskou soutěž a s 61 body (23+68) ve 40 zápasech se stal nejproduktivnějším hráčem ligy. V 21 duelech mezi muži v tehdejší Elitserien ale nebodoval a nezájem skautů pokračoval dál.

Následující sezonu navzdory pochybám pokračoval ve strmém vzestupu, když vyhrál kanadské bodování AIK a ve čtyřech zápasech se dvěma body (1+1) blýskl v reprezentačním áčku Švédska.  Chladná už nemohla zůstat ani NHL. Zástupci Rudých křídel, kteří jsou známí svými výběry Evropanů v pozdních kolech draftu, si už dvacetiletého hokejistu zabrali ve třetím kole.

Ročník 2013-14 trávil znovu ve švédské nejvyšší soutěži a i tentokrát byl na čele klubového bodování. S klubem AIK sice sestoupil, náplastí mu ale byla pozvánka od Detroitu do AHL, kde si v dresu Grand Rapids Griffins poprvé vyzkoušel zámořský hokej. V osmi zápasech ale zaznamenal jedinou asistenci a jeho hokejový vývoj směřoval opět do vlasti, kde už hájil barvy Frölundy.

Přestože bodově pokračoval v nastoleném tempu z předchozích let a znovu si zahrál i za reprezentaci Švédska, uchýlil se Detroit k výměně, která poslala Janmarka do Texasu. Na farmě Dallas Stars si stihl na konci uplynulého ročníku odkroutit jediné utkání a předpokládalo se, že pro nadcházející sezonu se opět vrátí do Frölundy. Pak se ale začaly dít věci.

Navzdory tomu, že podle svých vlastních slov vůbec nepočítal s tím, že by se už letos probojoval na soupisku Dallasu, přijel na kemp předvést to nejlepší. „Mám se Stars smlouvu na dva roky a toto je můj první, takže chci ukázat to nejlepší, co umím. Rád bych si udělal dobrou reputaci pro budoucí roky,“ hlásil po příletu do Severní Ameriky.

Na úvodním turnaji v Traverse City oslnil. Šest bodů (2+4) ve čtyřech zápasech byla fantastická vizitka. Ani v následujících přípravných zápasech nezahálel a připsal si dvě branky. Talentovaní a opěvovanější konkurenti, kteří měli ještě před kempem mnohem lepší výchozí pozici, postupně odpadávali.  5. listopadu bylo oznámeno, že se Mattias Janmark dostal na soupisku.

„Každý týden jsem se cítil blíž a blíž a snažil jsem se pracovat tvrdě, abych se dostal do týmu. Kdybyste mi to oznámili před měsícem, byl bych víc v šoku, než kdybych se to dozvěděl včera. Byl to pro mě velký den,“ řekl. Slova uznání pro něj měl především kouč Lindy Ruff. „Neustále se zlepšoval. Byl šikovný na puku a všiml jsem si také jeho bruslení, které je pro nás velmi důležité,“ objasnil hlavní trenér Hvězd jeden z důvodů jeho zařazení na soupisku.

Janmark zapůsobil na Ruffa natolik, že se kouč dokonce rozhodl respektovat jeho přirozenou pozici centra, a postavil ho do středu třetí formace s Alešem Hemským a Antoinem Rousselem. Na samém úvodu své první sezony v NHL Janmark nezpychnul a prožil takový debut, o kterém sní každý mladý hokejista.

V utkání s Pittsburghem skóroval v prvním střídání, z první střely. Po pouhých 99 sekundách na ledě ho krásným křižných pasem našel v mezikruží Aleš Hemský, následná pohotová střela dostala Janmarka do extáze. „Je to skvělý pocit! Tohle je nejlepší liga, místo, kde chce hrát každý Švéd,“ prohlásil po premiérové trefě, která byla druhou nejrychlejší z hole nováčka v historii klubu.

Aby toho nebylo málo, švédský šikula se prosadil gólově také ve druhém duelu na ledě Colorada. Skauti Detroitu tedy znovu odvedli skvělou práci a možná vybrali další budoucí hvězdu NHL, která se ovšem rozvíjí v jiném dresu. Rýsuje se podle vás v Dallasu budoucí hvězda švédského hokeje?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.