bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zlomený MacKinnon to řekl od srdce: Za osm let jsem s Coloradem nevyhrál ani ho...

11. června 2021, 14:00

Tomáš Zatloukal

S Lavinami ovládl základní část, ale takoví šampioni nikoho nezajímají. Nathan MacKinnon toužil po jiné trofeji než té Prezidentské. Po stříbrném poháru známém jako Stanley Cup. V noci na pátek se rozhodlo, že ani tentokrát s Coloradem na hokejový grál nedosáhne. Sám dělal pro nejcennější kolektivní úspěch maximum, opět v play-off exceloval a přitahoval srovnání s těmi největšími legendami, včetně Waynea Gretzkyho. O to větší je "MacKova" frustrace.

Osm gólů a sedm asistencí.

Za pouhou desítku mačů.

To je MacKinnonova úctyhodná vizitka z letošních vyřazovacích bojích. Ještě hlubší úklon si pětadvacetiletá superhvězda zaslouží za dlouhodobou výkonnost v klíčové fázi sezony. Během 50 partií "MacK" nastřádal 69 bodů, což mu stačí v dějinách NHL na čtvrté místo.

Lepší bodový průměr než MacKinnon (1,38) měly pouze tři persony. Kromě Gretzkyho a Maria Lemieuxe už jen Barry Pederson. Když si vezmete, v jaké éře rodák z Halifaxu hraje, člověku se až tají dech.

Vidět ho pak zlomeného po šestém mači s Vegas Golden Knights rozesmutní. I ty, kteří přejí jiným klubům než Avalanche. MacKinnon byl na tiskovce frustrovaný, sžíralo ho čerstvé vyřazení. "Mám před sebou devátou sezonu v Coloradu a doteď jsem nevyhrál ani ho...," prohodil zkroušeně.

Býval zlatým chlapcem, vyhrál QMJHL i Memorial Cup, slavil titul mistra světa. Ve sbírce má i individuální trofeje z NHL, včetně Calder Trophy. Stanley Cup je ovšem jedničce draftu z roku 2013 zatím zapovězen. Těžko pro jeho zisk může MacKinnon udělat víc. Vždyť podepsal pod cenou, aby měly Laviny dost peněz na další hráče.

"A příště to udělám znovu, chci s Coloradem vyhrát," říkal tehdy a hokejová veřejnost mu tleskala. I kvůli tomu je teď i nezaujatým hokejovým nadšencům "MacKa" tak trochu líto.

"Cítil jsem, že letos máme reálnou šanci stříbrný pohár získat. Myslel jsem si, že jsme nejlepší mančaft v NHL. Ale nakonec se to z nějakého důvodu nesešlo," soukal ze sebe po čtvrté porážce od Zlatých rytířů. "Štve mě, že jsme prohráli čtyřikrát za sebou a končíme," připomněl, že Vegas otočilo vývoj série.

MacKinnon si chvíli lízal rány, ale pak zavelel k dalšímu pokusu o vítězné tažení. "Věřím, že se poučíme a vrátíme se silnější," nechal se slyšet. Chce konečně prolomit tříletou sérii, kdy Colorado pokaždé ztroskotalo ve druhém kole play-off.

Mimochodem, ještě déle trvá černá série držitelů Presidents' Trophy. Ani jeden z nich se od roku 2016 nedostal do třetí rundy. Naposledy uspěli v roce 2015 newyorští Rangers. Avalanche rozhodně nejsou prvním, ani posledním padlým favoritem. Takhle začerstva ale zkrátka konec bez fanfár bolí. A drtí duši.

Finalistovi Hartovy trofeje obzvlášť.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.