bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Analogie: Bude Pittsburgh následovat Chicago ve výsledkovém pádu?

20. srpna 2018, 14:30

Jiří Lacina

Dva roky po sobě vyhráli Stanley Cup. V době platových stropů jsme byli úspěšné obhajoby svědky vůbec poprvé. Kdykoli v minulosti potřebovali, tak Washington vypráskali. Jenomže letos přišla změna. Ve druhém kole play off nastupovali Tučňáci s tímto soupeřem za stavu 2:3 k šestému duelu doma a padli v prodloužení. Bylo po sérii, která mimochodem určila budoucího vítěze.

Vkrádá se myšlenka, zda to pro Crosbyho a spol. nebyla labutí píseň? Dokážou se pittsburghští Tučňáci ještě vrátit? Nebo je stihne osud Chicaga, které po úspěšných letech živoří a má problém kvalifikovat se do play off?

Hawks vyhráli během šesti sezón tři Stanley Cupy (2010, 2013 a 2015). Ačkoli se na to téma vedly diskuse, klidně je nazvěme vítěznou dynastií. V aktuální konkurenci, kterou posiluje systém platových stropů, sotva uvidíme v nejbližší době něco lepšího. Podobně jako u Penguins, také jejich tým stál na několika megahvězdách. Model Stana Bowmana fungoval dobře, až najednou fungovat přestal.

Patrick Kane asi jako jediný zůstal elitním hráčem, ostatní stagnují. Jonathan Toews podle názoru The Hockey News o jednu výkoností úroveň propadl. Duncan Keith překročil Kristova léta. Jeho o rok mladší dlouholetý parťák Brent Seabrook rovněž ubral. Marián Hossa musel kvůli závažným zdravotním problémům ukončit kariéru. Další hráče se nepovedlo udržet kvůli platovým omezením. Výsledkem jsou dva výpadky v prvním kole play off, letos úplná absence ve vyřazovacích bojích.

Přijde další propad?

Stihne Pittsburgh stejný osud jako Chicago? Ta otázka se nabízí. Nejen proto, že také Penguins analogicky utrácí balík peněz za několik individualit, konkrétně 32 miliónů dolarů ročně za pouhé čtyři hráče. Těmi nejdražšími jsou Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Phil Kessel a Kris Letang. V červnu neměl tenhle klub počtvrté za sebou volbu v prvním kole draftu, čímž se komplikuje možnost generační obměny.

Pochybnosti panují také kolem obrany. Letang odehrál konečně skoro kompletní sezónu, nicméně místy působil až příliš laxně, zejména směrem dozadu. V plus minus byl v týmu čtvrtý nejhorší. Brankář Matt Murray bojuje se zraněními, jeho procentuální úspěšnost zákroků 90,7 patřila v kontextu NHL k podprůměru. Lepší bohužel nebyl ani v play off (90,8).

Samozřejmě lze stále doufat v dobrou budoucnost. Nejlepší hráči pořád patří k elitě. Malkin, Kessel a Crosby skončili na čtvrtém, respektive osmém a desátém místě ligového bodování. Ruský tahoun se i v jednatřiceti letech ucházel o Hart Trophy, kanadský kapitán je pořád považován za jednoho z nejkompletnějších hráčů světa.

Pittsburghu dobře fungují farmy, odkud v minulých letech zapracovali celou řádku hokejistů. Pokud se plně uzdraví a zmátoří Murray, může být také on ještě velkou zbraní. Úplně kritická není ani situace pod platovým stropem. Moc prostoru zde sice není, ale třeba příští rok bude z důležitých hráčů, u nichž se čeká platový nárůst, jednat o nové smlouvě jen Jake Guentzel.

Zda je nebo není předčasné Pittsburgh odepisovat, ukáže nejbližší budoucnost.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.