bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Atmosféra v St. Louis se po odchodu Hitchcocka uvolnila. A přišly výsledky

14. února 2017, 18:30

Jiří Lacina

Když převzal práci hlavního trenéra St. Louis, předstoupil Mike Yeo před kabinu a pronesl řeč. Akcentovala týmový duch. Potřebu stavu, kdy musí stát jeden hráč za druhým. Pak si udělal legraci z účesu Patrika Berglunda. Osmadvacetiletého Švéda s hlavou vyholenou kolem dokola neurazilo, že se stal předmětem vtipu. „Chlapům se to samozřejmě líbilo,“ přiznal Berglund.

Atmosféra v kabině Blues jako by se od toho dne uvolnila. Tým byl pod Kenem Hitchcockem relativně úspěšný, to se bývalému kouči nedá upřít. Převládal však názor, že za těch šest let se hráči cítili být houževnatou Hitchcockovou povahou už trochu přidušeni.

„Je to volnější,“ potvrdil změnu Kevin Shattenkirk. „Každý trenér má svůj styl a Hitch byl někým, koho jsme respektovali, jehož styl jsme přijali na dlouhou dobu. Nicméně si myslím, že každý kouč, když vede mužstvo dlouho… Stává se těžším a těžším držet se stejných věcí a očekávat stejný zápal.“

„Mike odvedl dobrou práci tím, že určité věci změnil, je to tu teď trochu jiné. Žádá po nás ale stejné věci. Co po nás chce, není tak odlišné od toho, co chtěl Hitch. Tyhle maličkosti nicméně připomínají, že tu stojí jiný chlap a věci se přeci jenom trochu změnily,“ dodal osmadvacetiletý obránce.

Podstatné je, že se změnily také výsledky. Od 1. února, kdy převzal Mike Yeo novou funkci, vyhráli Blues pět ze šesti zápasů. Do té doby pět z posledních šesti prohráli. Nadto pod novým trenérem soupeře gólově přehráli vysoko 20:8 a úspěšnost zákroků v brankovišti mají 96 procent.

„Co mohu říct, je, že vyhráváme… Je snadné být nažhavený, když se vám daří. Jako trenér si přejete, aby vaše vzkazy kabině k hráčům došly, aby je převzali a přineslo to výsledky. Když v téhle práci předáváte požadavky a ono to nepřináší výsledky, trochu hůře se to potom prodává,“ říká Yeo.

Každá změna trenéra s sebou obvykle přinese okamžitý obrat k lepšímu. Hráči se nahecují, aby se pod novým šéfem předvedli v tom nejlepším světle. V případě St. Louis jsou ale dosavadní výsledky asi ještě lepší, než kdo doufal. A navíc podle všeho plynou z něčeho jiného, než jen z vyššího nasazení.

„Spíš než změna v emocích je to změna strukturální.“

„Je rozdíl mezi změnou, která vyplývá jen z větší energie, ale ve hře předvádíte pořád stejné věci,“ vysvětluje Alexandr Steen. „U nás to takhle není. Myslím, že spíš než jen změna v emocích je to změna strukturální. Konstrukce a způsob naší hry z nás udělaly rychlejší a energičtější tým.“

„Když držíte puk a kontrolujete hru, tak jako to děláme my, neunavíte se. Když naháníte chlapy kolem dokola, tak vás to utahá. Tak to u nás hodně bylo v první polovině sezóny, zatímco minulých deset dnů, aspoň myslím, vypadáme svěžejší,“ dodává dvaatřicetiletý Kanaďan.

Mike Yeo, před příchodem do St. Louis pět let hlavní trenér Minnesoty, popadl novou příležitost za správný konec. „Nejdůležitější ze všeho pro mě jsou dobré výsledky,“ raduje se ze skvělého startu třiačtyřicetiletý kouč. „Strávili jsme skoro celý rok řešením vlastní identity. Zjišťujeme, jak by mohla vypadat naše hra. Hráči zachytili věci, které začínají ukazovat, že cesta před námi přinese úspěch.“
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.