bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Být Žralokem je nakažlivé, míní Thornton. Vyhraje konečně Stanley Cup?

23. září 2018, 10:00

Martin Schwarz

Loňská sezona pro něj skončila už v lednu, naposledy vyjel 23. ledna k utkání s Winnipegem. Ačkoli to dlouho vypadalo, že by útočník San Jose Joe Thornton mohl zasáhnout aspoň do play-off, nakonec promarodil celý zbytek ročníku. Po letní rekonvalescenci je však devětatřicetiletý vousáč připraven naskočit zpátky do akce. A hlavně připraven se na sklonku kariéry porvat o vytoužený Stanley Cup, který mu ve sbírce stále chybí.

V současné NHL není příliš dalších hráčů, kteří by na stříbrný grál čekali delší dobu. Na dosah mu Thornton byl před dvěma lety, kdy jeho Sharks padli až ve finále. Není ale všem dnům konec. Kalifornský klub na hráčovy narozeniny 2. července oznámil, že se zkušeným forvardem prodloužil smlouvu o další rok a že s ním i nadále počítá do týmu, který by měl usilovat o nejvyšší příčky. Zvláště po příchodu hvězdného beka Erika Karlssona.

Ach ta kolena

Thornton dorazil i na předsezonní tréninkový kemp Žraloků, ačkoli předem netušil, jak moc velkou zátěž během něj podstoupí. Hlavní kouč Peter DeBoer mu sice doporučil, aby aspoň pátý den kempu odpočíval. Dlouholetá opora organizace však byla proti. To je prostě on. Hokej miluje z celého srdce, stejně jako má rád poctivou přípravu před startem každého ročníku.

„Myslím, že náš tým má každý rok velké šance vyhrávat,“ sdělil Thornton žurnalistům z webu nhl.com. „Takové bylo klubové myšlení posledních 15 let. Po příchodu Erika Karlssona jsou naše šance ještě větší, fanoušci mají pochopitelně obrovskou radost, stejně jako my. Máne určitě potenciál prožít dobrou sezonu,“ nepochyboval.

Již při vyřazovacích bojích na jaře 2017 urostlý Kanaďan řešil zranění levého kolene. Tehdy ještě zasáhl do rozehrané série s Edmontonem, až po vypadnutí Sharks z play-off zamířil na operační sál. Když už to na startu období 2017-18 vypadalo, že je zpět ve formě, přišla nová komplikace. Tentokrát (během zmíněného duelu proti Winnipeg Jets) se ozvalo pravé koleno. Bylo to vážnější, než příznivci San Jose doufali.

„Chtěl jsem u toho být v play-off s ostatními,“ nezastíral ontarijský rodák. „Myslím, že kdybychom se dostali přes Vegas, pravděpodobně naskočím do finále konference. Stále jsem na sobě pracoval, abych mančaftu mohl pomoci. Každopádně jsem byl na mužstvo celou dobu hrdý.“

Makáme a bavíme se

Teď už před sebou Joe Thornton vidí novou sezonu a novou naději. Hokejista, jenž v NHL odkroutil těžko uvěřitelných 1493 utkání a posbíral 1427 kanadských bodů, je natěšený na začátek základní části 2018-19. Přestože nejlepší soutěž světa začíná patřit mladým a rychlým hráčům, „Jumbo“ má i v pokročilém hokejovém věku Žralokům co nabídnout. Jeho šikovné ruce, um rozdávat přesné pasy a neustálá bojovnost, to je něco nenahraditelného.

Chybět by neměl ani na přesilových hrách. Mimochodem je více než jisté, že do nich zasáhne i čerstvá posila Erik Karlsson. Papírové předpoklady tak říkají, že Sharks mohou sestavit jednu z nejúdernějších početních výhod v lize, ne-li tu vůbec nejlepší. Ale čas teprve ukáže. 

„Prostředí týmu je pozitivně nakažlivé,“ pokračoval Thornton. „Zeptejte se klidně někoho z realizačního týmu. Pořád máme spoustu zábavy a každý si užívá pobytu na ledě. Vím, že jsme ještě nevyhráli Stanley Cup, ale už se nám podařily nějaké úspěchy. Tvrdou práci si užíváme, tudy vede správná cesta,“ uzavřel.

Joe Thornton v loňských 47 utkáních posbíral 36 kanadských bodů a nebude divu, pokud v týmových statistikách zůstane i nedále hodně vysoko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.