bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chuck Fletcher po další blamáži v play-off opouští Minnesotu Wild. Jaký odkaz zanechal?

25. dubna 2018, 8:00

Marek Galata

Stále ten stejný příběh. Před startem sezony Minnesota hýří sebevědomím a ambicemi mířícími až k samotnému Stanley Cupu. Opírá se o zajímavě sestavený tým, který odborníci považují za černého koně celé soutěže. Jenže po solidní základní části a postupu do play-off mužstvo okamžitě vyhoří. Ani letos tomu nebylo jinak a tak se majitel Wild Craig Leipold rozhodl jednat: v pondělí oznámil, že generální manažer Chuck Fletcher u mužstva z Hokejového státu nadále pokračovat nebude.

Tímto rozhodnutím skončila jedna dlouhá éra, Chuck Fletcher totiž stál u kormidla Minnesoty po dobu devíti let. Když v létě 2009 své angažmá u Wild zahajoval, dostal coby čerstvý vítěz Stanley Cupu (dosáhl na něj v roli asistenta generálního manažera tehdejších vítězů z Pittsburghu) jasný úkol: pozvednout Pohár i coby činovník Minnesoty. Ačkoliv vystavěl konkurenceschopný tým, nejvyššímu stupínku se ani nepřiblížil. Tyto okolnosti vystihl v oficiálním prohlášení i majitel Leipold.

„Chuck v klubu díky své vysoké pracovní morálce, metodice a vizi vybudoval vítěznou mentalitu a udělal z něj pravidelného účastníka vyřazovacích bojů,“ zveřejnil Leipold. „Za to všechno jsem mu vděčný. Cítím však, že nastal čas pro novou, vyšší výzvu: získat konečně Stanley Cup pro naše fanoušky.“

Klubový boss pak ve zprávě doplnil, že hledání nového generálního manažera začne co nejdříve. Ať už se však Fletcherovým nástupcem stane kdokoliv, nebude mít lehkou výchozí situaci. Historicky teprve druhý generální manažer Minnesoty totiž udělal několik rozhodnutí, které nyní nevypadají příliš moudře.

Největší nákupy v životě

Zatímco v prvních sezonách byl Fletcherovi vyčítán nedostatek agresivity na trhu volných hráčů, v létě 2012 se přemýšlivý Kanaďan odhodlal k ráznému kroku. Do mužstva přivedl Zacha Pariseho a Ryana Sutera, když s každým z nich podepsal třináctiletou smlouvu za 98 milionů dolarů.

Tehdy tímto krokem vyslal do světa zprávu, že Wild jsou po čtyřech neúčastech v play-off v řadě připraveni být týmem, který dokáže nejen vítězit, ale též platit za atraktivní destinaci pro největší hvězdy ligy. A tento krok své ovoce opravdu přinesl: Minnesota počínaje sezonou 2012/13 nechyběla v žádných vyřazovacích bojích. Ovšem v nich se dostala nejdále do druhého kola, takže Parise ani Suter se nestali spasiteli, kteří měli svůj tým dotlačit až na vrchol.

Dnešní pohled na hvězdnou dvojici budí obavy. Oběma je třiatřicet let a ještě šest dalších sezon budou z platového stropu společně odkrajovat více než patnáct milionů dolarů ročně. Zach Parise navíc kromě prvního ročníku smlouvy neodehrál vinou nejrůznějších zranění ani jednu sezonu kompletní. Ryan Suter je sice stěžejní bek mužstva, ale i tak dostává na svůj věk v porovnání s ligovou špičkou velmi štědře zaplaceno.

Nejsou to však tyto dva podpisy, které budou při vzpomínce na Fletchera fanoušky Wild ještě pár let budit ze spaní. 

Nejasný výhled do budoucna

Asi největším propadákem Fletcherovy éry se stala nyní už téměř sedm let stará výměna, ve které poslal do San Jose Brenta Burnse za Charlieho Coylea a Devina Setoguchiho. Zatímco z Burnse se stal vítěz Norris Trophy a ligová superhvězda, Coyleho sezonní maximum nepřekročilo metu šedesáti bodů, Setoguchi pak během dvou sezon v Minnesotě nepřekonal ani čtyřicítku.

Na druhou stranu se Fletcherovi poveldo také několik geniálních tahů. Za všechny lze jmenovat především příchody gólmana Devana Dubnyka či elitního centra Erica Staala, kteří v Minnesotě po několika slabších sezonách prožívají renesanci svých kariér.

Při výčtu současných opor je však evidentní, že jádro mužstva stárne. Letošní sestava Wild patřila s průměrem nad 27 let k těm vůbec nejstarším v lize a to není dobrá zpráva do budoucna. Vyhlídky ztěžuje i spousta odevzdaných draftových voleb, které byly v posledních letech obětovány ve snaze o ovládnutí NHL.

A co bude s Boudreauem?

Speciální oblastí práce generálního manažera je výběr trenérů. Za Fletcherovo funkční období se u mužstva vystřídali čtyři: Todd Richards, Mike Yeo, John Torchetti a Bruce Boudreau. Právě posledně jmenovaný lodivod, který mimochodem stále zůstává ve funkci, zřejmě také nesedí na zrovna stabilní židli.

Na vině jsou slabé výkony jeho mužstva v play-off, což je aspekt, kterým začíná být Boudreau charakteristický. Do letošních bojů o Stanley Cup vstupoval se slabou 49% úspěšností výher a tuto bilanci si rozhodně nevylepšil, když jeho tým po pěti utkáních podlehl Winnipegu. Za dvě sezony, které u Wild strávil, vyhrál v play-off pouhé dva zápasy. Když k tomu ještě přičteme častý jev, kdy si nově příchozí generální manažer přivede „svého“ trenéra, nevypadá budoucnost pro mezi hráči oblíbeného kouče příliš růžově.

Sečteno a podtrženo, nový generální manažer Minnesoty (ať se jím stane kdokoliv) zdědí po svém předchůdci Fletcherovi silně vyhlížející tým, ale i spoustu podnětů k přemýšlení. Jistě bude zajímavé sledovat, jaký spád další události v Hokejovém státě naberou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.