bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Den, kdy se navždy změnila NHL. Ruská pětka před dvaceti lety vtiskla zámořskému hokeji novou tvář

27. října 2015, 19:30

David Baláš

Píše se 27. říjen 1995 a v dresu Rudých křídel naskakuje před brankáře Osgooda v zápase proti Calgary na led pět hokejistů. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby se nejednalo o pětici hráčů, jejichž domovinou je Rusko. Legendární trenér Scotty Bowman nasazuje do hry lajnu tvořenou Fjodorovem, Larionovem, Kozlovem, Konstantinovem a Fetisovem, a navždy tak mění tvář severoamerického hokeje.

Aby nastupovala trojice útočníků pravidelně se stejným obranným párem? V Evropě poněkud běžná praxe, avšak za oceánem šlo o ojedinělý úkaz. Zaběhlé tendence změnil až muž k tomu z nejpovolanějších. Scotty Bowman – nejúspěšnější kouč v historii soutěže s devíti prsteny pro vítěze Stanley Cupu. Nyní vitální dvaaosmdesátník využil ruské kolonie v Detroitu a postavil krajánky k sobě.

O jak dobré rozhodnutí šlo, se mohli fanoušci přesvědčovat takřka neustále. Hned v prvním zápase proti Calgary pomohli Kozlov s Larionovem svými góly k vítězství 3:0. V celém ročníku 1995/1996 pak „Ruská pětka“ dovedla Detroit k 62 výhrám, což je dodnes platný rekord NHL. V play-off následujícího roku Rudá křídla jen stvrdila svoji dominanci a po dvaačtyřiceti letech získala vytoužený Pohár.

Bowmanovy geniální šachy

„Mým trikem nebylo stavět Rusy spolu pokaždé. Bál jsem se, že by totiž mohli soupeři vymyslet, jak proti nim hrát,“ řekl Bowman. Častokrát jsem tedy počkal až do druhé, někdy i třetí, třetiny, než jsem je poprvé vyslal dohromady na led. To vždycky protivníky zmátlo,“ vysvětlil muž, který už nyní pracuje pro Chicago.

Druhým Bowmanovým zábleskem geniality se stala výměna mezi Detroitem a San Jose, která vůbec umožnila nápad s lajnou Rusů uskutečnit. Bowman vyměnil Raye Shepparda, jenž za Detroit na začátku devadesátých let nastřílel během čtyř sezón 150 branek, za již čtyřiatřicetiletého Igora Larionova. Jen pár lidí v tomto trejdu nacházelo smysl, Bowman měl ovšem jasnou vizi.

„Sharks mi dali dlouhý seznam jmen, ze kterých jsem si mohl vybrat hráče za Shepparda. Nedíval jsem se po centrovi, nicméně když uviděl jméno Larionova, hned mě napadlo, že by bylo skvělé získat hráče s tak velkým hokejovým IQ a sestavit pětku čistě z Rusů,“ svěřil se se svými myšlenkovými pochody.

Hráli evropský hokej

V posledním desetiletí minulého století se hrál v zámoří jednoduchý styl hokeje: nahodit kotouč do útočného pásma a hnát se za ním hlava nehlava. Levá křídla se nepletla na pravou stranu a opačně. Larionov a spol. tuto podobu hry od základů změnili. Do NHL přinesli kombinaci rychlosti a kontroly puku, se kterou přehrávali své soupeře. Křídla Fjodorov s Kozlovem zase neměla problém vyměnit si strany, zmást tak své soky a vytvořit si gólové šance.

Ken Holland, současný boss Red Wings, který byl v době debutu Ruské pětky u týmu druhým rokem jako asistent generálního manažera, si pamatuje, jak Larionov a jeho spoluhráči vždycky říkali, že pokud máte puk pod kontrolou, máte pod kontrolou i zápas. „Všichni přišli ze stejného prostředí, stejné hokejové školy. Měli totožnou mentalitu a navzájem si výborně rozuměli,“ uvedl.

Člen elitního komanda Sergej Fjodorov pronesl, že se svými spoluhráči hráli prostě hokej, který si užívali. „Pamatuji si, že když jsme byli na ledě, většinu času jsme strávili v útočném pásmu. Dominovali jsme hře, protože náš styl byl na tu dobu nezvyklý a mužstva nevěděla, jak mají bránit hráče, kteří si neustále vyměňují puk,“ dodal.

Rusové nejenže změnili pohled na hokej v zámoří, ale také vtiskli novou tvář detroitské organizaci. Pohyb, rychlé nahrávky a držení puku se staly vizitkou, na kterou v městě motorů sází dodnes. A nejen tam. „Před dvaceti lety přinesli tihle kluci s sebou do NHL kompletně nový styl hry. V současnosti se prezentuje podobnou tváří mnoho dalších týmů,“ pravil Bowman. „Oni nehráli hokej, oni na ledě vytvářeli umění,“ uzavřel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.