bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dobrý den, tak jsem tady! Brock McGinn debutoval gólem po 55 vteřinách

17. října 2015, 15:00

Jaroslav Svoboda

Detroit Red Wings vstoupil do sezóny pod novým koučem Jeffem Blashilem úspěšně, v domácím duelu proti Carolina Hurricanes však narazil. A to již po pětapadesátí vteřinách hry. Ve svém prvním utkání v NHL v kariéře, ba dokonce během svého prvního střídání, se prosadil Brock McGinn. Vlasatý rodák z kanadského Fergusu propálil nadvakrát Jimmyho Howarda, který dostal v brance Wings přednost před Petrem Mrázkem. V zápase pak přidal ještě nahrávku na gól a po utkání byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

V souboji dvou nováčků v NHL tak zastínil detroitského Dylana Larkina, o kterém jsme již psali. A McGinn se stal další novou tváří prestižní soutěže, na kterou se média v úvodu ročníku zaměřila, hned po ostře sledovaných debutantech McDavida či Eichela, či dalších nováčcích. A že jich opravdu málo není, kteří se již gólově prosadili. Kromě obou zmiňovaných hvězdných mladíků také pak Parayko ze St. Louis, hattrickem se blýskl Duclair, výborně hraje i Domi a také již zmiňovaný Larkin. A další a další.

Oproti většině těchto hráčů ale McGinn nikdy nenakoukl ani do kanadských mládežnických výběrů, Carolinou byl draftován již v roce 2012, ve druhém kole jako 47. hráč v pořadí. V posledních letech pendloval mezi Guelph Storm hrajícím OHL a Charlotte Checkers z farmářské American Hockey League, kde začal i aktuální sezónu. A když za Charlotte vstřelil ve dvou zápasech dvě branky, tak si zabalil kufry a vyrazil do Caroliny.

A ani v třetím zápase sezóny nevyšel gólově naprázdno. Sotva skočil na ledovou plochu, dostal od Krise Versteega přihrávku na útočné modré, zajel do pásma a ačkoliv pohledem hledal některého spoluhráče, tak kolem Kronwalla vypálil na Howarda. Jím vyražený kotouč pak další střelou dostal do sítě. „Absolutně bych nečekal, že do Ligy vstoupím takto. Ale bylo to moc příjemné. A vůbec opouštět zápas jako člen vítězného týmu bylo moc fajn,“ nechal se po utkání slyšet McGinn.

Ten byl na farmu poslán před finální redukcí sestavy Caroliny jako jeden z posledních hráčů. Už tehdy trenér Caroliny Bill Peters konstatoval, jak těžké to bylo pro něj rozhodnutí.

Bleskový čas 0:55 pak nechal vzpomenout na Alexandra Mogilného. Ruská hvězda se dočkala debutu v NHL 5. října 1989, kdy v dresu Buffala Sabres nastoupila do duelu proti Quebecu Nordiques. A i on se prosadil hned ve svém prvním střídání, ovšem podstatně v rychlejším čase než McGinn. Mogilnyj skóroval po dvaceti vteřinách. Oba do zápasu naskočili jako hráči první formace.

Jinak však lze mezi oběma hráči najít v případě jejich prvních startů rozdíl. Mogilnyj v zápase proti dnes již neexistujícím Nordiques, kteří se mezitím přestěhovali do Denveru, zapsal do statistik pouze tu jednu branku z 20. vteřiny zápasu. Během utkání pak ještě vystřelil šestkrát. To McGinn poslal na Howarda jen dva střelecké pokusy. A kromě uvedeného gólu pak měl prsty i v brance Erica Staala ze 27. minuty.

Srovnání času stráveného na ledě již bohužel k dispozici nemáme, tyto statistické údaje se ze sezóny 1989/1990, nedochovaly. Ty současné ale máme, McGinn pobyl na ledové ploše 15 minut a 21 vteřin. A to ještě od Billa Peterse nedostal šanci ani v přesilovkách, ani v oslabeních. Ale to nejspíš přijde, a možná velmi brzo. A mimochodem, Alexander „Veliký“ Mogilnyj tehdy čekal na další gól do svého desátého startu v NHL. Stihne to McGinn dříve?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.