bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finský šikula ve službách Žraloků předčil všechna očekávání

18. března 2016, 12:40

Tomáš Matoušek

Poslední sezóna San Jose Sharks nevyšla. Tým neprošel do play-off, což se naposledy stalo v sezóně 2002/2003 pod vedením trenéra Suttera. Skončení sezóny před branami play-off mělo logické následky - tým opustil trenér Todd McLellan, který přijal nabídku Edmontonu a tým posílili brankář Martin Jones s útočníkem Dainusem Zubrusem. Do Kalifornie zamířil také finský křídelník Joonas Donskoi.

Je 26. června a Florida Panthers má za sebou výběr na dvaadevadesáté a třiadevadesáté pozici. V obou případech sáhla po Kanaďanech (Brittain a Galacher). Publikum v domovské hale Los Angeles Kings se připravuje na devětadevadesátého draftovaného hráče do nejslavnější hokejové ligy. Povinnost vyřknout jméno mají opět floridští Panteři. Ti ale tentokrát nevolí Kanaďany, nýbrž Fina a halou Stamples Center zní jméno Joonas Donskoi. Rozjařený Fin ale s Floridou nikdy nepodepíše, místo toho se vrací do Finska a trvale se usadí v týmu Kärpät Oulu. Během pěti sezón odehraje tři sta zápasů s bilancí 188 bodů (72+116). Loni v květnu zavítal s finským národním týmem do Česka na Mistrovství světa. Odehrál osm zápasů a připsal si stejný počet bodů (5+3), čímž na sebe upozornil skauty z NHL. A po šampionátu jeho kariéra nabrala nečekaný směr.

Ještě v květnu, konkrétně 20., podepsal Donskoi dvouletý kontrakt se San Jose Sharks. ,,Když jsem ho viděl na kempu, byl jsem zklamaný, že bude muset začít v nižší lize AHL," popisuje pro NHL.cz trenér DeBoer a dodává: ,,Nakonec s hlavním týmem zůstal po celou dobu a svoji šanci chytil za pačesy." A má pravdu. Hned při svém debutu ve čtvrtek osmého října poprvé skóroval a nadobro se zapsal do statistik NHL. I když v průběhu sezóny začal cestovat mezi prvními třemi formacemi, stále sbíral v určitých intervalech body. A výsledek? V 65 zápasech posbíral celkem 31 bodů (11+20), což na Evropana hrajícího v zámoří úplně první sezónu (nikdy předtím zde nehrál ani nižší soutěž), není vůbec špatné. Po základní části by mohl mít na kontě klidně i 40 bodů.

Za své výkony se dočkal nominace na obnovený Světový Pohár. ,,Cítím se skvěle. Je opravdu parádní být součástí týmu plného skvělých hráčů. Přechod z evropského hokeje na ten americký byl zajímavý. Hřiště je menší, hra trochu odlišnější ale myslím, že si zvyknu," hodnotí premiérovou sezónu pro NHL.cz Donskoi. ,,Joonas hraje opravdu skvěle a musím uznat, že je pro tým přínosný a na NHL má," dodává lodivod Žraloků. A ví, o čem mluví - finského šikulu zdobí perfektní práce s pukem a spolehnutí na něj je i při nájezdech. A čím, že si kanadského trenéra mladý Fin s číslem 27 na zádech získal? ,,Líbí se mi jeho americký styl hokeje, tvrdě dře a je soutěživý. Navíc se vyžívá ve tvrdé hře a nebojí se jít do míst, kde padají rány."

Po hektickém období, kdy cestoval sestavou sem a tam, se usadil ve druhé formaci u Couturera s Karlssonem a souhru s nimi si pochvaluje. A co Donskoiova souhra s českým parťákem Hertlem? ,,Do budoucna je možné, že spolu budou nastupovat," odhaluje karty DeBoer a vysvětluje: ,,Jsou to dva mladí, talentovaní hráči. Zatím spolu hrají při přesilovkách a je možné, že je brzy dáme k sobě i během klasické hry."

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.