bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Howe, Gretzky, Kane nebo Jágr. Rekordmani Zápasu hvězd

2. února 16:00

Jiří Lacina

NHL All Star Game ztrácí lesk. Nejen mezi diváky, které si snaží liga zaujmout neustálými změnami formátu a dovednostních soutěží. Dokonce i někteří hráči odmítali nominace na All Star Game tak podezřele a často, že liga začala vrácené pozvánky trestat. Alexandr Ovečkin dostal takto jednozápasový flastr několikrát.

Dřív byla nominace na setkání hvězd poctou. Takový Gordie Howe (na snímku s obřím prutem při lovu tuňáků) by bez důvodu neodmítl nikdy. Taky proto suverénně vede tabulku nejčastějších účastníků se 23 starty. Seznam následuje.

Howe hrál NHL od roku 1948, kariéru končil v roce 1980. Po dvou letech pauzy se v pětačtyřiceti vrátil k hokeji do konkurenční WHA. Po fúzi dal poslední rok znovu v NHL, kde tak odehrál 26 sezón.

K fanouškům byl prý vždycky extrémně zdvořilý a ochotný. Pamětníci vzpomínají, jak si v době hraní ve WHA vyřizoval administrativu i během přestávek. V šatně vytáhl dopisy a podepisoval fandům fotky. Některý z mladších spoluhráčů mu vždycky olizoval a lepil obálky. Při návratu na led pak nezřídka takový pomocník trpěl závratěmi a motáním hlavy.

V roce 1980 se All Star Game konala v Detroitu. Když vjel na led prošedivělý kmet, toho času hráč Hartfordu, ovšem s pětadvacetiletou historií u Red Wings, diváci spustili tak intenzivní potlesk, že je musel Howe osobně přes mikrofon trestoměřičů požádat, aby laskavě přestali a mohlo se začít hrát.

S věkem 51 let, 10 měsíců a 5 dnů je od té doby historicky nejstarším účastníkem této exhibice.

Druhý v pořadí Ray Bourque odehrál v NHL 22 sezón. Dvacetkrát byl nominován do Zápasu hvězd, devatenáctkrát si ho fyzicky zahrál. Skromný chlapík, který nikdy netlačil při jednáních na peníze, strávil v Bostonu 18 let, poslední dvě sezóny v Coloradu. Když se za Avalanche bil o Stanley Cup, na jednom bostonském rádiu visel prapor s nápisem: „Ray, vyhraj ho i pro nás!“

Wayne Gretzky byl za dvacet sezón nominován na setkání hvězd - nikoli překvapivě - dvacetkrát. Nominačním sítem nepropadl během kariéry ani jednou. All Star Game si zahrál osmnáctkrát a také na tomto poli stanovil několik rekordů. S 25 body (13+12) v 18 zápasech rovněž vede historickou produktivitu tohoto podniku.

Z Čechlů si zahrál ASG nejčastěji Jaromír Jágr, a to desetkrát. Zranění mu několik potvrzených účastí sebrala. David Pastrňák pojede na hvězdnou sešlost počtvrté.

Z aktivních hráčů NHL je momentálně nejčastějším účastníkem NHL ASG Patrick Kane (9) a Alexander Ovečkin (8); několik borců má po sedmi stratech. Letos budou hrát posedmé Connor McDavid a Nathan MacKinnon; Sidney Crosby pošesté.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.