bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr, Doan, Markov a ti další. Veteráni to mají v NHL stále těžší, zbyla jich hrstka

4. srpna 2017, 10:00

Jiří Lacina

Patrick Marleau sice podepsal s Torontem ve svém věku pohádkovou tříletou smlouvu, jinak je to ale vcelku smutný pohled. Starší hokejisté obtížně shánějí angažmá. Podle hockey-reference.com uvidíme ze třicítky hráčů, jimž bylo letos 1. února 36 let a víc, v příští sezóně pouze čtrnáct. Mohl mezi nimi být i Marián Hossa, který sice má platnou smlouvu, zdravotní problémy jej ale nepustí do arén NHL minimálně celý příští rok.

Odkopnutý „tyranosaurus rex“

Tím nejvíc diskutovaným veteránem je samozřejmě Jaromír Jágr. Pokud jsou zkušení hráči někdy nazýváni dinousary, pak Jágr je mezi nimi skutečný tyranosaurus rex, píše Larry Brooks z New York Post. Také nejstarší hráč NHL je ještě na začátku srpna stále bez angažmá. Tak dlouho nečekal na kontrakt ani v roce 2013, kdy podepisoval s New Jersey až 23. července.

Loni sice slevil z předešlé produktivity, když se propadl o dvacet bodů, 46 bodů a 16 branek ale pořád nebyla špatná čísla. Napříč ligou najdete v minulé sezóně jen 33 křídelních útočníků, kteří dosáhli v obou statistikách stejných nebo lepších výsledků. 32 z nich má pro příští ročník smlouvu. Samozřejmě, žádný z nich není ani zdaleka tak starý jako 45letý Jágr.

K jeho rozchodu s Floridou už se toho napsalo hodně. V posledních dnech vybublalo i to, že měl Jágr od generálního manažera Dalea Tallona slíbený kontrakt, jakmile proběhne rozšiřovací draft. Pak ovšem podle všeho vstoupil do hry nový trenér Bob Boughner a klub se k Jágrovi obrátil zády. Tallon se pořádně zapotil, aby z trapné kauzy vyšel aspoň trochu důstojně. Přesto je teď terčem nepěkných poznámek. Tallonův slib se „vypařil“, píše vedle jiných třeba Brooks.

Raději dobrovolný konec než vynucený

Starší hráči musí brát práci za stále horších podmínek nebo ji neseženou vůbec. Shawn Thornton si vybral hokejový důchod raději sám, než aby si důchod našel jeho. Také Brian Campbell přidal v někdejší domovině v Chicagu po přestupu z Floridy jediný rok a letos dal hokeji sbohem. Skončil rovněž Steve Ott, především ze zdravotních důvodů odložili jednou provždy hokejovou výstroj Pascal Dupuis a Bryan Bickell. 

Andrej Markov ohlásil po sedmnácti letech v Montrealu návrat do Ruska. Bez smlouvy jsou stále matadoři Shane Doan nebo Jarome Iginla, kteří se nevzdávají šance ještě někde rok přidat. Ve stejném postavení jsou Brian Gionta, John-Michael Liles a několik dalších. Francoise Beauchemina Colorado v červnu z posledního roku smlouvy vyplatilo. Kontrakt stále nemá ani Chris Neil z Ottawy, ačkoli o něm se všeobecně soudí, že nakonec práci sežene.

Nejde jen o to, že by NHL byla tak rychlá, že by jí starší hráči nestíhali, i když to pochopitelně je důležitý argument. Ten další je, že mladší hráči jsou levnější. Platy nováčků jsou omezeny. Starší chlap s rodinou se už sotva bude chtít stěhovat přes půl kontinentu kvůli kontraktu za milión dolarů. Jaromír Jágr rodinu nemá, odjakživa ale spojoval výši příjmu s postavením v mužstvu. Pokud vám tým nenabídne víc než podprůměrné peníze, zřejmě s vámi velké plány nemá, soudí číslo 68.

Až Patrick Marleau vyjede v nadcházející sezóně v dresu Toronta na led, připojí se k těmto třinácti hráčům, zmiňovaným v prvním odstavci: Zdeno Chára, Henrik Zetterberg, Henrik a Daniel Sedinovi, Joe Thornton, Joel Ward, Chris Kunitz, Niklas Kronwall, Michal Rozsíval, Brooks Orpik, Mark Streit, Dominic Moore a Jason Chimera.

Ostatní hráči, jimž bylo 1. února 2017 nad 36 let, zatím smlouvu nemají. Někteří raději ukončí kariéru, než by se někde prosili o férový kontrakt nebo se stěhovali za hokejem do Evropy. Jako třeba sedmatřicetiletý kapitán finalistů Stanley Cupu. Mike Fisher ohlásil konec kariéry ve středu. Jeho, Fiddlera (37) i Ribeira (37) nahradí v Nashvillu někdo mladší. I taková je čím dál rychlejší NHL v éře platových stropů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.