bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak moc jsou a nejsou Rudá křídla v uzkých

28. července 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Po přečtení diskuzích k článkům o Dannym DeKeyserovi a Petru Mrázkovi a jejich nových smlouvách a hozené rukavici od našeho šéfredaktora Jana Šlapáčka nešlo jinak než se podrobněji podívat na aktuální situaci v Detroitu. Red Wings, jeden z nejstabilnějších klubů NHL, ostatně jejich zdánlivě nekonečná série postupů do play-off hovoří za vše, jsou aktuálně necelých pět milionů dolarů nad platovým stropem. Jde o problém? Záleží na cíli, jaký sledujete.

Otázka jménem platový strop

Pod hranici 73 milionů dolarů, nebo minimálně na její dostřel se Detroit dostane, pokud respektovaný manažer Ken Holland nevymyslí ještě jiné, elegantnější řešení, poměrně snadno. Na listinu dlouhodobě zraněných zapíší švédského "mezka" Johana Franzéna a dalšího útočníka Joe Vitaleho. Co dál? To přeci stačit nebude. Inu, vzhledem k tomu, že mají Red Wings 15 forvardů a mezi nimi ne dva, ale tři marody, připíší ještě Fina Teemu Pulkkinena. Tomu sice není nic zásadního, nicméně kvůli bolavému ramenu start sezóny nejspíše nestihne.

"Samozřejmě nečekáme, že Franzén a Vitale budou ještě letos hrát. S Vitalem jsem mluvil, poté co jsme jej získali, a vím, že má pokračující problémy s otřesem mozku. Určitě tedy nebude k dispozici v přípravném kempu a nepředpokládám, že na ledě tou dobou uvidíme Franzéna. Vzhledem k vyřčenému jsme reálně nad platovým stropem jen lehce. Pohybujeme se asi milion dolarů nad metou 73 milionů dolarů," popisuje současnou situaci Holland, který dobře ví, že by mu vůbec neuškodilo, kdyby se chytře zbavil Jimmyho Howarda.

A nebo někoho jiného z dražších a možná již ne nepostradatelných borců. I přes zapsání tří zmíněných hráčů na LTIR mu totiž zůstanou svázané ruce.

Lákadlo jménem Stanley Cup

V případě, že Holland nevykouzlí žádnou výměnu (nejen z českého pohledu viděno nejlépe Howardovu), nezbude mu žádný manévrovací prostor pro další posilování současného kádru. To by znamenalo, že obranný val, který v minulém ročníku místy připomínal papírové dveře z legendárního seriálu Takešiho hrad, zůstane stejný, ba dokonce slabší o Kylea Quinceyho. O tom, jestli zrovna jeho absence něčemu ublíží, pomlčme. Holland v létě nepřivedl žádného beka do hlavního mužstva, Dan Renouf a Filip Hronek patří jinam.

Obrana sice bude o rok starší, což ovšem samo o sobě nic neznamená. Někomu pomohou zkušenosti, jinému ublíží stárnutí. Pravda je taková, že jestli chtějí zůstat konkurenceschopní i v play-off, Red Wings by jednoho kvalitního beka snesli. Holland ale nyní pro nikoho takového nemá místo pod platovým stropem, nemá jej pro nikoho. Právě kvůli tomu se po podpisech DeKeysera a Mrázka dostal do úzkých. Útok je možná o jednu schopnou střílnu lepší, své si odehraje také Steve Ott, díru po Pavlu Dacjukovi se podařilo zalátat, vyložený posun kupředu se ale nekonal.

Aby Detroit bojoval o mety nejvyšší, potřeboval by i na ofenzívě ještě trochu zapracovat. To se ale bez volného místa pod platovým stropem dělá těžko.

Oběť jménem trpící fanoušci

Příznivcům tradičního klubu z Original Six již odchází trpělivost, první kolo play-off je na Detroit přece málo. Jak dlouho bude pokračovat tento hybrid mezi přestavbou a ambiciózním týmem směřujícím za hokejovým grálem? Hollandovi by se nadmíru hodilo mít pár volných milionů dolarů, aby definitivně zařadil své svěřence zpátky na mapu největších favoritů. Pittsburgh, který v roce 2008 porazila Rudá Křídla ve finále NHL, si od té chvíle dvakrát nechal vyrobit šampiónské prsteny. To soupeř Tučňáků za osm sezón jen jedinkrát přešel.přes dva protivníky.

V poslední době navíc Hollandovi chlapci honili postup na poslední chvíli. Aby podobné starosti neměli, bylo by vhodné soupisku ještě vylepšit. O jednoho, dva hráče. Obránce a útočníka. Poté co ale v Hockeytownu utrácelo, někteří stále hořekují nad přeplacením Franse Nielsena, byť možná jsou na zkušeného manažera zbytečně přísní, nezbývá pro další nákupy prostor. Naděje se skrývá v trejdech. Stačilo by najít zájemce o již tolikrát omílaného Howarda a upéct přestup! Najednou by bylo téměř po problémech.  

Zjednodušeně řečeno, Detroit ještě nenosí slimky, ale spíše kalhoty do zvonu. I ty ale mohou být pro někoho příliš úzké. Obzvláště pokud chce křepčit se Stanley Cupem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.