bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jako přes kopírák. Bruins se zbavili Savardova kontraktu a získali Hayese

3. července 2015, 10:15

Tomáš Zatloukal

V úterý jsme vydali text "Když se platová podlaha stane nepřítelem aneb Proč proběhla Prongerova výměna", který pojednával o šikovné práci s dolary v podání Rona Hextalla, progresivního generálního manažera Philadelphie Flyers. Zmínili jsme se také o podobném kousku Petera Chiarelliho, bývalého stavitele Bostonu Bruins. Jen o pár hodin později se pochlapil Don Sweeney a ukázal, že hravě zvládne to, co v roce 2012 předvedl jeho předchůdce.

Chiarelli se před třemi lety šikovně zbavil vysokého kontraktu Tima Thomase, americký gólman totiž ohlásil roční odmlku od ledního hokeje a měl zbytečně ukrajovat miliony z platového stropu Medvědů. Z Beantownu tak dvojnásobný vítěz Vezinovy trofeje putoval na Long Island, Ostrovanům se hodila tučná smlouva v nelehké honbě za pokořením platové podlahy.

Ve stejné situaci se nyní ocitl Dale Tallon, jeden z nejuznávanějších funkcionářů v NHL potřeboval sehnat hráče se skromnou výplatní páskou a nezanedbatelným cap-hitem. Poté co mu legendárního obránce Chrise Prongera "vyfoukl" Don Maloney, trpělivý architekt arizonských Kojotů, zbyl na něj další nehrající hvězdný borec - Marc Savard. 

Tallon se Sweeneym dohodl na následující výměně: za Savarda a perspektivního forvarda Reillyho Smitha obětoval skvěle hodnoceného mladíka Jimmyho Hayese. Smith v minulé sezóně nakupil 40 bodů, nicméně 24letý šikula má padesátibodový potenciál. Ještě další dva roky bude průměrně pobírat 3,25 milionu dolarů, či spíše právě tolik činí jeho cap-hit.

Medvědi jej před dvěma lety přivedli z Dallasu v rámci obří transakce, jejíž hlavní postavou byl enfant terrible Tyler Seguin. Ač Smith v černo-zlatém dresu neodváděl vůbec špatné výkony, řádění Seguina za Stars zastínilo nejen jeho počínání. Bostonští fanoušci neradi vzpomínají na obchod, který je ochudil o ofenzivní superhvězdu a přinesl jim zklamání v osobě Louiho Erikssona.

Sweeney za Smitha dostal Hayese, s nímž údajně floridští Panthers nemohli najít společnou řeč při vyjednávání o nové smlouvě. 25letý útočník se tak vrací domů, ještě nedávno totiž válel za bostonskou univerzitu ve vysokoškolské lize NCAA. Hayes, který má status RFA, v uplynulém ročníku naznačil své možnosti a nasázel 19 branek. 

Mimochodem, Sweeney okamžitě využil volný prostor pod platovým stropem, zařízený výměnou Savarda (ten bude do roku 2017 pomáhat Floridě k dosažení platové podlahy čtyřmi miliony dolarů, přičemž od Koček bude inkasovat skromnou gáži 575 tisíc dolarů), a riskantně podepsal Matta Beleskeyho, o němž se mluví jako o možném Davidu Clarksonovi číslo 2.

Sweeney se tak zřejmě zbavil jednoho problému, jen aby si vzápětí zadělal na další. Ale kdo ví, třeba skepse není na místě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.