bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jeden z klíčů k vedení Washingtonu je i velký počet zablokovaných střel

7. června 2018, 13:30

Jiří Lacina

Pokud se před finálovou sérií upíraly zraky do některého brankoviště, bylo to spíš k Marcu Andre Fleurymu než k Bradenu Holtbymu. Nakonec je to ale washingtonský fantóm, kdo byl vo třech posledních utkáních pro soupeře neřešitelným problémem. Hráčům Vegas se nedaří vytvářet před brankou Capitals dostatečný provoz, Holtby většinu střel vidí a taky mu hodně pomáhají spoluhráči.

Ve čtyřech finálových duelech zablokovali hráči Caps dohromady 86 střel, borci Vegas byli takto úspěšní jen ve 42 případech. Právě nezvykle velké množství ran, které na Holtbyho vůbec neprojde, je problém, který musí Golden Knights urgentně vyřešit. Pokud tedy chtějí ještě aspoň pomýšlet na zvrat v sérii.

„Když chcete vyhrát, musíte dělat i nepopulární věci a tohle je přesně jedna z nich,“ říká útočník Washingtonu Devante Smith-Pelly. „Není to zrovna zábavné, ale je třeba to dělat, pokud opravdu chcete zvítězit. Všichni jsme v tomhle směru na jedné lodi.“

Nejde přitom o snadnou záležitost. Není to jen o tom plácnout s sebou na zem. Celou akci musíte dokonale načasovat, protože než padnuvší hokejista vstane, je na chvíli vyřazený ze hry. Současně nesmíte nežádoucím způsobem clonit vlastnímu brankáři. Také proto se na tuto činnost Braden Holtby s trenérem gólmanů Scottem Murraym letos hodně zaměřují.

„Samozřejmě je to někdy obtížné, když před sebou máte tři nebo čtyři chlapy, nicméně chceme, aby naši hráči byli při blokování střel sebevědomí. Stmeluje nás to,“ tvrdí Holtby.

Do zastavování střel vlastním tělem se tak zapojují všichni. Dokonce i střelec Alexandr Ovečkin, jemuž napočítali v celé základní části 21 zablokovaných střel, zastavil ve finále už čtyři.

Srdnatost hráčů Caps nutí druhou stranu ke změně taktických plánů. Vedle možnosti udělat něco jinak je tu také varianta, kterou nabízí Alex Tuch: „Když střílíte opravdu tvrdě, není příjemné to blokovat. Možná si to pak příště dvakrát rozmyslí,“ navrhuje útočník Las Vegas.

Hra na hranici sebeobětování je každopádně jednou z nezpochybnitelných příčin průběžného vedení Washingtonu 3:1. Pokerovou terminologií se tomu říká „all in“. Sázíte všechno, včetně vlastního zdraví. „Abych byl upřímný, vždycky je to ‚all-in‘,“ říká John Carlson. „Letos se nám jen všechno daří lépe než v minulosti. Každý dělá, co je potřeba, všichni jdou příkladem,“ nabízí svůj pohled obránce Capitals.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.