bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jedničkou draftu Bedard, ale dvojkou Carlsson! Šalého si vybral Seattle

29. června 2023, 3:00

Martin Voltr

Jedničkou 61. Vstupního draftu NHL se podle očekávání stal kanadský supertalent Connor Bedard. Prvním vybraným českým hráčem byl Eduard Šalé, který z dvacáté pozice zamířil do Seattlu.

Pokud jde o první volbu, novináři měli už dlouho předepsané titulky. Chicago slavilo přírůstek jménem Connor Bedard od chvíle, kdy vyhrálo draftovou loterii. Kanadská superhvězda si na pódiu draftového večírku v Nashvillu hned oblékla dres s číslem 98.

Za ní se však překvapivě neobjevila další vlaječka s javorovým listem, nýbrž ta švédská – Anaheim sáhl po Leu Carlssonovi, zatímco Adam Fantilli „spadl do klína“ třetímu Columbusu. Velká většina expertů mu přitom přisuzovala druhou pozici. Hvězdnou vozbu útočníků-centrů zakončil čtvrtý Američan Will Smith, jenž připadl San Jose.

Nejvýše vybraným obráncem letošního draftu byl David Reinbacher. Nový přírůstek Montrealu tak vyrovnal rekordní počin krajana Thomase Vaneka a jako druhý Rakušan v historii vystoupal na pátou pozici; sluší se ovšem říct, že na jeho progresu mají zdaleka největší podíl švýcarské kluby.

O pozdvižení se postaral Carey Price, jenž měl s vyslovením Reinbacherova jména značné problémy:

Osud potížisty Matveje Mičkova, který se svým talentem a dovednostmi nicméně řadí na absolutní špici letošního draftového ročníku po bok Bedarda, rozčísla na sedmém místě Philadelphia. Pro Letce teď bude zásadní, aby Mičkova dostali z Petrohradu dřív než za tři roky, kdy mu končí smlouva.

Co však nečekal vůbec nikdo, že se ještě před ním dočká jiný ruský mladík! Arizona sáhla po obránci Dmitriji Simaševovi, který své překvapení vůbec neskrýval.

Slováci po loňské fantazii, kdy šel Juraj Slafkovský z prvního místa a Šimon Nemec z druhého, vyhlíželi – respektive vyhlížejí – další skvělý draft. Dalibor Dvorský si potřásl rukou se zástupci St. Louis na konci první desítky, v níž se dostalo rovnou na šest středních útočníků.

Další odpověď na otázku, zda budou kluby NHL po vyvolání válečného konfliktu na Ukrajině a dalších událostech jako násilném odvedení Ivana Fedotova do armády „penalizovat“ ruské mladíky, přinesla opět Arizona. Ta svou dvanáctou volbu, získanou dříve od Ottawy, využila na dalšího talenta z Jaroslavle – útočníka Daniila Buta.

Šest pozic za Dvorským, jehož postrčilo směrem k velké kariéře Švédsko, přišel na řadu druhý Slovák. Čerstvý prospekt Calgary Samuel Honzek se tak vysoko odrazil až díky nováčkovské sezoně ve WHL, ačkoli už předtím měl pevné místo v extraligovém Trenčíně.

Opačný vývoj měly predikce v případě Eduarda Šalého. Talent brněnské Komety v domácí extralize nerozkvetl takovým způsobem, jakým se čekalo. Na draftu se nicméně stal prvním vybraným Čechem, z dvacátého místa zamířil do nejmladší organizace NHL ze Seattlu.

Vztah k Česku má rovněž 22. volba Letců z Philadelphie. Obránce Oliver Bonk je synem bývalého hvězdného útočníka Radka Bonka, s hokejem začínal během otcova třineckého angažmá v Kopřivnici, nicméně většinu života přece jen strávil v rodné Kanadě. Tu už reprezentoval i na loňském Hlinka Gretzky Cupu.

Draft bude pokračovat zbývajícími koly ve čtvrtek od 17 hodin SELČ.

První kolo draftu NHL 2023

1. Connor Bedard (C, Kanada) – Chicago Blackhawks
2. Leo Carlsson (C, Švédsko) – Anaheim Ducks
3. Adam Fantilli (C, Kanada) – Columbus Blue Jackets
4. William Smith (C, USA) – San Jose Sharks
5. David Reinbacher (O, Rakousko) – Montreal Canadiens
6. Dmitrij Simašev (O, Rusko) – Arizona Coyotes
7. Matvej Mičkov (PK, Rusko) – Philadelphia Flyers
8. Ryan Leonard (PK, USA) – Washington Capitals
9. Nate Danielson (C, Kanada) – Detroit Red Wings
10. Dalibor Dvorský (C, Slovensko) – St. Louis Blues
11. Tom Willander (O, Švédsko) – Vancouver Canucks
12. Daniil But (LK, Rusko) – Arizona Coyotes
13. Zach Benson (LK, Kanada) – Buffalo Sabres
14. Brayden Yager (C, Kanada) – Pittsburgh Penguins
15. Matthew Wood (PK, Kanada) – Nashville Predators
16. Samuel Honzek (LK, Slovensko) – Calgary Flames
17. Axel Sandin-Pellikka (O, Švédsko) – Detroit Red Wings
18. Colby Barlow (LK, Kanada) – Winnipeg Jets
19. Oliver Moore (C, USA) – Chicago Blackhawks
20. Eduard Šalé (LK, Česko) – Seattle Kraken
21. Charlie Stramel (C, USA) – Minnesota Wild
22. Oliver Bonk (O, Kanada) – Philadelphia Flyers
23. Gabriel Perreault (PK, Kanada) – New York Rangers
24. Tanner Molendyk (O, Kanada) – Nashville Predators
25. Otto Stenberg (C, Švédsko) – St. Louis Blues
26. Quentin Musty (LK, USA) – San Jose Sharks
27. Calum Ritchie (C, Kanada) – Colorado Avalanche
28. Easton Cowan (PK, Kanada) – Toronto Maple Leafs
29. Theo Lindstein (O, Švédsko) – St. Louis Blues
30. Bradly Nadeau (LK, Kanada) – Carolina Hurricanes
31. Michail Guljajev (O, Rusko) – Colorado Avalanche
32. David Edström (C, Švédsko) – Vegas Golden Knights

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.