bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kam s ním? Brodeurova budoucnost je nejistá, hovoří se o trejdu

13. ledna 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

Nerudovským nadpisem otevíráme téma, které je kontroverzní a smutné zároveň. Brankářský mistr Martin Brodeur se před časem úspěšně vrátil do NHL, přičemž od začátku bylo jasně dáno, že jeho štace u St. Louis Blues má "krátkou dobu trvanlivosti". Bluesmani potřebovali zkušeného veterána jen na několikatýdenní záskok, do chvíle, než na led vrátí Brian Elliott a dostane se do špičkové formy. K tomu již došlo, a tak se Brodeur stává více či méně zbytečným luxusem a nežádoucím výdajem.

Názorů na současnou Brodeurovu pozici u Bluesmanů je pochopitelně více, někteří experti se nechali slyšet, že St. Louis gólmanského rekordmana nikam nepustí a nechají si jej jako bezpečnostní pojistku pro případ, že se Elliott znovu zraní, nebo drasticky ztratí výkonnost. Generální manažer Doug Armstrong je totiž ochotný vytouženým úspěchům v play-off podřídit a obětovat cokoliv. V souvislosti s tímto úhlem pohledu je třeba položit si dvě zásadní otázky: "Na kolik je takové pojištění nutné?" a "O jak drahý špás se jedná?".

První odpověď se nehledá vůbec snadno, protože v redakci nevlastníme věšteckou kouli a těžko můžeme predikovat, co Elliotta v dalším průběhu základní části potká. Samozřejmě, jisté drobné indície existují. Budiž jimi například dobře doložitelné sklony k výkonnostním výkyvům (ve své hráčské analýze je u "Ellse" vypichuje také uznávaný časopis The Hockey News). Opačným směrem pak poukazuje jen nepatrně popsaná zdravotní karta, Elliott zpravidla nemarodí, nedávné problémy s kolenem byly de facto jeho první potíží.

Druhá odpověď nepotřebuje žádné velké řečnické uhýbání. Brodeur podepsal za 700 tisíc dolarů ročně, každý získaný bod mu navíc vynese 10 tisíc dolarů a k tomu je třeba připočítat ještě pro naše téma klíčové bonusy: pokud se udrží na soupisce Bluesmanů do začátku února, dostane navrch 125 tisíc dolarů, tu samou sumu pak obdrží, jestliže ho najdeme na stejném místě ke 4. březnu, tedy po přestupové uzávěrce. Ještě nelze zapomenout na blíže nespecifikované osobní ohodnocení za starty v play-off.

Vyplatí se St. Louis ponechat si "Martyho"? Pokud by byla rozhodujícím faktorem výše uvedená argumentace založená na nákladnosti a výhodnosti celé transakce s ohledem na nikterak fenomenální výkony brankářské legendy (úspěšnost zákroků: 89,9 %, brankový průměr: 2,87), museli bychom říci, že Armstrongovi doporučujeme poslat Brodeura o dům dál. Bluesmani však stojí před neúprosnou realitou, mezi fanoušky oblíbeného gólmana se budou zbavovat velice těžko. Ideálních působišť pro podprůměrného "starce" v NHL mnoho není.

The Hockey News se pokusil najít potenciální trhy, na které by se zboží se značkou Brodeur dalo při troše vyjednávajícího umu dodat. Nejprve se známý magazín zabýval krajně nepravděpodobnou variantou o tom, že by si trojnásobného vítěze Stanley Cupu mohl vyhlédnout Detroit. Jimmy Howard bude zraněný maximálně měsíc, jeho pozice jedničky Red Wings je neotřesitelná. Brzy se do hry zapojí Jonas Gustavsson a do té doby se hlavní kouč Mike Babcock rád spolehne na Petra Mrázka. V minulosti se to osvědčilo.

Dále by si Brodeura mohla vyžádat Minnesota. Wild si procházejí těžkým obdobím, mluví je o výměně hlavního kouče Mikea Yea, jedním z důvodů výsledkové mizérie jsou také utrápení brankáři. Niklas Bäckström s Darcym Kuemperem momentálně nepůsobí jako muži, kteří by mohli své mužstvo dotáhnout do play-off, natož ke stříbrnému grálu. Jenže v hledáčku generálního manažera Chucka Fletchera se ocitl jiný gólman, prý pokukuje po Camu Wardovi. Třetí možnost? 42letý kmet třeba oblékne dres Philadelphie Flyers.

Tato úvaha ovšem již není aktuální, Letci přišli o Stevea Masona nejspíše jen na týden, což opravdu není alarmující situace volající po tak zoufalém řešení, které, viděno pragmaticky, Brodeurovo angažování představuje. Ray Emery s Robem Zeppem si bez větších komplikací poradí sami, optimistický signál vyslal druhý jmenovaný dnes svým výkonem proti Tampě Bay Lightning. Ani jedna z překládaných destinací tedy rozhodně nepůsobí jako "tutovka". Naopak stále reálnější je jiný postup. Armstrong si Brodeura nechá.

Bude to nevýhodné, v mnoha ohledech riskantní, drahé. Ale možná půjde o klíčový manévr, který rozhodne o novém šampiónovi NHL. Závěrečnou tečkou za dnešním textem je kratičký exkurz do jeho perexu. Napsali jsme, že se jedná o do jisté míry smutné téma. Proč? St. Louis totiž může zvolit "šikovskou" třetí cestu. Ač by to vypadalo jako značná neúcta k věhlasné ikoně, málokdo by se divil, kdyby Bluesmani jednoduše s Brodeurem rozvázali onen ročník kontrakt. Byla by to smutná tečka za veleúspěšnou kariérou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.