bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když NHL tleská šibalské fintě. Na Malíka s Hertlem navázal i Pastrňák

23. října 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když se před 14 lety rozjel téměř dvoumetrový kolos Marek Malík proti Olafu Kölzigovi, blýskl se fintou, díky níž se stal v NHL nesmrtelným. Prostrčil si hůl mezi nohama a dokonalým trikem ukončil nejdelší samostatné nájezdy, jaké zámořská soutěž do té doby viděla. Jedinečnost okamžiku ještě ostravský rodák podtrhl oslavným gestem, jímž chtěl připomenout Sochu svobody.

Ač v posledních letech NHL zaznamenává inflaci branek vstřelených poté, co si hráč prostrčí hokejku mezi nohama, vždy jde o velkou událost. O moment, který poté ještě dlouho žije v různých sestřizích a na sociálních sítích.

A pokaždé při takových trefách minimálně v srdcích českých fanoušků a snad také příznivců newyorských Jezdců zarezonuje vzpomínka na Malíka.

Jak by také ne, ten dobrácký obr se stal průkopníkem. Na ostře sledované scéně si troufl na to, co před ním jiní zkoušeli maximálně na tréninku, případně na méně prestižních jevištích.

Zařadil se tak po bok Mikaela Granlunda či Petera Forsberga. To oni proslavili jiné náramné finty - finský šikula se na MS 2011 zaskvěl florbalovým gólem, švédský fenomén o 17 let dříve šokoval pod pěti kruhy jednou rukou zakončeným nájezdem.

Oba se se svým kouskem dostali až na poštovní známky. To Malík říct nemůže, přesto ho hřeje fakt, že se vryl do pamětí mnoha lidem. "Hodně mi jich řeklo,  že když zrovna mají špatnou náladu, jdou na YouTube a podívají se na ten gól a hned je jim lépe," těší dnes již bývalého zadáka.

Jak bylo řečeno, Malík našel v NHL několik následovníků.

Svůj životní večer touto kličkou vyšperkoval Tomáš Hertl, v roce 2011 se blýskl při výhře 9:2 nad NY Rangers čtyřmi góly a tím posledním, docíleným právě šibalským manévrem, de facto poslal do důchodu kanadského gólmana Martina Birona. 

Nováček v barvách San Jose Sharks byl nejspíše prvním borcem, který takhle skóroval v NHL ze hry.

"Okoukal jsem to od Roberta Kysely," culil se tehdy Hertl. Litvínovská ikona se totiž stejnou frajeřinkou zaskvěla v extraligovém play off v roce 2001. Kysela si nejprve napsal na čepel jméno sparťanského Petra Břízy a pak známého brankáře netradičně překonal.

Kromě Hertla dali gól s hokejkou prostrčenou mezi nohama třeba i Matthew Tkachuk, Nolan Patrick či Saša Barkov. Výstavní provedení se povedlo nejen kapitánovi floridských Panterů, ale i Connoru McDavidovi.

Nejlepší planetární hokejista takhle letos na jaře zaokrouhlil počet svých branek na 40 a kandidoval poté na Gól roku. Mimochodem, hlasování neovládl, nejkrásnější trefu minulé sezony obstaral podle divácké ankety Sidney Crosby (více zde).

Před pár dny se mezi kejklíře, na které se díky "gólu na kyselo" nezapomene, zařadil také Sonny Milano, ofenzivní talent columbuských Blue Jackets. V noci na středu pak navázal na krajany Hertla s Malíkem David Pastrňák. Při přesilové hře číhal u pravé tyčky a nachytal Michaela Hutchinsona, gólmanskou dvojku torontských Maple Leafs.

"Asi zafungovaly mé instinkty... Párkrát jsem tu fintu zkoušel na tréninku a nevyšlo mi to, dnes to ale klaplo," culil se "Pasta", jehož fištrón je v NHL proslulý. Umí zakončit překvapivými a originálními způsoby a teď svůj důvtip ukázal znovu. Vynesl mu jubilejní 300. bod v kanadsko-americké profilize.

Pastrňák si zároveň upevnil vedení v závodě o Maurice Richard Trophy.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.