bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kempný se v play-off dočkal prvního gólu a prožívá nejlepší chvíle kariéry

14. května 2018, 14:48

Petr Sumbal

Je mu 27 let a právě v těchto dnech zažívá vrchol své kariéry. Michal Kempný si před dvěma lety splnil sen a vstoupil do NHL. Poté, co byl v průběhu letošní sezóny vytrejdován z Chicaga do Washingtonu, poprvé naplno ochutnává půvab play-off nejlepší ligy světa, ve kterém už stihl vstřelit i svou první branku. „je čistokrevný profesionál a hraje nesmírně efektivně,“ chválil ho kouč Capitals Barry Trotz.

Chlapík, kterého nikdo nechtěl na draftu, je nyní oporou zadních řad týmu, který zápolí o finále Stanley Cupu. Michal Kempný je jasným příkladem toho, že do NHL nevede cesta jen nablýskanými dveřmi vstupního draft, ale dá se tam dostat i zadní bránou mimo záři reflektorů.

Poté, co si podmanil českou extraligu a pak v první sezóně v dresu Omsku zazářil i v KHL, měl dvě možnosti: Zůstat v Rusku a zaopatřit se do konce života nebo zamířit do NHL, kde nebude mít nic jistého a bude začínat prakticky od nuly. Bojovník z Hodonína zvolil druhou variantu.

V dresu Chicaga, kde podepsal jednoletou smlouvu, si vybojoval místo v prvním týmu, ačkoliv jistotu nasazení do každého zápasu neměl, často byl jako zdravý náhradník na tribuně. Určitě ale nezklamal a i proto po něm v průběhu letošní sezóny sáhl Washington, do jehož sestavy se velmi rychle zabudoval. „Když jsem sem přišel, spoluhráči, organizace, to všechno pro mě bylo nové,“ vzpomínal Kempný pro server NHL.com na své začátky u Capitals. „Každým dnem jsem se tu ale cítil lépe a lépe a teď už je vše OK.“

Po trejdu z Chicaga za volbu v třetím kole draftu, stihl český obránce v dresu Capitals odehrát v základní části 22 zápasů, ve kterých si připsal gól a dvě asistence. V play-off zatím nevynechal ani jeden zápas a v prvním zápase finále konference proti Tampě poprvé skóroval.

„Je jeden z těch hráčů, kteří dokážou hrát nesmírně efektivně,“ chválil po vítězném prvním utkání série proti Tampě českého beka kouč Washingtonu Batty Trotz. „Útočit ho sice moc často neuvidíte, ovšem když je možnost, nebojí se toho,“ popsal trenér styl, jakým se Kempný za mořem prezentuje.

V českých luzích a hájích byl přitom Kempný vždy považován za ofenzivního obránce, který dokáže konstruktivně rozehrát i dobře vystřelit. V NHL však zprvu vykvetly na povrch spíše jeho defenzivní schopnosti, až nyní se snad pohled na něj začíná měnit.

„Vidím ho jako hráče, který se vyvíjí z obránce, který hraje na jistotu v někoho, kdo dokáže vycítit příležitost k útoku a využít ji,“ popisoval vývoj stylu hry svého svěřence Trotz. „Zatím měl však hodně smůly v zakončení, buďto ho vychytal brankář a nebo mu jeho střelu zablokovali.“

V noci na sobotu českého času se však Kempný dočkal, když otevřel gólový účet celé série. Ve 13. minutě zápasu dostal na modrou přihrávku od Jevgenije Kuzněcova, počkal si, až brankář Vasilevskij zaručeně nic neuvidí a pak puk zavěsil o tyč do sítě. Jako protřelý mazák.

„Mít tu čest hrát play-off NHL, to je pro mě něco neskutečného,“ rozplýval se sedmadvacetiletý bek po tomto zápase. „Užívám si každý den a každý zápas a je to velká zábava. Hokeje je teď opravdu hodně, a to mě hrozně baví.“ Poté se Kempný ještě krátce vrátil k situaci v Chicagu, kde tolik prostoru k vyniknutí nedostával a ani týmu jako celku se nevedlo: „Posledních pár měsíců a týdnů v Chicagu bylo pro mě opravdu náročných. Jsem rád, že teď můžu být tady.“

Trenér Trotz hráče, jenž hokejově začínal na Slovensku, chválí i za jeho příkladný přístup k hokeji. „Je čistokrevný profesionál. Příkladně trénuje, odpočívá, stravuje se, stará se o sebe. Rychle se taky učí. Dokázal bleskově svou hru po přestupu z Chicaga adaptovat na náš herní styl.“ Kempný opravdu velmi rychle do nového týmu zapadl, stal se přesně tím levákem do páru k Johnu Carlsonovi, kterého Capitals hledali.

Zejména v posledních týdnech si Michal Kempný za mořem vydobyl opravdu skvělé renomé. V létě po této sezóně mu bude končit smlouva a o nabídky by nouzi mít neměl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.