bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Koncentrace evropských hráčů na příštím draftu bude chudší, Češi strádají

1. července 2018, 14:00

Jakub Hromada

Před týdnem se v Dallasu nasměrovala budoucnost hned 217 hráčům z celého světa. Právě na této akci vyvrcholila práce skautů a počínaje koncem letošního draftu začíná opět zkoumání a hledání nových talentů. Tentokrát se bude jednat o ročníky 2000 a 2001.

Aktuálně se dá pouze spekulovat, jak nakonec finální podoba bude vypadat. Letos se vlastně potvrdilo, že nejdůležitější je až samotná sešlost, a ne prognózy a tipy expertů. Co se ale potvrdilo, je dlouho dopředu avizovaná jednička, Rasmus Dahlin.

Podobně jako švédský bek by mohl dopadnout i americký centr z vývojového programu Spojených států Jack Hughes. Je vám tohle jméno povědomé? Není divu, jeho bratr Quinn se před týdnem stal součástí organizace Vancouver Canucks, která si ho vybrala jako celkově sedmého v pořadí. Jack již zazářil na mistrovství osmnáctiletých, kde si v sedmi zápasech připsal hned dvanáct bodů za pět branek a sedm nahrávek. Příští rok ho rozhodně uvidíme i na juniorském šampionátu, pokud mu dá pánbůh zdraví, na kterém se představili například tehdy nedraftovaní Dahlin, Tkachuk či Zadina.

Nejvýše draftovaným Evropanem by podle všeho měl být Kaapo Kakko. Rodák z Turku hraje za tamní TPS převážně juniorskou ligu, v příští sezóně bude dost záležet na jeho výkonech ve finské nejvyšší soutěži. I on zazářil na osmnáctkách, jeho největší doménou je ale stavba těla. Nejenom že má skvěle technicky vybavené ruce, jeho 193 centimetrů a 94 kilo ho dělají připravenějším na NHL.

Alex Newhook. I toto jméno by mělo zaznít v top pětici draftu 2019. Velice rychlý a chytrý útočník hraje ne tak prestižní juniorskou ligu v Britské Kolumbii, to mu ale kvality nijak nezpochybňuje. Důkazem mohou být i například hráči jako Tyler Bozak, Kyle Turris nebo Travis Zajac, kteří si touto soutěží také prošli.

Spoluhráč Filipa Zadiny z Halifaxu Mooseheads, Raphael Lavoie, je další vytáhlým typem útočníka, kterému jeho tělo nijak nepřekáží. Přestože měří bez sedmi centimetrů dva metry, dokáže skvěle bruslit a zároveň i nadělat pořádné trable obráncům svými kličkami. Letos se jen těsně nedostal na bilanci bodu na zápas, uvidíme, zdali mu Zadina příští rok pomůže, nebo to bude muset zvládnout sám.

Z české strany bude velmi těžké navázat na letošek. Jedenáct hráčů s velkou pravděpodobností na akci ve Vancouveru neuvidíme, dost možná ani nikoho v prvním kole. Na to je ale ještě příliš brzo, zatím se můžeme bavit o hráčích, které by draft minout neměl.

Tím první je Vojtěch Střondala. Centr, jehož služeb využívá brněnská Kometa, se stal nedílnou součástí české osmnáctky a zahrál si i jeden zápas v seniorském týmu. Tam snad dostane v nadcházející sezóně i přes silnou konkurenci více prostoru.

Ještě lépe by na tom mohl být Filip Přikryl. Plzeňský odchovanec na šanci v extralize zatím stále čeká, dlouho přehlížený být ale nemůže. Podle prvních prognóz by se mohl vejít do první padesátky na draftu.

Za zmínku stojí i slovenská hvězdička Maxim Čajkovič. Prošel si Kometou, nyní ale obléká dres švédského Malmö, na MS osmnáctiletých byl s průměrem 2,2 bodu na zápas vůbec nejlepší ze všech! Po šesti letech bychom tak mohli najít slovenského hráče v prvním kole draftu, posledním byl Marko Daňo v roce 2013.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.