bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lehner se vyhnul arbitráži, o větší smlouvu ale musí zabojovat

28. července 2017, 16:00

Martin Schwarz

Švédský brankář Robin Lehner je dalším šťastlivcem, který se před začátkem nové sezóny vyhnul nepříjemnostem v podobě arbitráže. S Buffalem vyjednal jednoletý kontrakt, za nějž inkasuje čtyři miliony dolarů. Sabres tak mají oba své gólmany pojištěné pouze pro následující ročník a budou sledovat, co maskovaní muži během příštích měsíců předvedou. Lehner i jeho nový kolega Chad Johnson stojí tváří v tváří nové výzvě.

Šestadvacetiletého gólmana čeká dost možná průlomová sezóna. Buffalo dalo nabídkou jednoleté smlouvy jasně najevo, že od Lehnera očekává potvrzení stabilních výkonů, ty by pak případně odměnilo dlouhodobějším kontraktem. Obě strany nyní mohou být spokojeny. Muž draftovaný v roce 2009 Ottawou Senators si přijde na slušné peníze (zatímco nově začne pobírat zmíněné 4 miliony dolarů, za období 2016-17 inkasoval něco málo přes 3 miliony) a Sabres nedlouho trvajícím paktem nic neriskují.

Rodák z Gothenburgu neměl snadnou startovní pozici. V prvním roce za Bizony (2015-16) odchytal pouze jednadvacet utkání a nedostal tolik prostoru se ukázat. To v uplynulém ročníku už do brankoviště vyrukoval mnohem častěji. Nastoupil k úctyhodným 59 utkáním, v nichž vychytal 23 výher a inkasoval průměrně 2.68 gólů na zápas.

Na Lehnerovu obranu je potřeba dodat, že čapal kotouče za ne úplně kvalitní defenzívou. Jako důkaz poslouží počet střel, jež zadáci propustili a kterým Švéd musel vzdorovat. Kryl celkem 1910 pokusů, v tomto hledu měli více práce pouze edmontonský Cam Talbot (2117) a torontský Frederik Andersen (2052). Přitom co se týče stráveného času na ledě, byl Robin Lehner „až“ třináctým nejvytíženějším brankářem National Hockey League.

Parťák Johnson

Teď by si maskovaný muž v nejlepším hokejovém věku mohl malinko oddechnout. Šavle přes léto posílily o nadprůměrné zadáky. Prvním je Marco Scandella (dříve Minnesota Wild), druhým zatím nepodepsaný omezeně volný hráč Nathan Beaulieu (dříve Montreal Canadiens). Pakliže vydrží po celou základní část zdravá mladá ofenzivní hvězdička Jack Eichel a herně ještě vyroste bek Rasmus Ristolainen, mohli by Sabres při správné kombinaci všech faktorů konečně začít pokukovat po příčkách, které zajišťují účast v play-off. Dostat tým do vyřazovacích bojů – i když sám to rozhodně nedokáže – bude pro Lehnera vůbec největším úkolem.

Nesmíme zapomínat na Chada Johnsona, Lehnerova konkurenta, příchozího přes Arizonu z Calgary. V žádném případě se nehodlá nechat odstrčit a darovat švédskému kolegovi roli jasné jedničky. Nejspíš i v období 2017-18 Lehner dostane ze všech brankářů organizace nejvíce prostoru mezi třemi tyčemi, bude si ho však muset zasloužit. Stejně tak je na něm, aby dokázal, že klub nešlápne vedle, když mu předloží dlouhodobý kontrakt.

Jak je výše uvedeno, Lehner i Johnson mají smlouvu pouze pro následující sezónu a záleží z velké části hlavně na nich, jaké podmínky si vybojují. Rozdíl mezi oběma snaživci ale přeci existuje. Zatímco Robin Lehner bude od 1. července 2018 omezeně volným hráčem (restricted free agent), Chad Johnson se stane hráčem neomezeně volným (unrestricted free agent), v případě dalšího nezájmu Buffala zamíří na volný trh.

Robin Lehner během sezóny 2016-17 mimo jiné udržel dvě čistá konta a v procentuální úspěšnosti (92.04 %) se dostal mezi devět nejlepších gólmanů v historii klubu, kteří odchytali aspoň 40 utkání za celou základní část. Když mu o něco více pomůže obrana Sabres, může osobní maximum 23 výher za sezónu velmi brzy vylepšit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.