bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lemieux – Jágr – Kučerov. Ruský útočník pokořil sto bodů ve stylu hokejových velikánů

22. února 2019, 13:00

Jiří Lacina , Matěj Hodoval

Tampa Bay je letos k nezastavení. S osmadevadesáti body dominují Blesky celé lize, o čemž svědčí i sedmnáctibodová propast mezi nimi a druhým Calgary. Ačkoliv je tým Tampy plný skvělých hráčů, kteří na tomto úspěchu mají zásluhu, je tu jeden, co ční nade všechny – Nikita Kučerov.

Jeden z nejlepších hokejistů současnosti zahájil svou štaci v NHL v sezoně 2013/14, kdy odehrál 52 zápasů, zapsal devět branek a stejný počet asistencí. Od té doby se ruskému křídelníkovi, jenž byl mimochodem draftován až ve druhém kole, daří každou následující sezonu překonat svůj výkon z loňska (18 – 65 – 66 – 85 - 100 – letos průběžně 100).

Už loni si dělal Kučerov zálusk na Art Ross Trophy, nakonec ale trochu zvolnil a produktivitu vyhrál podruhé za sebou Connor McDavid. Ruský útočník aspoň poprvé v kariéře překonal prestižní stobodovou hranici. Dalších sedmnáct bodů pak přidal v sedmnácti zápasech vyřazovací části. Už teď je jasné, že pokud bude chtít nadále vylepšovat svá osobní maxima, bude mít příští rok dost práce.

V kolonce odehraných zápasů totiž svítí forvardovi se šestaosmdesátkou na zádech číslo 62, nicméně už takto brzy dokázal pokořit magickou hranici sta bodů (30+70). Jelikož je málo pravděpodobné, že ve zbytku základní části vyjde bodově naprázdno, je jasné, že si laťku osobního rekordu výrazně posune.

„Byl to mimořádný moment,“ svěřil se skromně pětadvacetiletý Rus po vítězství 2:1 po nájezdech nad Buffalem, v němž díky brance na 1:1 dosáhl zmíněné mety a stal se historicky prvním hráčem Lightning, jemuž se podařilo dosáhnout sta kanadských bodů ve více než jedné sezoně.

Zlatá devadesátá

To však není jediný zápis do dějin. Rodák z Majkopu se stal teprve šestým hráčem od sezóny 1993-94, kterému se povedlo za tak krátkou dobu zaznamenat sto bodů. Chceme-li najít srovnatelné výkony, musíme v knize NHL nalistovat sezóny devadesátých let a zakopávat budeme především o někdejší útočníky Pittsburghu.

Naposledy zvládl stovku takto rychle v ročníku 1996/97 legendární Mario Lemieux (61 zápasů). Šlo o památný rok, kdy Jaromír Jágr začínal sezónu po boku Rona Francise a Petra Nedvěda, jelikož se ale celému Pittsburghu výsledkově nedařilo, inicioval Jágr zhruba po čtvrtině základní části u trenéra změnu. Vznikl superútok Lemieux – Francis – Jágr, který neměl v lize konkurenci. Body sbírali všichni tři doslova po hrstech.

Pokud jde o stobodovou hranici, Mario Lemieux uměl být samozřejmě ještě rychlejší. V sezóně 1995-96 ji zdolal ve 38. zápase. Jágr na ní ve své nejpovedenější sezóně potřeboval odehrát 52 duelů, Ron Francis 61. Wayne Gretzky zapsal v sezóně 1993-94 stý bod v 56. zápase.

Ovečkin, Malkin, Bure

V klubové historii Tampy Bay zatím dosáhli sta bodů jen Vincent Lecavalier (108) a Martin St. Louis (102). Oba jednou. Kučerov je takto úspěšný už podruhé za sebou, což za poslední dvě dekády dokázalo jen sedm hráčů NHL. Z Rusů byli v celé historii ligy na stobodové hranici víckrát po sobě pouze Alex Ovečkin, Jevgenij Malkin, Pavel Bure.

Velký a především zasloužený obdiv tak Kučerov sklízí ze všech stran. „Je to neskutečný a pozoruhodný hráč, zažívá vynikající sezonu,“ říká na adresu svého svěřence Jon Cooper.

„Já myslím, že jsem přestal být ohromen Nikitou již na začátku sezony. Teď to prostě všichni čekají,“ usmívá se spoluhráč Tyler Johnson, jenž zapsal asistenci u jubilejního Kučerova bodu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.